Reklámadót tervez a kormány

A magyar kormány örül annak, hogy Európa belátta, hogy a magas energiaárak visszafogják a versenyképességet, de a rezsicsökkentésből nem enged – derült ki Brüsszelben szerdán, az állam- és kormányfők rendkívüli, energiára és adóelkerülésre koncentráló csúcstalálkozóján. Orbán Viktor az Európai Tanács ülése után elmondta: folytatják a rezsicsökkentés politikáját, s kiterjesztik a vállalkozásokra is.

Kifejtette, nem lehet uniós irányelvekkel piacot építeni, s „dőreség” lenne arra várni, hogy egy jövőbeli egységes energiapiacnak hála csökkenjenek az árak. (A bizottság és Angela Merkel német kancellár szerdai sajtótájékoztatója alapján Németország is azt várná el, hogy a piac ra hagyják a tagállamok az energiaárak szabályozását.)

Orbán elmondta azt is, hogy nukleárisenergia-fejlesztésre készül Magyarország, ezért a kormány azt támogatja, hogy az EU semleges szabályozást alakítson ki a különböző energiafajták között. A csúcs másik témájával, az adókerüléssel kapcsolatban a miniszterelnök közölte, hogy az adóharmonizációt Magyarország nem tudja támogatni, de az adóelkerülés, adócsalás elleni harcot igen. Orbán elmondta, az automatikus banki adatcserével kapcsolatban nem született végleges döntés. Mint ismeretes, ezzel kapcsolatban Ausztria és Luxemburg vonakodik, de a vezetők abban megállapodtak: az év végéig meg kell egyezni az adatcserét szabályozó új jogszabályban. Az uniós vezetők a nagy globális cégek adókerülő technikáira is le akarnak csapni.

„Ki fogunk jönni a túlzottdeficit-eljárásból” – közölte Orbán Viktor a jövő heti európai bizottsági döntéssel kapcsolatban. Lapunk kérdésére a kormányfő kifejtette, „ha a matematikának vannak még érvényes szabályai, akkor Magyarországnak ki kell kerülnie az eljárás alól”. Orbán elmondta, most arról folyik a vita a kormányban, hogy kell-e még lépéseket tenni a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által bejelentett háromlépcsős intézkedésekhez képest. Orbán szerint a zárolás nem lesz elég, és az egyszeri beruházások állami vagyonból történő megvalósítását is meg kell lépni, és bizonyos adókat meg kell emelni. – Inkább menjünk tovább – közölte, mondván, hazaérkezésekor fogja kézhez kapni a tranzakciós illetékről, a bank adó és az energiaadó emeléséről és egy új adónem, a reklámadó bevezetéséről szóló törvényjavaslatot. Hozzátette, minderre Brüsszel miatt van szükség. Lapunk azon kérdésére, hogy Angela Merkel német kancellárral beszélt-e a múlt heti kormányfői kiszólásról a csúcs margóján, a kormányfő nem válaszolt, de elmondta, a német kancellárral nincs vitája a magyar kormánynak, és a CDU-val sincsen vitája a Fidesznek. – Azzal is egyetértünk a kancellárral, hogy válság idején is fontosak az emberi jogok és demokratikus értékek – közölte a kormányfő, aki hozzátette, megkerülhetetlen tény, hogy választási kampány van Németországban, és a kormánynak „elvi álláspontja”, hogy a német belpolitikában nem akarunk részt venni. Ezért arra szólította fel a minisztereket, hogy tartózkodjanak a német események kommentálásától, elkerülendő, hogy Magyarország kampánytéma legyen.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke az EU-csúcs közben tartott sajtótájékoztatóján – akit a múlt héten idézett a belga Metro újság, miszerint „Magyarországon össze akarják írni a zsidókat” – lapunk kérdésére elmondta, ilyet nem mondott, ő a Jobbik frakcióvezető-helyetteséről beszélt, és a belga Metro szerdán helyreigazítást közölt a rossz idézet miatt. Schulz hozzátette, örülne, ha azok, akik emiatt a félreidézett mondat miatt megtámadták, ugyanolyan hévvel támadnák meg azt, aki valóban listázásról beszélt. Orbán az üggyel kapcsolatban újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az EP elnöke által elmondottakat Magyarország becsülete szempontjából kielégítőnek és elégségesnek tartja.

Orbán: Európa belátta, hogy a magas energiaárak visszafogják a növekedést
Orbán: Európa belátta, hogy a magas energiaárak visszafogják a növekedést
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.