Boston: az FBI segítségre számít

Ellentétes hírek láttak napvilágot a bostoni robbantó kilétéről. Richard DesLauriers, az FBI bostoni főnöke a lakosság segítségét kéri, szerinte ugyanis lennie kell valakinek, aki tudja, ki a merénylő. Egy amerikai kriminológus szerint csoportos akcióról lehet szó. A londoni maratont megtartják, a versenyzők fekete szalagot viselnek majd.

Megtalálták-e a bostoni robbantót vagy robbantókat? A kérdésre ellentmondó válaszokat adtak tegnap az amerikai nyomozó hatóságok. Először azt közölték, hogy őrizetbe vettek egy személyt, és késő délután sajtóértekezleten ismertetik a fejleményeket. Állítólag a térfigyelő kamerák azonosítottak két tettest. 

A tömeggyilkos barkácsbomba egy darabja, amelyet egy háztetőn találtak a nyomozók

Nem sokra rá azzal cáfolta a hírt az FBI, hogy nem történt letartóztatás. „Előrelépés igen, de letartóztatás még nincs!” – idézte forrását a CNN hírtelevízió. Közben többen megírták, hogy azonosíthattak egy személyt, aki beledobhatta az egyik bombát egy szeméttárolóba. Elemezték a körzet mobiltelefon-celláinak adatait is. Fontos adalék volt, hogy egy bostoni háztetőn megtalálták a bombának használt kukta fedőjét és egy áramkörrészt, amelynek elemzése is szűkítette a kört. A sajtó szerint a bomba töltelékéül szolgáló szögek és csapágygolyók vizsgálata is segíthette a nyomozást. A támadást hivatalosan is terrortámadásnak minősítették. (A harmadik, korábban ismeretlen halálos áldozatról kiderült, hogy egy 23 éves kínai nő volt, aki statisztikát tanult a Bostoni Egyetemen.)

A CNN névtelen rendőrségi forrásokat idézett, akik azt mondták riporterüknek: Elkaptuk (a férfit)! Egy másik nyilatkozó viszont azt mondta, hogy aki letartóztatásról beszél, megelőzi önmagát. A The Chicago Tribune internetes kiadása azt írta, hogy két elkövetőt azonosítottak a térfigyelő kamerák felvételei alapján. Letartóztatásról ez a lap sem ír. A merényletet egyelőre nem vállalta senki. „Elkeseredett vadászat a válaszokra” – ez állt szerdán óriás betűkkel a helyi nagy lap, a The Boston Globe internetes kiadásának nyitóoldalán. – A gyanúsítottak és az indítékok spektruma továbbra is igen széles – ismertette a hivatalos verziót az amerikai televíziókban Richard DesLauriers, a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI bostoni főnöke. Száz nyomozó vizsgálja át a helyszínt, kikérdezik mindazokat, akik értékes információkkal segítik a rendőrök munkáját. Az egész világról több mint kétezer „fülest” kaptak – jelentették be. DesLauriers továbbra is a lakosság segítségét kérte abban, hátha valaki hallott olyasmit, hogy bárki feltűnően és gyanúsan érdeklődött volna a keleti parti nagyvárosban a maraton futás részletei iránt.

– Valaki tudja, hogy ki tette ezt. A közösség együttműködése döntő szerepet játszik majd – mondta. Miközben a robbanószerkezet amatőr munkára utal, a maratonnak mint helyszínnek a kiválasztása komoly médiatudatosságra vall. Bruce Hoffman, a washingtoni Georgetown Egyetem terrorizmus-szakértője azt mondta a The New York Timesnak: „A terroristákat rendszerint annak alapján kapják el, hogy részei egy összeesküvésnek, és kommunikálnak egymással.” Megkérdeztünk szerdán egy amerikai kriminológust, az FBI volt munkatársát. Mint mondta, nem a terrorizmus a szakterülete, ezért nem kíván spekulálni, és neve elhallgatását kéri. De magánvéleményeként annyit megosztott velünk, hogy kevésbé tartja valószínűnek a „magányos farkas” teóriáját. Két robbantás egy ilyen zsúfolt helyszínen: ez inkább csoportos elkövetőkre utal – mondta. Számos sérültet továbbra is kórházban ápolnak, néhányuk, így több kisgyerek állapota is válságos. Több traumatológus sebész érkezett Bostonba segíteni kollégáit. Amerikát mementóként járja be a fotó, amelyen az egyik halálos áldozat, a nyolcéves Martin Richard éppen a békét hirdeti egy iskolai felvételen. Barack Obama elnök csütörtökön csatlakozik a bostoniakhoz, hogy velük emlékezzen az áldozatokra.

– Nincs tökéletes védelem, a legjobb terrorelhárításba is csúszhat hiba. Nem gondolom, hogy a 2001. szeptember 11. után életbe léptetett biztonsági intézkedéseket teljesen indokolatlanná tennék a Bostonban történtek – mondta lapunknak Balogh István Amerika-szakértő. A Magyar Külügyi Intézet munkatársa emlékeztetett, hogy Obama számos területen folytatta a terrorellenes készültséget, a Bush-féle elnevezés nélkül. Londonban bejelentették: fokozott biztonsági intézkedésekkel, de megrendezik vasárnap a maratont. A mintegy 36 ezer futó fekete szalagot visel majd.

Ricint küldtek Obamának

Az első teszteredmények alapján ricinnel mérgezett levelet küldtek ismeretlenek Barack Obama elnöknek, közölte a The Wall Street Journal. Ricint tartalmazó borítékot kapott Roger Wicker amerikai szenátor is – jelentette előzőleg a CNN. A híradás szerint mindhárom vizsgálat megerősítette: ricint tartalmaz a boríték. Gyanús csomagot találtak Richard Shelby szenátor irodájában is. A ricin a ricinus magjából kivonható, rendkívül mérgező fehérje, a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyaga. Már nagyon kis mennyiségben halált okoz – írta az MTI. A hatóságok azt közölték, nincs okuk feltételezni, hogy a küldeményeknek közük lenne a bostoni támadáshoz, és felhívták a figyelmet a ricintesztek szokásos pontatlanságára is.

Szerdán az FBI közölte, hogy őrizetbe vettek egy 45 éves férfit, Paul Kevin Curtist, akit a halálos mérget tartalmazó borítékok küldésével gyanúsítanak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.