Vihart kavar a melegek házassága

A brit parlament alsóházában kötött kompromisszum után erősen javult az esélye annak, hogy akár már 2014 nyarán – az eddig lehetséges bejegyzett élettársi kapcsolaton túlhaladva – törvényes házasságot köthessenek a nagy-britanniai melegek. A kormány által előterjesztett javaslat elfogadtatásához David Cameron kormányfő a Munkáspárt támogatására szorult, miután a konzervatív frakció sok tagja jelezte ellenállását az indítvánnyal szemben.

A brit EU-népszavazással kapcsolatos múlt heti konfrontáció után, a kormányfővel szembehelyezkedő honatyák ismét borsot akartak törni a tory vezetés orra alá. A melegek törvényes egybekelésére minden képviselő a saját lelkiismerete alapján voksolhatott igennel vagy nemmel.

A Konzervatív Pártban kialakult rossz hangulatot csak súlyosbította egy hétvégi kiszivárogtatás, amely szerint egy Cameronhoz közel álló politikus „megbízhatatlan bolondoknak” minősítette a „mezei” párttagokat. Nem erősítette a kormányfő tekintélyét az a frissen nyilvánosságra került információ sem, miszerint a Downing Street 10. „nagyon is elképzelhetőnek tartja”, hogy a jövő évi európai parlamenti választásokon a Nigel Farage vezette Függetlenségi Párt (UKIP) szerzi a legtöbb brit szavazatot.

A választókörzetekben nagyon sok konzervatív képviselőnek juttatták tudomására a helyi párttagok, hogy a homoszexuális partnerek jogainak kiterjesztését a házasság intézménye elleni támadásnak tekintik. Ezen túlmenően pedig úgy érzik, hogy a gazdaság élénkítését, az életszínvonal javítását szolgáló törvényeknek kellene elsőbbséget élvezniük.

Még mielőtt az alsóházi voksra sor került volna, David Cameron békülékeny gesztust tett a tory tagság felé. E-mailben fordult a támogatókhoz, hangsúlyozva, hogy nagyra értékeli „kötelességtudatukat, tisztességüket és állampolgári önérzetüket”. „Büszke” rájuk, így „sosem fordulhatna elő, hogy olyan emberekkel venné körül magát, akik megvetnék az egyszerű pártkatonákat”. „Egy csapatot képezünk, a községi elöljáróktól kezdve a helyi szervezeteken keresztül egészen a parlamentig, és ezt soha nem felejtem el” – udvarolt a tory vezető támogatóinak.

A szavazás előtt Ed Miliband, az ellenzék vezére különös szövetséget kötött konzervatív „esélyegyenlőségi bajnokokkal”, akik azzal a kifogással tervezték megtorpedózni az indítványt, hogy a melegek kedvezőbb helyzetbe kerülnek, mint a heteroszexuálisok, mert számukra a házasságkötés az egyetlen hivatalosan deklarálható együttélési mód. Cameron ígéretet tett, hogy a lehető legrövidebb időn belül felülvizsgálják a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét. A revízió így is legkorábban a 2015-ös parlamenti választás előtt fejeződhet be.

Kedvezően fogadták konzervatív tiltakozók azt a kormányfői lépést is, amelynek értelmében nem büntethetők az azonos neműek házasságkötésével kapcsolatban diákjaik felvilágosítását visszautasító tanárok. A civil partnership 2005. decemberi bevezetése óta egyébként 53 ezer melegpár kötötte össze az életét hivatalos ceremónia keretében. Ezeket a formális kapcsolatokat visszamenőleg nem szüntetnék meg, de elképzelhető, hogy a homoszexuálisok a jövőben nem léphetnének erre az útra.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.