A Tavares-jelentésben nincs szó szankcióról

Rui Tavares várja a magyar véleményeket is jelentéstervezetéhez, de a Fidesz vádjait visszautasítja.

„Ha én jobboldali magyar EP-képviselő lennék, és egy baloldali portugál kormányról kellene jelentést írnom, ugyanígy állnék hozzá a feladathoz, mint most” – mondta Rui Tavares, a jogállamiság magyarországi helyzetével foglalkozó jelentéstervezet készítője az őt ért vádakra válaszolva. Az Európai Parlament portugál képviselője Lisszabonban nyilatkozott a Népszabadságnak.

Rui Tavares
Debate with PEPs on EU asylum legislation in the pipeline

„Úgy gondolom, hogy egyetlen politikus sem csalhatatlan, és nem hiszem, hogy én az volnék, vagy hogy a jelentésem az lenne” – közölte arra a kormány által hangoztatott vádra reagálva, hogy a tervezet tele van hibákkal. „Készen állok bármilyen esetleges javításra, aktualizálásra. Tudok róla, hogy voltak olyan informális vélemények, amelyek szerint a dokumentumban tényszerű hibák vannak, de még nem láttam az ezekre való konkrét hivatkozásokat. Várom, hogy elküldjék ennek a listáját” – tette hozzá.

Tavares azt mondta, Magyarország aktív szerepet vállalt az úgynevezett második cikk kidolgozásában, az abban szereplő értékeket (emberi méltóság, demokrácia, jogállam, szabadság, egyenlőség tisztelete) tehát nem felülről kényszerítették rá. „Mi az EU-ban nem olyan elemi demokráciára törekszünk, hogy legyenek választások, aztán a többség akarata érvényesüljön. A lehető legmagasabb szintű demokráciát akarjuk, amely a jogállam tiszteletén alapul, átlátható, az ellenzék részvételére nyitott” – fogalmazott, leszögezve, hogy természetesen minden tagállam olyan formában szerveződik, amely számára a legmegfelelőbb. A nemzeti parlamentek autonómiája, szuverenitása teljes körű, de a tagállamok működési formáinak összhangban kell lenniük az EU értékeivel.

Azzal kapcsolatban, hogy a jelentéstervezet közvetlen beavatkozás lenne olyan ügyekbe, amelyek nem uniós hatáskörbe tartoznak, kifejtette: „Európában az egyik ország demokráciája a többié is. Ha valahol kétségek merülnek fel az alapvető jogok védelmét illetően, ez aggodalomra ad okot a többi tagállamban is.”

Tavarest a Fidesz azzal vádolja, hogy baloldali elkötelezettségű, zöldpárti képviselőként – volt pártja a Baloldali Blokk, amelynek semmi köze a Portugál Kommunista Párthoz – politikai támadást indított. Erre válaszul kifejtette, hogy „nem a jobb- vagy a baloldal problémájáról van szó, hanem az alapvető jogok problémájáról. Ezek nélkül, működő demokrácia nélkül nem is létezne jobb- és baloldal. Az nem lehet, hogy az alapvető jogok csak az egyik politikai térfelen érvényesüljenek” – érvelt.

Rui Tavares fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy „a jelentéstervezetben nem szerepelnek gazdasági szankciók”. A dokumentum, ahelyett, hogy rögtön az EU-alapszerződés 7. cikkét érintené, erőfeszítést ajánl az együttműködés különböző formáinak megteremtésére. „Nem a büntetést jelentő 7. cikk köré dolgoztuk ki a jelentéstervezetet, hanem pozitív, konstruktív módon az alapértékeket magában foglaló 2. cikk köré” – mondta. Felhívta a figyelmet arra, hogy olyan korrekciós mechanizmusokra is ajánlatot tesz, mint például egy független és tekintélyes jogi szakemberekből álló, úgynevezett koppenhágai bizottság, amelynek ellenőriznie kellene az európai intézményeket, így magát az EP-t is, hogy függetlenül és igazságosan járt-e el.

„Ennek külön figyelmet kellene fordítania arra, ami a magyar kormány egyik fő panasza, hogy valóban kettős mércével mérünk-e. Ezt a panaszt nagyon komolyan kell vennünk, mert megbocsáthatatlan hiba lenne az európai intézmények részéről, ha eltérő módon kezelnék a kis és a nagy országokat, a régebbi és az új tagokat” – hangsúlyozta. Ami pedig az őt ért vádakat illeti: „Nem fogom hagyni, hogy bármely ellenem irányuló támadás megfosszon attól a tisztelettől, amelyet érzek a magyar állam iránt. Szeretném a nemzetük iránti mélységes megbecsülésemről biztosítani a magyarokat. Történészként különösen lenyűgözőnek tartom Magyarország történelmét” – mondta Tavares. Arra biztat mindenkit, hogy ha bármilyen félreértés lenne a jelentésben foglaltakkal kapcsolatban (a szöveg magyarul is ott van az EP honlapján, ahogy az e-mail címe is), akkor írják meg neki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.