Obama: Washington szégyene

Az elmúlt évek amerikai tömeggyilkosságainak túlélői, illetve azok áldozatainak rokonai is ott ültek szerda este a szenátusban, a karzaton. Ám reményeik nem teljesültek: a törvényhozás felső háza a fegyvertartási szabályok szigorítására tett minden javaslatot elbuktatott, azokat már szavazásra sem bocsátotta.

„Szégyelljék magukat!” – kiabálták be ketten is. Patricia Maischt és Lori Haast ezután a The Washington Post szerint a biztonságiak vezették ki. Maisch a két évvel ezelőtti arizonai vérengzés túlélője. A 63 éves nő is odaugrott, amikor néhány férfi leteperte a támadót, ő vette el tőle a harmadik tölténytárat. Lori Haasnak a lánya sérült meg a Virginia Tech egyetemen elkövetett ámokfutásban.

„Szégyenteljes nap ez Washington számára” – mondta Barack Obama is, aki számára ez azt is jelenti, hogy második elnöki ciklusának egyik prioritása máris elbukott. A fegyvertartási szabályok szigorítása tavaly télen került előtérbe, amikor a connecticuti Newtown városában egy ámokfutó megölt húsz kisgyermeket és hat felnőttet. Akkor úgy tűnt: a közvélemény az eset hatására megváltozik, és kiáll a szigorítás mellett. A támadófegyverek betiltásának terve már hetekkel ezelőtt elbukott. A szenátusban inkább lemondtak róla, mert látszott, hogy nem lesz elég támogatása. Ekkor abban reménykedtek: legalább az a javaslat átmegy, amelyminden fegyvervásárlás esetén kötelezővé tenné, hogy ellenőrizzék, a vásárló nem büntetett előéletű-e? A múlt héten egy demokrata és republikánus szenátor bejelentette, sikerült kompromisszumot kötniük és közös javaslattal előállniuk, amellyel megszerzik a szükséges számú szavazatot. A közvélemény-kutatások szerint ezt a lakosság 90 százaléka támogatta is.

Ám szerda este ez, az eredetinél sokkal enyhébb javaslatcsomag is elbukott. Nem sikerült megszerezni a 60 szavazatot, amely ahhoz szükséges, hogy szavazásra bocsássák a szöveget. Négy demokrata szenátor is ellene szavazott: mind déli, konzervatív államokból érkeztek, ahol Barack Obama tavaly novemberben vereséget szenvedett. Hárman ráadásul újraválasztásukért indulnak jövőre – attól félhettek, hogy a fegyverekhez ragaszkodó környéken rontanák esélyeiket.

Az ellenszavazók mindkét pártban azt mondták: szerintük nem szabad érzelmek hatása alatt jelentős törvényeket alkotni. Ezért ők inkább logikus döntést hoztak. A republikánusok fő érve az volt, hogy a vásárlók ellenőrzése nem akadályozná meg azt, hogy a bűnözők fegyverhez jussanak, csak nagyobb terhet róna a jogkövető állampolgárokra.

A fegyverlobbi, a Nemzeti Lőfegyverszövetség (NRA) is minden befolyását latba vetette, hogy megbuktassa a szigorítást. Hiába állt ki az elnök és New York milliárdos polgármestere, Michael Bloomberg is a javaslatok mellett, most az NRA győzött. Biztosra mentek: a szervezet több millió tagját arra biztatta, hogy árasszák el a szenátorokat telefonhívásokkal, e-mailekkel és levelekkel, azt követelve, hogy buktassák el a javaslatot. És csak szerdán, a döntés napján félmilló dollárt költött a csoport tévéreklámokra, amelyek Obamát és Bloomberget kritizálták – írta a The New York Times.

Az amerikai sajtó most azt találgatja: végleg elbukott-e a javaslat, vagy egy idő után, más politikai klímában újra előveszik-e majd. A Fehér Ház kertjében tartott sajtótájékoztatóján Obama nem zárta le végleg a folyamatot, „ennek a küzdelemnek még nincs vége” – mondta.

Elvis-imitátor

A bostoni merénylet nyomozásának állásáról kiszivárgott hírek szerint két elkövetőt azonosítottak, de még nem fogták el őket. Szervkereskedelmi „összeesküvést” leplezett viszont le saját állítása szerint Paul Kevin Curtis, akit kedden, a Mississippi állambeli Corinthban vett őrizetbe az FBI. Ő küldte a ricin nevű halálos méreggel teli borítékot Obamának és egy kongreszszusi képviselőnek. A férfi sajtóértesülések szerint előszeretettel imitál híres popcsillagokat, köztük Elvis Presley-t.

Robbanás Texasban

Tűz ütött ki egy texasi műtrágyagyárban helyi idő szerint szerda este. Az első mentők és tűzoltók megérkezése után nem sokkal azonban a gyár egyik vegyianyag-tartálya felrobbant. Ennek következtében a 2800 fős kisváros, West fele majdhogynem a földdel vált egyenlővé. Szemtanúk atombomba-robbanáshoz is hasonlították az esetet, másoknak az iraki hadszíntér jutott eszükbe.

Egy idősek otthona is a gyár közelében állt, ezt már épp evakuálták, amikor a robbanás történt: berobbant minden ablak és beomlott a tető. „Apró város vagyunk, összesen három mentőautónk van, most pedig több mint száz a sebesült” – nyilatkozta a CNN-nek a város láthatóan megrendült orvosa. A felszálló mérgesgázok veszélye miatt a fél várost evakuálni kellett, csak ezután kezdték átvizsgálni az összedőlt épületeket, túlélők és áldozatok után kutatva. Tizenöt ember biztosan életét vesztette, köztük az először a helyszínre érkező mentők és tűzoltók közül is többen. Egyes becslések szerint akár 60-70 is lehet a halálos áldozatok száma. Körülbelül 160 sérültet szállítottak kórházba.

Csütörtökön a gyár maradványai még parázslottak, de a tűzoltók a mérgezés és az újabb robbanás veszélye miatt nem mentek az épület közelébe. Az éjjel érkező heves esőzés valamivel csökkentette a veszélyt, ám a fagypont körüli idő nehezítette a mentést. A műtrágyagyár romjainak átkutatását csak csütörtök délután kezdték meg. A közép-texasi kisváros, West az 1880-as években indult fejlődésnek a vasútvonal megérkezésével. Ekkor jelentős számú cseh bevándorló érkezett ide, akik máig büszkék származásukra és kultúrájukra. (Hírösszefoglalónk)

 

Lángolnak a Waco közelében lévő West városka műtrágyagyárának romjai. A robbanást sokan egy atombombához hasonlították
Lángolnak a Waco közelében lévő West városka műtrágyagyárának romjai. A robbanást sokan egy atombombához hasonlították
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.