Sínen jött az interjú

Havas tájak, híres városok, egyetemi campusok és hevesen gesztikuláló fiatalok suhannak el a szemünk előtt a Europe on track (Európa sínen) című videóban. Hat fiatal járja Európát, vonatozik keletről nyugatra, északról délre, hogy felmérje: mit gondolnak kortársaik a saját jövőjükről, milyen lesz az életük 2020-ban, és mit tartogat számukra az Európai Unió? Egyáltalán tartogat-e valamit?

A projekt akkora sikert aratott, hogy elvitte az idei Európai Ifjúsági Károly-díjat – még ha a végkicsengése nem is volt éppen hízelgő az európai bürokráciára vagy politikára nézve. Luis Alvarado Martínez, az európai egyetemisták szervezeteit tömörítő AEGEE brüsszeli irodavezetője lapunknak elismerte: jókora szakadékot tapasztaltak Brüsszel és a tagállamokban élő fiatalság között. Akadtak, akiknek fogalmuk sem volt arról, hogy az Európai Bizottság milyen terveket kovácsol a fiatalok számára, hogyan képzelik el Brüsszelből a következő évtizedet, mások pedig szkeptikusan vették tudomásul a terveket.

– A film egyik nagy tanulsága, hogy érdemes megkérdezni a fiatalokat, mert egyáltalán nem igaz, hogy Európa nem érdekli őket. Van véleményük, csak meg kell őket hallgatni – mondja a 23 éves fiatalember, aki tavaly végzett nemzetközi kommunikáció szakon, és négy nyelven beszél.

A Europe on track projekt megmozgatta egész Európát: tavaly ősszel hat fiatal egy hónapig utazgatott különféle európai országokba (sokatmondó, hogy nemcsak az unió tagállamaiba, hiszen Törökország is a célok között volt), ott meginterjúvolva az egyetemi ifjúságot. Összesen 9200 kilométert vonatoztak, az egyik csapat Nápolyból Londonig, a másik Isztambulból Brüsszelig járta végig a „terepet”. A hat „nagykövet” (két spanyol, egy belga, egy német, egy svájci és egy olasz) feladata az volt, hogy videón, fotókkal, illetve blogokban dokumentálja a fiatalok életérzéseit és persze azt, hogy mit gondolnak az Európai Unióról. A projektet Brüsszelből koordinálták, a szervezők között három magyar lány is volt.

– Rengeteg anyag gyűlt össze, ebből egyelőre egy közel háromperces trailert vágtunk össze. Reméljük, hogy nyár végére elkészül egy hosszabb dokumentumfilm is – mondja Luis Alvarado Martínez, aki hozzáteszi: a beszélgetésekben természetesen érezhető volt Európa megosztottsága is. Az olasz vagy a spanyol fiatalok legfőbb gondja az volt, hogy lesz-e egyáltalán munkahelyük, míg az északiakat inkább az érdekelte, hogy a környezetvédelem vagy a fenntartható fejlődés szempontjainak megfelelő állásuk lesz-e. A kelet-európaiak legfőbb aggodalma pedig az volt, mikor fogják végre teljes mértékben elismerni a tanulmányaikat Nyugaton.

Az első díjért az AEGEE ötezer eurót kapott, amit Martin Schulz, az Euró pai Parlament elnöke nyújtott át a csapat képviselőinek a németországi Aachenben. Luis Alvarado Martínez szerint jó helye lesz a pénznek. Már készülnek a következő projektre: 2014 az európai parlamenti választások éve lesz, ennek kapcsán szeretnék folytatni a projektet, és megkérdezni a fiatalokat: ők milyen tanácsokat adnának az EP-képviselőjelölteknek, és mit várnak el tőlük? A kezdeményezés lényege, hogy közelebb hozza a fiatalságot az uniós intézményekhez, és napirenden tartsa Európát – elvégre a jövő tényleg azon múlik, hogy az uniós projektet a jövő generációja mennyire érzi majd magáénak. Ha csak néhány öregember játékszere lesz belőle, akkor megpecsételődhet a sorsa.

Körbejárták az egész kontinenst
Körbejárták az egész kontinenst
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.