Nincs többé nyugdíjas állás

Most először elveszíthetik az állásukat az állami szektorban dolgozók –ezt tartja az athéni parlamentben elfogadott megszorítócsomag legnagyobb újdonságának Jorgosz Cogopulosz. Az európai politikával foglalkozó Eliamep alapítvány kutatója meglepő helyzetet vázol fel: Görögországban eddig az alkotmány garantálta, hogy a közszférában a munkahelyek örökre szólnak – vagyis igazi „nyugdíjas állások”. Ezzel a hagyománnyal szakítottak a törvényhozásban, amikor kimondták, hogy a jövő év végéig 15 ezer köztisztviselőt leépítenek.

Nem teljesen önként vállalták persze az újabb megszorításokat a képviselők, akik 168:123 arányban hagyták jóvá az intézkedéseket. Ez az ára annak, hogy Görögország megkapja az EU/IMF-mentőcsomag következő, 8,8 milliárd eurós részletét, amely nélkül a fizetéseket és a nyugdíjakat sem tudná az állam átutalni.

–Nagyon nehezen értik meg az emberek, miért van szükség erre. Megszokták már, hogy az állami szférában akkor sem esik semmi bajuk, ha rosszul teljesítenek – mondta a Népszabadságnak Cogopulosz. A görög magánszférában dolgozók viszont tisztában vannak a reform fontosságával, ők már eddig is ismerték az elbocsátás kockázatát.

Ám ez a lépés is csak tovább növeli a rekordmagasságú, 27 százalékos munkanélküliséget: ezzel támadják a szakszervezetek a kormánykoalíció voksaival elfogadott leépítési tervet. Athén belvárosában több ezren tüntettek a legújabb nadrágszíjhúzás ellen, amely – a bírálók szerint – tönkreteszi a közszférát és a jóléti államot is. A rövid távú negatív hatás (a munkanélküliség megugrása) mellett az Eliamep kutatója azonban hosszabb távon kedvező következményekre számít. – Ha a köztisztviselők rájönnek, hogy elveszíthetik az állásukat, jobban dolgoznak majd, és ez növeli a hatékonyságot – bizakodik.

Ám a megszorító politika folytatása – amelyre az athéni kormány már csak a trojka (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, Nemzetközi Valutaalap) nyomása miatt is rákényszerül – önmagában nem oldja meg a görög gazdaság súlyos gondjait. A recesszió immár a hatodik évébe lépett, az állástalanok száma folyamatosan emelkedik.

– Mi biztosítja a gazdasági növekedést? Erre a kérdésre nemcsak nálunk, Görögországban, hanem egyelőre Spanyolországban, Portugáliában és Olaszországban is hiába keresik a választ – magyarázta lapunknak Jorgosz Kapopulosz politikai elemző. Szerinte ezt a problémát nemzeti szinten nem is lehet megoldani, legfeljebb az egész euróövezet szintjén. Erre viszont kevés esélyt lát, amíg meg nem változik Németország hozzáállása. – A németek azzal érvelnek, hogy elég véghezvinni a pénzügyi konszolidációt, azaz csökkenteni a költségvetési hiányt. A dél-európai tagállamokban viszont jól látszik, hogy ez hová vezet. A gazdaság hanyatlásához és masszív munkanélküliséghez – tette hozzá.

A növekedést ösztönző intézkedéseket hiányol Cogopulosz is. Szerinte a görög kormánynak is lenne tennivalója: például stabil, kiszámítható adórendszert kialakítani, amely garanciát adna végre a külföldi beruházóknak; ma még állandóan változnak az adószabályok. Komoly akadály a görög szakszervezetek túlzott befolyása, politikai hatalma is. Emellett a kabinetnek megnyugtató jelzéseket kellene küldenie a piacnak, hogy a strukturális reformokat igenis folytatni akarja. Lényeges például a most bejelentett elbocsátási terv, ám ezt végre is kell hajtani.

Borúlátás és belenyugvás jellemzi a görögországi közhangulatot Kapopulosz szerint. Nem csupán az egymást követő megszorítások miatt: komoly sokként érte a görögöket a ciprusi válság kirobbanása is. – Ciprus megpróbált ellenállni az európai mentőcsomagnak, csakhogy végül belebukott. Ez arra figyelmeztette az embereket, hogy az európai pénzügyi segítségnek nincs azonnali alternatívája – vélte a politikai elemző. Úgy fogalmazott: szembe lehet szállni Németországgal és az EU-intézményekkel, de másnapra a helyzet csak még rosszabb lesz.

Görög dolgozó bábuját égetik el tüntetők az athéni parlament előtt
Görög dolgozó bábuját égetik el tüntetők az athéni parlament előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.