Megkezdik a romeltakarítást

Bírósági döntésekkel, hatósági ukázokkal, peren kívüli egyezségekkel próbálják enyhíteni az immár hat esztendővel ezelőtt kipukkant ingatlanbuborék és az azt követő bankcsődök következményeit. Az elszámolást bonyolítja, hogy a károsultak köre egyre áttekinthetetlenebbé vált. Ráadásul a károk számbavétele még korántsem jelenti, hogy az érintettek a pénzükhöz juthatnának. Az akarat és a források hiánya egyaránt gátja a helyzet rendezésének.

Minden idők legsúlyosabb bankcsődjével 2008. szeptember 15-én szembesült a világ. A mintegy 640milliárd dollárt érő eszköz felett rendelkező Lehman Brothers lehúzta a rolót, bizonytalanságot és káoszt hagyva maga után a pénzvilágban. Kötelezettségeinek számbavétele éveket vett igénybe. 2010-ben a követelések regisztrálásával megbízott ügyvédi iroda, az Alvarez & Marsal horribilis, 1200 milliárd dollárnyi kívánságlistával szembesült, természetesen a követelések között sok volt a jogalap nélküli.

Csaknem öt évvel a csőd után jó hír, hogy a Lehman Brothers fizetni fog az európai hitelezőknek. Az amerikai illetékes bíróság áldását adta arra, hogy az európai leányvállalat, a Lehman Bro thers International Europe (LBIE) maradéktalanul kártalanítsa a hitelezőit. A kérdés már csak az, hogy hány éven belül tudja a felszámoló kigazdálkodni a 23 milliárd dollárt meghaladó tartozást. Mint azt a felszámoló, a PricewaterhouseCoopers (PwC) nyilvánosságra hozta, hoszszú jogi procedúra eredménye a döntés. A felszámolók eredetileg egy rövid határidejű, konszenzusos magállapodásban bíztak, ám az érintettek nem elégedtek meg a vártnál kisebb öszszeggel. A mostani ítélet alapján bizonyossá vált, hogy a sorban elsőbbséget élveznek – és bízhatnak befektetésük teljes megtérülésében – az európaiak, miközben az anyacég amerikai hitelezői nem reménykedhetnek követeléseik teljes összegében. Az utóbbiak ugyanis nem rendelkeztek olyan biztosítékokkal, mint a Le hman külföldi leányvállalatainak ügyfelei. Bizakodásra ad okot, hogy a banknak számos értékesíthető eszköze van, e tekintetben az utóbbi hónapokban javuló helyzetről számolt be Tony Lomas, aki a PwC-nél felügyeli a Lehman ügyeit. A közelmúltban sikerült eladni az Archstone nevű föld hitelintézetet, amelyet 2007-ben, az ingatlanbuborék kipukkanása előtt szerzett meg a bank, és amely ügylet végül is jelentős szerepet játszott a csődben. A legértékesebb üzletrészek már 2008-ban elkeltek, a javát a Barclays és a Nomura vásárolta meg.

A Lehman Brothers International Europe összesen 54 milliárd dollárral tartozik hitelezők ezreinek, köztük hedge fund befektetési alapoknak, bankoknak. Ebből mintegy 22 milliárd nincs biztosítva, ezek a jogosultak a hitelezők sorában az utolsó, szinte reménytelen helyen vannak besorolva. Igaz, e kör tavaly novemberben hozzájutott követelései 25 százalékához. A PwC szakértőinek a feladata, hogy kihámozzák a jogos követeléseket, illetve hogy egyes ügyekben bíróság előtt védjék meg álláspontjukat. Az utóbbi időszak pozitív fejleményeinek krónikájába jegyezhető egy másik nagybank, a Bank of America lépése is. A pénzintézet 11,6 milliárd dollár kifizetését vállalta a 30 milliárd dolláros veszteséget elkönyvelő, majd a nagytakarítás jegyében államivá vált jelzáloghitelező, a Fannie Mae számára. Tíz másik nagy jelzálogintézmény nyolc és fél milliárdot fizetett az ingatlanelkobzás károsultjainak. Az ingatlanhitelezés két legnagyobb áldozata, a Fannie Mae és Freddie Mac megmentése egyébként mintegy 140 milliárd dollárjába került az amerikai adófizetőknek.

Az már nem a jó hírek sorát gyarapítja, hogy más, rendezettnek hitt ügyek mégsem a tervek szerint zárultak, és most a bíróságon a sor, hogy igazságot és talán pénzt is találjon a károsultaknak.

A napokban pert helyeztek kilátásba több nagy amerikai pénzintézet ellen, miután a pénzügyi hatóság, illetve az amerikai jegybank (Fed) vizsgálata kiderítette, hogy legalább százezer szabálytalan ingatlanárverés lebonyolításában sárosak. A bedőlt ingatlanhitelek nyomán 2010-ben teljesedett ki az árverésekbe torkolló banki elkobzás. A tíz legnagyobb érintett intézmény – köztük a Bank of America és a Citibank – első lépésben peren kívül elismerte a jogsértést, és a megállapodás keretében több mint négymillió kölcsönfelvevő 3,6 milliárd dollár kárpótláshoz jutott. A folyamat azonban még az elismert esetekben sem ment zökkenők nélkül, kiderült: a jogosnál kisebb összeget kaptak kézhez az érintettek. A Goldman Sachsnak és a Morgan Stanleynek 217 ezer ügyféllel szemben 232 millió dollárnyi ilyen kötelezettsége keletkezett, a járandóságnak viszont csak töredékét kapták meg a jogosultak. Az üggyel megbízott tanácsadó cég május végéig ígérte a pontos számok közzétételét.

A Lehman központja a csőd előestéjén. Baljós árnyak
A Lehman központja a csőd előestéjén. Baljós árnyak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.