Görög dráma Coelhótól

Elsősorban a közalkalmazottakat és nyugdíjasokat érintő, 4,8 milliárd eurós megszorítócsomagot jelentett be Pedro Passos Coelho portugál miniszterelnök. A baloldali ellenzék minderre azzal reagált, hogy az „állami szektor reformjaként” meghirdetett újabb takarékossági intézkedésekkel a kabinet csak az eddigi receptet ismétli, és közben egyre mélyebb recessziós spirálba süllyeszti az ibériai országot.

A hatszázezer közalkalmazott létszámát 2015 végéig legalább 30 ezerrel csökkentik, a heti munkaórák száma a közszférában 35-ről 40 órára nő. A nyugdíjkorhatárt 66 évre emelik, a magasabb nyugdíjakra újabb „szolidaritási hozzájárulást” szabnak ki, megrövidítik a fizetett szabadságot és „felülvizsgálják” a fizetési skálát, vagyis várhatóan csökkentik a béreket is. A megszorítások nagy része 2014-ben érezteti majd hatását, így 2015-re, a parlamenti választások évére már túl lennének a nehezén. Pedig nemrég még olyan kijelentést tett a lassan két éve hivatalban lévő miniszterelnök, hogy „a pokolba a választásokkal!”.

A jobboldali koalíciós kormányt irányító Passos Coelho elvben késznek mutatkozott arra, hogy a szociális partnerekkel egyeztessen a meghirdetetett lépésekről. Ugyanakkor hangsúlyozta: a megszorítások csak hasonló mértékű megtakarítást hozó más intézkedésekkel helyettesíthetők. Figyelmeztetve azokat, akik szerint Portugáliának nem kellene – részben vagy egészben – visszafizetnie a 78 milliárd eurós nemzetközi hiteltartozást, azt üzente: „tévedés azt hinni, hogy Európa mindig hajlandó lesz majd minket kisegíteni”. A törlesztés elfelejtését felvetők közé tartozik egyébként Mário Soraes volt államfő is. A miniszterelnök politikai és társadalmi konszenzust szeretne a megszorítócsomaggal kapcsolatban, de erre nemigen számíthat. Megint csak „ugyanaz a recept, amivel ugyanazokat sújtják, fogalmazott az ellenzéki szocialista párt elnöke.

António José Seguro arra is figyelmeztetett, hogy egy szó sem esett a 18 százalék felé közelítő munkanélküliségről, sem gazdaságélénkítő intézkedésekről. A szakszervezetek szerint a megnövekedett munkaórák az oktatást és az egészségügyi ellátás színvonalát, a biztonsági erők tevékenységét érintik majd hátrányosan, a magasabb nyugdíjkorhatár pedig tovább nehezíti a fiatalok munkába állását, a fiatal korosztályok esetében a munkanélküliség eléri a negyven százalékot.

Teodora Cardoso, az Állami Pénzügyi Tanács elnöke arra figyelmeztetett, hogy a nyugdíjak megnyirbálása az egész társadalombiztosításba vetett bizalmat ingathatja meg. Mások is emlékeztettek arra, hogy a nyugdíjak csökkentésével a pénzügyminisztérium mintegy kisajátítja a nyugdíjrendszert, amihez nem lenne joga és fennáll annak a lehetősége, hogy ez alkotmányellenesnek találtatik. Ez már a harmadik nagy megszorítócsomag – emlékeztetett Pedro Lains közgazdász, amely egyre inkább a görög útra tereli az országot. Bírálta a „választási szempontokat”, említve, hogy az érintett szektorban nem erős a két kormánypárt támogatottsága, és hogy a választások évére jelentősen enyhülnek majd a megszorítások.

Példa nélküli, aminek tanúi lehetünk – szól a Diário de Notícias véleménycikke, „az ország gazdaságának teljes tönkretétele, Portugália történetének eddigi legnagyobb munkanélkülisége, a demokrácia fennállása óta a legnagyobb kivándorlási hullám”.Mindezt azért, hogy a költségvetést egyensúlyba hozzuk, hogy csökkentsük az eladósodást. Csakhogy ebből eddig semmi nem valósult meg – olvasható a lisszaboni napilap cikkében, amelynek szerzője hozzáteszi: „az állami költségvetés egy káosz, az adósság pedig egyre csak növekszik.

Pedro Passos Coelho
FOTÓ: REUTERS HUGO CORREIA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.