Osztrák lett Borisz Jelcin Tatjána lánya

A régebben Borisz Jelcin orosz elnök irodáját vezető Valentyin Jumasev és felesége, Tatjána - aki Jelcin lánya - gyorsított eljárásban kaptak osztrák állampolgárságot. Az osztrák sajtó felháborodottan ír a kiváltságosokról, megemlítve, hogy a kormány szigorításra készül, s a jövőben nem elégszik meg a jól csengő nevekkel.

Arra egyelőre nincs magyarázat, hogy miért éppen a Fertő tó északi partjánál lévő, 1281 lakosú falucskára, Sásonyra, német nevén Winden am Seere esett a nevezetes orosz család választása. A trianoni döntésig Magyarországhoz tartozó települést adta meg ugyanis fő lakcíméül Valentyin Jumasev orosz állampolgár 2007 decemberében.

Fél évvel később ugyanide, az egyébként szépnek nem mondható, hosszú szürke és lapos házba jelentkezett be Jumasev felesége, Tatjána Gyjacsenko és a lányuk, Maria is.

A Jumasev házaspár
A Jumasev házaspár

Állítólag két évig lakott itt az orosz család, de hogy ez a valóságban is így történt-e vagy csak papíron, azt maga a lakás kiadója sem tudta megmondani. A News című bécsi hetilap által feltárt történet szerzője egyetlen olyan dokumentumra sem bukkant, amely igazolta volna, hogy a bérlők valóban a kis burgenlandi faluban éltek.

Nem is a tényleges tartózkodásuk volt fontos, hanem annak a bizonyítéka, hogy Jumasevnek és hozzátartozóinak már csak ausztriai lakhelyük alapján is jár az osztrák állampolgárság. Az 55 éves Jumasev anno Borisz Jelcin orosz elnök irodájának vezetője volt, ma pedig Oleg Deripaszka orosz milliárdos Basic Element nevű vállalatbirodalmának felügyelőbizottságában ül. Ő irányítja a konszern bécsi központjának a kiépítését. Emellett ő felügyeli a világ legnagyobb autóalkatrész-gyártója, a kanadai székhelyű Magna cég és a Basic Element közös vállalkozásait.

Megvilágosítja az összefüggéseket, hogy a feleség, Tatjána nem más, mint Jelcin elnök lánya, a közös gyermek, Maria pedig a több ausztriai bizniszben is érdekelt Oleg Deripaszka felesége. De még a briliáns nevek, a Fertő tavi lakcím sem lett volna elegendő ahhoz, hogy Jumasevék alig két év alatt megkapják az állampolgárságot. Ehhez még kellett a Magna tulajdonosának, az osztrák-kanadai Frank Stronachnak az ajánlólevele. Ebben a bécsi belügyminisztériumnak megindokolta, miért szolgál nemzeti érdeket a híres család gyorsított osztrákosítása. A 2009-ben íródott dokumentum legfőbb érve a munkahelyteremtés volt. Akkor még úgy tűnt, hogy Stronach cége Deripaszkával együtt száll ringbe az Opel megvásárlásáért, amiből majd Ausztria is hasznot húz. Az Opel-biznisz kútba esett, de Jumasevék végül megkapták az osztrák állampolgárságot, negyedannyi idő alatt, mint más földi halandó. Sem német nyelvből, sem Ausztria történetéből vagy éppen a nyugati demokráciák alapjainak ismeretéből nem vizsgáztatták őket.

Ma a család a bécsi első kerület, a belváros előkelő utcájában, az Elisabethstrasse 20.-ban lakik. A háznak viharos a múltja, az osztrák államvasutak tulajdonából került 2007-ben egy azóta becsődölt ingatlanspekulánshoz, furcsának mondható körülmények között. Ebből parlamenti interpelláció lett az akkori közlekedési miniszterhez, ma kancellár Werner Faymannhoz. Aztán a házat továbbadták a Magna vezető menedzserének, Sigi Wolfnak, aki ma Oleg Deripaszkának dolgozik.

Az osztrák sajtó felháborodottan ír a kiváltságosoknak ajándékba adott állampolgárságról, megemlítve, hogy a kormány szigorításra készül, s a jövőben nem elégszik meg a jól csengő nevekkel. De legalább ennyire érdekes, hogy milyen befolyásos orosz személyek igyekeznek letelepedni Ausztriában – adott esetben közvetlen kapcsolatot kínálva a Kremlhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.