Királynői búcsú a Vasladytől

A westminsteri parlamentből indult utolsó útjára a múlt hétfőn 87 éves korában agyvérzésben elhunyt Margaret Thatcher. A szigetország első és egyetlen női miniszterelnökének nemzeti zászlóval borított koporsója a hivatalos temetést megelőző éjszakát a Westminster Hall alatti St Mary Undercroft-kápolnában töltötte, ahol emlékére a család és egykori legszorosabb munkatársai jelenlétében magánjellegű egyházi ceremóniát is tartottak.

Az országot 1979 és 1990 között vezető Vaslady búcsúztatása tökéletesen követte a terveket. A britek kitűnőre vizsgáztak pompából és szervezőkészségből. Az elhunytat a kápolnából előbb halottaskocsi szállította a brit katonaság templomáig, a Strand úton található St Clement Danesig. A koszorún kézzel írott cédulán a „Szeretett édesanyánk, emlékedet mindig megőrizzük a szívünkben” felirat volt olvasható. Innen a koporsó a brit hadsereg valamennyi fegyverneme képviselőinek kíséretében, hat ló vontatta ágyútalpon haladt a Szent Pál-székesegyház felé. Röviddel az egykori Margaret Hilda Roberts földi maradványai előtt érkezett meg az elhunyt kortársa, II. Erzsébet és Fülöp edinburghi herceg. A 87 éves királynő nagy gesztust tett a XX. század leghosszabban kormányon lévő miniszterelnökének. A Downing Street 10. lakói közül utoljára Sir Winston Churchill temetésén vett részt 1965-ben.

A székesegyházban 2300 vendég, köztük az első sorban, a királyi pár oldalán David Cameron és elődei, Gordon Brown, Tony Blair és John Major foglaltak helyet feleségükkel együtt. A meghívottak között voltak a három Thatcher-kormány tagjai. Nem hiányzott a politikai bukását előidéző Lord Heseltine és Lord Howe sem, vezető pártpolitikusok, egyházi és közéleti személyiségek. Külföldről két államfő és tizenegy aktív kormányfő adta meg a végső tiszteletet Margaret Thatcher előtt. Utóbbiak között volt Orbán Viktor is, aki jelenlétével a volt brit kormányfőnek a vasfüggöny lebontásában és a hidegháború lezárásában játszott szerepe előtt adózott. Látványosan távol maradt az Obama-adminisztráció, amelyet régi idők amerikai tisztségviselői, mint Dick Cheney volt alelnök és Henry Kissinger volt külügyminiszter, igyekeztek pótolni.

A vendégek és az élő tévéközvetítés követői számára a katonai precizitással lebonyolított egyórás szertartás legemlékezetesebb pillanatai közé tartozhattak a 19 éves unoka, Amanda Thatcher által a bibliából felolvasott sorok, az elhunyt által személyesen kiválasztott hálaadó énekek, zsoltárok és hazafias dalok. London püspöke, Richard Chartres utalt Margaret Thatcher ellentmondásos, megosztó személyiségére, de hangsúlyozottan nem tért ki a volt miniszterelnök politikai hagyatékára. Thatcher asszony „holtában egy közülünk, az emberi lények közül, akikre mind ugyanaz a sors vár” – mondta. A búcsúztatás érdemleges zavargások nélkül zajlott le. A bostoni terrorista merénylet nyomán megerősítették a biztonsági készenlétet. A gyászmenet útvonalán a Vaslady intézkedései ellen tiltakozók hátat fordítottak az elhaladó koporsónak, és „Micsoda pénzkidobás!” bekiáltással kifogásolták a tiszteletadás tízmillió fontra becsült költségét. Margaret Thatcher holttestét a délután a mortlake-i krematóriumba szállították. Hamvait férje, Denis Thatcher mellett helyezik el.

A koporsó elhagyja a Szent Pál-székesegyházat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.