A püspök az elkövetőt védi

Az Egyesült Államokban egész egyházmegyék mentek csődbe, miután a bíróságok kötelezték őket, fizessenek ki óriási összegeket a papok és apácák szexuális áldozatainak. A pedofilügyek megrázták Írországot, Hollandiát és Németországot. A legkatolikusabb országok között számon tartott Lengyelországban most indul az első per a koszalyn–olsztyni egyházmegye ellen.

Marcin K. 100 ezer zloty kártérítést követel azokért a megaláztatásokért, szenvedésekért, amelyek gyerekkorában érték. Ez az első ilyen per, miközben tudott dolog, hogy rengeteg hasonló bűncselekmény történt. A bíróságok az elmúlt tíz évben 27 ítéletet hoztak pedofil papok ellen. A mostani ügy főszereplőjét Zbigniew R., falujának egykori plébánosa évekig „használta”. A fiú szabadulni próbált, majd elmenekült. Beiratkozott egy papi szemináriumba, ahol megpróbált segítséget kérni, de hiába. Marcin K. nem nyugodott meg, és végül a bíróság két év börtönre ítélte a papot. Március óta ülnie kellene, ám halasztást kért, rossz egészségi állapotára hivatkozva. Az egykori plébánost az ítélet előtt nem sokkal felfüggesztették a papi hivatásból, de nem a pedofilia, hanem homoszexuális kapcsolatai miatt. Egyetlen ügyvéd sem volt hajlandó vállalni Marcin K. képviseletét az egyházmegye elleni perben, a Lengyel Helsinki Alapítvány jogászai siettek segítségére. Adam Bodnar, az alapítvány igazgatója azt nyilatkozta: egész Lengyelországra érvényes precedenst szolgáltathat az ügy. Az alapítvány tudja: R. lelkész hajlamairól a püspökség értesült, de rendre eltussolta az ügyet.

Jó lesz félnetek! Ez a címe a Marcin K. élményeihez hasonló eseteket egybegyűjtő riportkötetnek, ami pár hete jelent meg. Furcsa módon holland szerzője van a könyvnek. Ekke Overbeek holland és belga lapokat tudósít Lengyelországból. Szerkesztősége kérte őt a lengyel ügyek bemutatására, amikor 2010-ben Hollandiában is perek kezdődtek pedofil papok ellen. Overbeek tucatnyi riportot készített, ám úgy érezte: ez elsősorban a lengyelek számára fontos történet. A riporter által vizsgált ügyekből kiderült, hogy a püspökségek soha nem az áldozatokat, hanem az elkövetőket védték. Hamisan informáltak arról, hogy a zaklatók még papoke vagy nem. Az áldozatok ritkán perelnek, Lengyelországban úgy tartják, a „papok ellen nem nyerhetsz” – mondta a Tok FM rádiónak. Overbeek szerint az egyház többnyire arra hivatkozik, hogy a pedofil bűncselekményeknek csak töredékét követik el papok, sokkal több a családi erőszak vagy amit pedagógusok tesznek. Ez félrevezető – állítja. Az egyház olyan intézmény, amelynek az erkölcs őrének kell lennie, utat kellene mutatnia, nem pedig úgy tennie, mintha semmi sem történt volna.

A lengyel katolikus egyház érthetően ideges. Megrendülni látszik tekintélye sok kérdésben. Például Európa legszigorúbb abortuszeljárása ellenére a lengyel nők nem nagyon akarnak szülni. Óriási az abortuszturizmus külföldre. Egyre kevesebben kötnek formális házasságot. Az egyház eközben elképesztő erővel próbálja érvényesíteni doktrínáit. Hadjáratot folytat például a lombikbébiprogramok ellen. Amikor ilyen ügyek bukkannak fel a sajtóban, az  egyház és politikai segéderői a vallás elleni támadásról beszélnek. Pedig nem a hitet, hanem „lelkek feletti” hatalmukat féltik

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.