Blokád Bostonban

Boston és környéke teljesen megbénult a hétfői robbantás egyik gyanúsítottja, Dzsohár Carnajev utáni hajszában. A keleti parti nagyváros és külvárosainak lakói tegnap arra ébredtek: a hatóságok arra kérik Boston, Watertown, Waltham, Belmont, Newton és Cambridge lakóit, hogy ne mozduljanak ki otthonaikból.

Az üzletek nem nyitottak ki, minden tömegközlekedési eszközt leállítottak. Nem szállították el a szemetet, a taxikat leparancsolták az utakról. Péntek délelőttre Watertown városában már semmiféle jármű nem járhatott az utcán, a hatóságok itt sejtették a fiatalabb Carnajevet. A városka lakóit éjjel fél három körül kezdte egyesével felhívni és figyelmeztetni a rendőrség, hogy ne hagyják el otthonukat – írja a The New York Times.

Minden állami iskolában szünetet rendeltek el, és a környékbeli egyetemek sem nyitottak ki, köztük olyan neves intézmények sem, mint az MIT vagy a Harvard. Boston és Providence között a vonatok sem jártak. Otthonról dolgozott tegnap az újságíró Laura Schreier is. Ő Somerville-ben lakik, amelyet csak órákkal a többi város után zártak le – ám mivel körülötte minden más települést már hajnalban, ezért neki sem lett volna hová mennie. – Boston belvárosában dolgozom, de a metró nem jár, a taxikat is leállították, és az iroda is zárva. Ha akarnék, se tudnék bemenni – mondta el lapunknak.

Otthon folyamatosan a híreket nézte: a helyi tévécsatornát, illetve a Twittert. Elmondta: hétfőn, a bombatámadás napján nem teljesen érezte biztonságban magát, mert akkor még senki sem tudta, mi a helyzet, hogy van-e esetleg több robbanószerkezet. – Nem nagyon akartam metróra ülni – vallja be. Másnap viszont, amikor már tisztábban látott mindenki, megnyugodott. – Ezért volt különösen rossz ma reggel arra ébredni, hogy mindent lezártak, és hajtóvadászat folyik a környéken! – mondta. Ismerősei közül sokan félnek, hogy több bomba is lehet a városban.

A legtöbben azonban csak nézik a híreket, és szörnyülködnek azon, hogyan történhet ez meg: lövöldözés és bombatámadások egy egyébként békés és nyugodt környéken. – Ma reggel hétkor kaptam az értesítést, hogy az éjszakai lövöldözés miatt zárva lesz a főiskola, ne menjek be – mondta lapunknak telefonon a Bostonban élő Gárdony László.

A neves magyar dzsesszzongorista így – másokhoz hasonlóan – otthon dolgozott, igyekezett hasznosan eltöltetni az időt, és reménykedett, hogy mielőbb lezárul a hajtóvadászat a merénylő után, és visszatérhet az élet a korábbi kerékvágásba. Gárdony László mindössze öt sarokra lakik a maratonfutás céljától. – A hétfői robbanás után a város e részét azonnal és hermetikusan lezárták, a rendőrök minden négyzetmillimétert átvizsgáltak. A robbanószerkezetet tartalmazó kukta tetejét például az egyik ház tetején találták meg – meséli Gárdony. Bár a hét elején szinte sokkhatásként érte a bostoniakat a merénylet, az üzletek többsége már másnap kinyitott, az iskolák közül is több működött, Gárdony pedig csütörtök este még koncerten is volt. – Mindenki próbál továbblépni, mert ha káosz lesz, ha meginog a hitük a saját rendőrségükben és az állam védelmi képességeiben, akkor a terroristák nyernek – sommázta Gárdony, hogy miképp látják a helyzetet a bostoniak.

Amikor csütörtök este nyilvánosságra hozták a gyanúsítottak fényképét, mintha lavina indult volna el. Egy helyi áruház kültéri biztonsági kamerája rögzítette, amint az egyik fiatalember megszabadul a hátizsákjától, és elsétál a helyszínről. A helyieket megdöbbentette, hogy két fiatal csecsen férfit gyanúsítanak a merénylettel és az MIT-n kitört lövöldözéssel: a két fiú évek óta az Egyesült Államokban élt, és kedves, szeretetre méltó „amerikai” fiúknak tartotta őket mindenki. Ennek ellenére Gárdony nem gondolja, hogy a bostoniak a jövőben jobban idegenkednek majd a külföldiektől. – Szeptember 11-e sokkja megtanította az amerikaiakat arra, hogy ilyen dolgok megtörténhetnek. Tovább kell menni – mondja lakonikusan. 2001. szeptember 10-én történetesen ő is New Yorkban volt, és az utolsó pillanatban döntötte el, hogy még este visszautazik Bostonba. Szeptember 11-én van ugyanis a felesége születésnapja. Jó döntésnek bizonyult.

Dzsohár Carnajev az orosz VKontakte oldalán
Dzsohár Carnajev az orosz VKontakte oldalán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.