Dagesztánba vezető nyomok

Örömünnep tört ki Bostonban és környékén helyi idő szerint péntek éjjel, amikor a hatóságok bejelentették: elfogták a múlt hétfői, a maraton célvonalánál történt támadás második gyanúsítottját. A három halálos áldozatot követelő és több mint 180 embert megsebesítő kettős robbantás elkövetésével egy csecsen származású testvérpárt, Tamerlán és Dzsohár Carnajevet gyanúsítják.

A két fiatal férfit csütörtök este vette üldözőbe a rendőrség, a hajsza során kirobbant tűzpárbajban a 26 éves Tamerlán életét vesztette. A 19 éves Dzsohárt majdnem egy teljes nappal később fogták el. Jelenleg még nincs kihallgatható állapotban, ám ha felébred, a torkán elszenvedett sérülések miatt nem biztos, hogy tud majd beszélni. A Bostont és környékét pénteken megbénító hajtóvadászatnak akkor lett vége, amikor egy watertowni lakos házából kilépve azt vette észre, hogy a kertben álló hajóján a ponyva meglazult és véres. Benézett alá, ahol egy összekuporodott alakot látott. Azonnal értesítette a rendőrséget, akik tűzpárbaj és tárgyalások után elfogták a gyanúsítottat. Ekkor már nagyon rossz állapotban volt, rengeteg vért vesztett; valószínűleg még előző éjjel sérült meg az egyik lövöldözésben. A fiatalabb Carnajev fiú motivációjáról egyelőre semmit sem tudni.

Dzsohárt lapzártánkig nem sikerült kihallgatniuk a hatóságoknak, s azonkívül nem sokat tudni róla, hogy ismerősei nem tudják elképzelni a 2012. szeptember 11-én amerikai állampolgári esküt tett fiúról, hogy terrorista. Ám az iszlám radikalizmus felé sodródó bátyjáról egyre több részlet derül ki. 2011-ben az FBI látókörébe került, miután az orosz hatóságok információt kértek róla. Ennek indoka a The New York Times (NYT) értesülései szerint az volt, hogy az oroszok szerint Tamerlán sokat változott, szélsőséges muzulmán nézeteket vallott. Állítólag azért készült vissza Oroszország területére, hogy ott földalatti csoportokhoz csatlakozzon. Az FBI ezután Tamerlán kommunikációs és internetezési szokásait vizsgálva ellenőrizte, nincs-e kapcsolatban radikális csoportokkal, és őt magát, illetve családtagjait is kikérdezte. Ám nem találtak semmi terhelőt. Nem figyelték tovább, mégis, feltehetően emiatt nem kaphatott amerikai állampolgárságot tavaly, amikor öccse megszerezte azt.

A hatóságok ma már minden erejükkel Tamerlán 2012-es oroszországi látogatására koncentrálnak: tavaly fél évet töltött Dagesztánban. Mindeközben számos jogi kérdést felvet, hogy Dzsohárt élve fogták el. Egyelőre nem tudni, hogy tette bűncselekménynek vagy amerikai földön elkövetett háborús tettnek, terrorcselekménynek számít-e. Azt sem tudni, állami vagy szövetségi bíróságon, esetleg katonai bíróságon tárgyalják-e majd az ügyét. Massachusetts államban eltörölték a halálbüntetést, ám a szövetségi törvények lehetővé tennék ezt is. A NYT-nak nyilatkozó ügyvéd, Thomas Anthony Durkin szerint Dzsohár védőjének elsődleges feladata szinte biztosan az lesz, hogy megpróbálja „életben tartani” védencét. Ennek érdekében feltehetőleg fiatal korára, a bátyja rá gyakorolt befolyására és jó tanulmányi és sporteredményeire fog hivatkozni. Az eset hatással lehet a bevándorlási szabályok reformjának most kezdődő vitájára is. Már pénteken, a szenátusban a témában tartott meghallgatáson előtérbe került a tény, hogy a Carnajev testvérek bevándorlók. Dzsohár 2002-ben, bátyja néhány évvel később érkezett az Egyesült Államokba, s ott legálisan tartózkodtak.

Infrakamerával készült légi felvétel a csónakban rejtőzködő Dzsohár Carnajevről
Infrakamerával készült légi felvétel a csónakban rejtőzködő Dzsohár Carnajevről
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.