Ügynökök a szerkesztőségben

A román média sosem látott mértékben átpolitizált, de a sajtószabadságra leselkedő legnagyobb veszély a titkosszolgálatok ügynökeinek beszivárgása a szerkesztőségekbe – állapították meg az ActiveWatch Médiafigyelő Ügynökség képviselői legújabb jelentésük bemutatásakor.

A romániai szólásszabadság helyzetét vizsgáló 2012-es évi jelentést szerda reggel a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) székhelye előtti téren mutatta be a Reporters Sans Frontieres hálózathoz tartozó ActiveWatch. A rendhagyó sajtótájékoztató előtt és alatt az intézményt őrző egyenruhások többször próbálták távozásra bírni az újságírókat. „Az igazság az, hogy zavarunk. Ilyenkor jönnek munkába a kollégák” – kommentálta ironikusan a biztonságiak sürgölődését Mircea Toma, az ActiveWatch elnöke. A kétértelmű utalást egyértelmű kijelentés követte: Romániában régóta mindennapos az újságírók telefonbeszélgetéseinek a lehallgatása, és ha a szakma eddig csak sejtette, hogy a szolgálatok beültették ügynökeiket a szerkesztőségekbe, ez ma már bizonyosság.

A jelentés szerint a Cotidianul.ro internetes portál birtokába jutott egy hírszerzési dokumentum, amely megerősíti, hogy a hírszerzés tagja Sofia Teodorescu fedőnéven beépült a Jurnalul National napilap szerkesztőségébe. A titkos ügynök készülő cikkekről, a dokumentálás folyamatáról, újságírók profiljáról és a szerkesztőségi hangulatról tájékoztatta feletteseit. Az irat valódiságát maga a SRI erősítette meg a szerkesztőségi „téglát” tagadni hivatott közleményében. „A nyilvánosságra hozott információk belső használatra szánt dokumentumok engedélyezetlen másolatai” – közölte a hírszerzés.

Néhány nappal később a Jurnalul National bejelentette, hogy megválik Valentin Zaschievici főszerkesztőtől. Az elbocsátás hírét közlő kommüniké nem vádolja közvetlenül Zaschievici-et, de leszögezi, hogy a titkos ügynökök beépülése a szerkesztőségekbe súlyosan sérti a sajtószabadságot. Egyúttal felszólítja a sajtóbeli titkos ügynököket, hogy mondjanak le, ellenkező esetben polgári úton követelnek tőlük anyagi kártérítést. Már ha valaha leleplezik őket.

Mircea Toma, az ActiveWatch elnöke hangsúlyozta: a sajtóba beépült ügynökök elsősorban azért veszélyesek, mert felfedik az újságírók forrásait, akik ezután nem tudnak további információkat kiszivárogtatni, vagy nem vállalják az ezzel járó kockázatot. A jelentés rámutat: a sajtóbeli „téglák” jelenleg nem sértenek törvényt. Az ActiveWatch abban bízik, hogy a helyzet hamarosan megváltozik, ha az Európai Parlament elfogadja a liberális Renate Weber kezdeményezését. Tomáék javasolták a tervezet kiegészítését azzal, hogy a titkosszolgálatoknak tilos beépülniük a sajtóba.

A sajtószabadságról szóló jelentés vitáján, a déli órákban jelen volt a SRI két képviselője is, akik közvetve cáfolták a hírszerzést érintő negatív megállapításokat. – A modern titkosszolgálatok az információik kilencven százalékát nyilvános forrásokból szerzik. Mi értelme volna ügynököket küldeniük a szerkesztőségekbe? – érvelt Dumitru Dumbrava, a hírszerzés jogi osztályának vezetője. Hangsúlyozta, hogy a szolgálat „milliméternyi pontossággal” betartja a törvényt, amit a parlamenti ellenőrző bizottság is szavatol.

Razvan Martin, az ActiveWatch programfelelőse szerint ilyen garancia nincs, a parlamenti kontroll mindössze névleges. – A parlamenti bizottság a Jurnalul National ügyében is mindössze továbbította nekünk a SRI közleményét. Annyit tettek hozzá a saját fejükből, hogy a parlament nem kérhet a SRI-től konkrét adatokat az információszerzés során használt eszközökről – magyarázta Martin. Szerinte ez csak egyet jelenthet: Romániában a titkosszolgálatok kicsúsztak a társadalmi ellenőrzés alól.

Mircea Toma, az ActiveWatch elnöke a hírszerzés székháza előtt posztoló rendőrrel tárgyal
Mircea Toma, az ActiveWatch elnöke a hírszerzés székháza előtt posztoló rendőrrel tárgyal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.