A gyanú erős, bizonyíték nincs, hogy ki lépte át a 'vörös vonalat'

Egyre valószínűbb, hogy valóban vetettek be vegyi fegyvereket a több mint két éve tartó szíriai polgárháborúban, de azt még nem tudni, pontosan ki.

Egyre valószínűbb, hogy valóban vetettek be vegyi fegyvereket a több mint két éve tartó szíriai polgárháborúban, de azt még nem tudni, pontosan ki. Carla del Ponte, a konfliktus során elkövetett jogsértések feltárására létrehozott ENSZ-vizsgálóbizottság tagja ezúttal arról számolt be, hogy a damaszkuszi kormány ellen harcoló felkelők használhattak szarin ideggázt. A volt svájci főügyész és a délszláv háborús bűnök kivizsgálására létrehozott Nemzetközi Büntető Törvényszék egykori ügyésze elmondta: a Szíriával szomszédos országokban a konfliktus áldozatainak és különböző tábori kórházak orvosainak, személyzetének vallomásai alapján jutottak erre a következtetésre. Igaz, kijelentését „erős és konkrét gyanúra, de még nem megdönthetetlen bizonyítékokra” alapozza, és ezt hangoztatta a bizottság közleménye is.

Izraeli katonák a két ország között fekvő  Golán-fennsíkon. A hadsereg lecsap az iszlamista szélsőségeseknek címzett fegyverszállítmányokra
Izraeli katonák a Golán-fennsíkon. Az ENSZ-főtitkár mindenkit nyugalomra int

A kormányerők által elkövetett vegyi támadásra utaló nyomokat viszont eddig még nem találtak – tette hozzá Del Ponte. Pedig az Egyesült Államok és Nagy-Britannia hírszerzési értesülésekre hivatkozva nemrég éppen ezzel vádolta meg Damaszkuszt, és jelezte: ez az a „vörös vonal”, amelynek átlépésével Bassár el-Aszad elnök rezsimje a nyugati beavatkozást kockáztatja. Barack Obama amerikai elnök határozott vizsgálatot sürgetett, és arról beszélt, a harci gázok bevetése „változtat a játékszabályokon”.

Moszkvában viszont aggodalommal fogadták ezeket a nyilatkozatokat, mert – mint Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő elmondta – azt a törekvést látják bennük, hogy felkészítsék a nemzetközi közvéleményt egy szíriai katonai intervencióra. Így aztán a vegyifegyver-használat gyanúját ma kezdődő moszkvai látogatásán is szóba hozza az amerikai külügyminiszter. John Kerry egyebek közt erre hivatkozva próbálja meg rábeszélni Oroszországot a szíriai kormányt támogató álláspontjának módosítására – írta kommentárjában a BBC internetes kiadása –, ám miután a felkelők is gyanúba keveredtek, különösen kérdéses, hogy milyen hatást ér el az érvelés.

A szíriai polgárháborúban szemben álló erők már többször is megvádolták egymást vegyi támadással. Állításuk szerint három alkalommal, márciusban Aleppónál és Damaszkusz közelében, decemberben pedig Homsznál is használtak harci gázokat, amelyekhez a különböző katonai bázisok elleni támadásaik során akár a lázadók is hozzájuthattak. Mert az biztosra vehető, hogy Szíriának vannak ilyen fegyverei. A feltételezések szerint mustárgázból és szarinból is tárol készleteket. Hogy mekkorát, azt nem tudni. Damaszkusz ugyanis nem írta alá sem a vegyi, sem pedig a biológiai fegyvereket betiltó nemzetközi egyezményeket.

Az ENSZ főtitkára ugyanakkor arra a veszélyre figyelmeztetett, hogy a szíriai polgárháború túlléphet az ország határain, és nyugalomra intett minden felet. Ban Ki Mun arra az újabb légi csapásra reagált, amelyet az izraeli erők hajtottak végre vasárnap Szíriában. Izrael hivatalosan nem kommentálta ugyan a történteket, de egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő szerint a támadásnak nem volt köze a szíriai polgárháborúhoz. Azt akarták megakadályozni – mondta –, hogy iráni rakéták jussanak el a Hezbollah libanoni síita szervezethez. Szíriában viszont azt közölték, hogy katonai létesítményeket, köztük egy repülőteret ért a támadás, amely a környező polgári negyedekben is nagy pusztítást okozott. A veszteségekről nem tettek közzé hivatalos adatokat, de szíriai források mintegy 300 áldozatról szólnak. A The New York Times értesülése szerint a szíriai elit egységek több tucat tagja is meghalt, míg egy emberi jogi szervezet arról számolt be, hogy 42 katona vesztette életét, száznak pedig nyoma veszett.

Westerwelle: Álljon elő, aki tud valamit!

Damaszkusz engedje be az ENSZ ellenőreit, hogy végre kideríthessék, használt-e bármelyik fél vegyi fegyvereket – szólította fel a szíriai kormányt Guido Westerwelle Budapesten. A német külügyminiszter Carla del Ponte volt hágai főügyész szavaira reagált, aki szerint a szír lázadók szaringázt vetettek be. Westerwelle hozzátette: ha bárkinek bizonyítéka van arról, hogy valamelyik fél vegyi fegyvereket használt, akkor álljon elő azokkal. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.