Az Új Jobboldal hallatta hangját a lövéssel

„Bejött a székesegyházba, elhelyezkedett az oltárnál. Leveleket rakott ki rá, majd golyót eresztett a szájába. A helyszínen meghalt.” Így emlékezett vissza Dominique Vennernek a párizsi Notre-Dame-ban elkövetett keddi öngyilkosságára egy szemtanú. A francia szélsőjobboldal értelmiségi hátországához tartozó, 78 évesen meghalt történész-esszéista a melegházasságokról hozott új törvény ellen fejezte ki tiltakozását.

Búcsúlevelét a Radio Courtoisie, a radikális francia jobboldal rádiója olvasta be. „Szükségesnek tartom, hogy feláldozzam magam a ránk nehezedő letargia megtörése érdekében” – írta Venner. A bevándorlást „a népességeink lecseréléséhez vezető bűnnek”, míg az egynemű párok házasságát „a lélek mérgeinek” nevezi.

A melegházasságot és az egynemű párok örökbefogadási jogát is tartalmazó Taubira-törvényt a napokban hirdette ki Francois Hollande elnök, miután a jobboldal megkeresésére a jogszabályt megvizsgálta az alkotmánytanács, és nem emelt kifogást. Az első egynemű házasságokra már a következő hetekben sor kerülhet.

A franciák némiképp értetlenül állnak Venner tette előtt. Elismerő nekrológok csak a szélsőjobb köreiből érkeztek. Marine Le Pen, a Nemzeti Front vezére kiemelte: az esszéista megpróbálta felrázni Franciaországot. De Frigide Barjot, a melegházaságok elleni, olykor több százezres megmozdulások, a Tüntetés Mindenkinek mozgalom szóvivője már úgy fogalmazott: „Nem volt jól ez az úr, és halálos ideológia részese volt, egy kissé zavart férfi.”

Venner már fiatalon a francia nacionalizmus és történelmi revizionizmus élharcosa volt. Olyan időkben, amikor a melegházasságot még el sem tudták képzelni (1982-ig maga a homoszexualitás is bűncselekmény volt), a bevándorlás pedig nem volt jelentős. Fegyverrel is küzdött Algériának a francia gyarmati uralom alóli felszabadulása ellen, de részt vett a kommunista párt párizsi székházának 1956. novemberi ostromában is, tiltakozásul a magyarországi szovjet beavatkozás ellen. A legnagyobb hatású szellemi vállalkozás, amelyben Venner részt vett, az Alain de Benoist nevével fémjelzett Új Jobboldal (GRECE). Az euró pai civilizáció hanyatlásáért aggódó GRECE-t, amelynek magyar nyelven a Magyar

Demokrata című hetilap biztosított felületet, Ariane Chebel d’Appollonia történész így jellemezte: „Kétségkívül hozzájárult a neofasizmus terjedéséhez Franciaországban.”

Eközben lassan megköttetnek az első melegházasságok. Bár a jobboldal fogadkozik, hogy választási győzelme után eltörli a törvényt, Nathalie Kosciusko-Morizet – Nicolas Sarkozy volt államfő jobbkeze, aki párizsi főpolgármester-jelölt – kijózanítóan fogalmazott: nem lehet majd „visszacsinálni” a megkötött frigyeket, elvenni új szüleiktől az örökbe fogadott gyermekeket.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.