Merkel bőrkorbáccsal – ahogy Délen látják

Angela Merkel egyenruhába öltöztetve. Vagy tankban utazva. Görög gyermekeket fenyegetve. Esetleg hegyes fogú vámpírként ábrázolva. Tetszés szerint bőrkorbáccsal vagy horogkeresztes karszalaggal. Viccesnek szánt, de nem éppen tréfás karikatúrák ezek az elmúlt hónapok görög sajtóterméséből. Az Észak–Dél ellentét és az előítéletek eddig is megosztották Európát, ám a válsággal sosem látott lendületet kapott a sztereotípiagyártás.

S ahogy a krízis egyre mélyül, durvul a hangnem is. A Real FM görög rádióadót 25 ezer eurós pénzbírságra ítélték tavaly, miután Jorgosz Trangasz újságíró „koszos berlini kurvának” nevezte Merkel német kancellárt. Bár a riporter a büntetés hatására bocsánatot kért, sietett hozzátenni, hogy „a görögök 2012 zsidói”. A sértő kijelentésnél is aggasztóbb, hogy Trangasz nem a magánvéleményét fogalmazta meg. A VPRC görög közvélemény-kutató felméréséből kiderül: a megkérdezettek 69 százaléka úgy véli, hogy a német politikusok célja a „Negyedik Birodalom” létrehozása. Ha pedig azt kell megmondani, mi jut eszébe Németországról, minden harmadik válaszadó a Hitler, a nácizmus vagy a Harmadik Birodalom szavakat sorolja. Nem kell persze félteni a német médiát sem, amely – igaz, kevésbé radikális stílusban – Görögországot ostorozza. Gyakoriak a lusta, a csaló és a haszontalan jelzők, valamint az utalások arra, hogy a görögök a német adófizetők pénzén kávéznak naphosszat. Az efféle elképzeléseket ráadásul a politikusok is táplálják. Angela Merkel például azt nyilatkozta: „Úgy nem lehet közös pénzünk, hogy egyeseknek sok szabadságuk van, másoknak pedig nagyon kevés.” (A Eurofound alapítvány adatai szerint a spanyoloknak és a portugáloknak évente átlagban 22 nap szabadság jár, a görögöknek 23, az európai rangsort a németek vezetik 30 nap fizetett pihenéssel.)

A klisék és a valóság gyakran köszönő viszonyban sincsenek. Még egy kicsit a déli EU-tagállamok fő ellenségénél, a német kancellárnál maradva, íme egyik másik intelme: „Fontos, hogy Görögországban, Spanyolországban és Portugáliában ne mehessenek hamarabb nyugdíjba, mint Németországban.” Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) adatsora ellenben azt mutatja, hogy a görög munkavállalók átlagosan 61,9 éves korukban vonulnak nyugdíjba, a németek és a spanyolok 61,8 évesen. Hasonló képet fest a Eurostat is (Görögországnál 61,7, Németországnál 61,6 évvel).

Nem a számokon, sokkal inkább az érzelmeken alapul az európai sztereotípiák egy másik része. A Pew Kutatóközpont napokban közzétett jelentése azt vizsgálta, melyik országot tartják a leginkább (vagy legkevésbé) megbízhatónak, illetve arrogánsnak. A brit, francia, német, olasz, spanyol, görög hatosból mindenki Németországot ítélte a megbízhatóság bajnokának – kivéve Görögországot, amely saját magára voksolt… A megbízhatatlanságnál a görögök (vélhetően bosszúvágyból) a németeket szavazták az élre, a többiek viszont a görögöket és az olaszokat választották. Az arrogancia kategóriában három-három szavazatot kapott Franciaország (a britektől, a németektől és – láss csodát – maguktól a franciáktól), valamint Németország (az olasz–spanyol–görög déli triótól).

Érdekes, hogy – a valóban a legbefolyásosabb EU-tagállamnak számító – Németországhoz egyszerre tapadnak pozitív és negatív képzetek. A Deutsche Welle (DW) német tévé- és rádióadó külföldi tudósítói azt tapasztalták: a németeket világszerte tisztelik, de nem kedvelik. Egyfelől szorgalmasnak, fegyelmezettnek és hatékonynak látják őket, másfelől hűvösnek, lekezelőnek és önzőnek. Mindez azonban még a görögöket sem akadályozza meg abban – magyarázta Jannisz Papadimitriu görög újságíró, a DW tudósítója –, hogy elismerjék a németek teljesítményét és azt, hogy sikerült átvészelniük a mostani válságot.

„Kivételezett” helyzetben van az olasz származású svéd EP-képviselőnő, Anna Maria Corazza Bildt (a svéd külügyminiszter, Carl Bildt felesége), aki a gazdag Észak képviselőjeként a szegényebb Dél panaszait is pontosan átérzi. Az EUobserver hírportálon tette fel a kérdést: „Mit érezne, ha éveken át azt hallaná: maga nem fizet adót, és csak sütkérezik a napon, amíg én dolgozom? Vagy ezt: magát nem is érdemes megmenteni, mert reménytelen?”

Görög zászló egy athéni sétálóutcában. Mit gondolnak róluk?
Görög zászló egy athéni sétálóutcában. Mit gondolnak róluk?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.