Erőszak és rettegés a metrón

Igen, állítsanak fel a bécsi földalattin olyan beléptetőkapukat, mint amilyen Párizs vagy New York metróiban működik – szavazott a bécsi Kurier közvélemény-kutatásán a megkérdezettek 59 százaléka. A kérdést azután tették fel a tömegközlekedőknek, hogy újabb erőszakos cselekmény történt a minap a száz földalatti-állomás egyikén.

Egy 39 éves családapát – aki 4, 8 és 14 éves gyermekével utazott, és halkabb beszélgetésre kért egy társaságot, hogy a mobiltelefonját értse – a csoport egyik 19 esztendős tagja válaszul arcon csapta. A vita utazás közben folytatódott, és a fiatalember kétszer combon szúrta áldozatát. A tettes, aki a késelést egyébként vitatja, afgán származású – adták tudtul az újságok.

Nem a szerelvény jelenti a legfőbb veszélyt a bécsi metróban
A women waits for a train at Landstrasse subway station in Vienna March 20, 2012. REUTERS/Leonhard Foeger (AUSTRIA - Tags: TRANSPORT SOCIETY)

Egy nigériai ifjút fojtottak meg március elején az U6-os längerfeldgassei megállójánál, a gyanúsítottat helyben elkapták. Januárban egy 36 éves kenyai férfit lökött a sínekre egy 51 esztendős osztrák állampolgár, akit ezért egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek. Tavaly decemberben három borzalmas eset is történt: egy 23 éves nőt – ismét csak az U6 járatán – csúcsforgalmi időben valaki addig fojtogatta, amíg el nem veszítette az eszméletét, akkor pedig megerőszakolta. Néhány nappal később Grazban tartóztatták le az ámokfutót.

Szintén az U6-os decemberi rémségei között jegyezték fel, hogy egy fiatal lányt molesztáló társaságra rászóló 39 éve tanárnőt úgy megvertek, hogy az állkapcsa eltörött. A tetteseknek sikerült elmenekülniük. December 30-án Magyarországon fogták el azt a 28 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy legalább hét nőt kinézett magának a metrón, kiszállás után követte és megerőszakolta őket.

– Sok nőt ismerek, akik éjjel már nem mernek metrózni – idéz a Kurier egy 45 körüli asszonyt, aki személy szerint biztonságban érzi magát. Egy másik nő szerint maga a földalatti biztonságos, aki pedig gonoszságra készül, azt a beléptetőkapuk sem tartanák vissza.

Az osztrák főváros tömegközlekedését nyolcvan rendőr ellenőrzi mindennap. A hatóságok a civil kurázsit is bátorítják, és plakátokon hívják fel a figyelmet arra, hogy kétes helyzetekben az utasok húzzák meg a vészféket, nyomják meg a vészgombot. A földalatti-állomásokat és a metró szerelvényeit is bekamerázták. Az idén újabb 1,2 millió euróval akarják a biztonsági felszereléseket erősíteni, főleg busz- és helyiérdekű vasúti járatokon. A közvélemény egy része a fejlődő és a kelet-európai országokból beáramlókat okolja az agresszió elterjedéséért, van, aki a videofelvevők minőségét csepüli, ami miatt egyáltalán nem lehet azonosítani a tetteseket.

– Ha lennének zárókapuk, akkor sem a narkósok, sem a koldusok, sem a bűnözők nem kóvályognának a föld alatt – nyilatkozta Johann Gudenus, a szélsőjobboldali szabadságpárt bécsi főnöke. A többi párt azonban ragaszkodik a meglévő nyitott rendszerhez, mivel így a tolószékesek, a babakocsisok is akadálytalanul tudnak közlekedni. Szerintük az őrök létszámát kell növelni: ők nagyobb biztonságot teremtenek, mint a gépek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.