Tesztelik Ankara türelmét

Törökország szerint a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz lojális fegyveresek robbantottak szombaton Reyhanli török településen; ez 46 halálos áldozatot követelt. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter vasárnap kijelentette, hogy ugyanazok az Aszadhoz hű harcosok robbantották fel a két, autóba rejtett pokolgépet Reyhanliban, akik egy hete 62 embert öltek meg a szíriai Baniaszban.

 – A merénylethez semmi közük sincs a Törökországban tartózkodó menekülteknek. A szíriai rezsimnek azonban van – állította Davutoglu egy interjúban, és hozzátette, hogy a baniaszi eset után Törökországnak és Libanonnak is nagyon óvatosan kell kezelnie az etnikai provokációkat. Davutoglu figyelmeztetett arra is, hogy senkinek sem tanácsos tesztelnie Törökország erejét.

Muammer Guler török belügyminiszter szerint sem a felkelők támadtak a sok szír menekültnek otthont adó Reyhanliban, hanem egy olyan szervezet, amely kapcsolatban áll az elnököt támogató csapatokkal, illetve a szír titkosszolgálattal. A szíriai ellenzék is a rezsimet vádolja, úgy vélve, Aszadék így próbálják összeugrasztani a lázadókat és a menekülteket befogadó Törökországot, illetve a török lakosságot. A helyi média szerint ez Reyhanliban valamennyire sikerült is, a támadás után ugyanis a helyiek menekültekre támadtak, és megrongáltak több szíriai rendszámú autót. Omran Zubi damaszkuszi tájékoztatási miniszter közölte, hogy nem a szíriai vezetés áll a háttérben, és visszautasította az „alaptalan vádakat”. Szerinte inkább Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnököt kellene kérdőre vonni, ő és pártja felelős közvetlenül a merényletért.

A BBC arról számolt be: Zubi éles személyes támadást intézett Erdogan ellen. A török miniszterelnök szerinte gyilkos, ezért távoznia kell posztjáról. Amúgy is a török kormányt terheli a felelősség a vérengzés miatt, állította, hiszen Törökország támogatja, hogy minél több fegyver, robbanóanyag, harcos és pénz jusson Szíriába. Emiatt a határterületek a nemzetközi terrorizmus központjai lettek. Egyelőre kilenc embert vettek őrizetbe a szombati támadás nyomán, mindannyian török állampolgárok.

Stratégiailag a szír államnak nem érdeke, hogy belerángassa Törökországot a konfl iktusba; ez végzetes eredménnyel járhatna számára. Eddig is arra törekedett, hogy elkerülje a konfliktus nemzetközivé válását, az USA vagy a NATO beavatkozását – mondta lapunknak Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa, emlékeztetve az egy évvel ezelőtti incidensre is, amikor a szíriaiak lelőttek egy török gépet. Ennek nyomán telepített a NATO három tagja Patriot-ütegeket a határ török oldalára. Wagner Péter elképzelhetőnek tartja, hogy szíriai ellenzéki csoportok közötti leszámolás áll a szombati robbantások hátterében. A 2011 márciusa tartó szír konfliktus vallási jellege eközben egyre erősödik.

Az iszlám alavita irányzatához tartozó Aszad elnök ellen harcoló felkelők nagy része szunnita. Így a szunnita vezetésű államok – mint például Szaúd-Arábia – a lázadókat, a síita Irán pedig a szíriai rezsimet támogatja. Baniaszban főleg szunniták élnek, a térségben azonban többségben vannak az alaviták. Reyhanliban szintén jelentős szunnita lakosság és sok szíriai menekült él, a település pedig a felkelők egyik határon túli bázisának számít, írta a Reuters. A szíriai felkelők eközben elengedték azt a négy Fülöp-szigeteki ENSZ-katonát, akit néhány nappal ezelőtt raboltak el a Golán-fennsíkon.

A kettős robbantás helyszíne Reyhanli török városban
A kettős robbantás helyszíne Reyhanli török városban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.