Lengyelország: a baloldali viszálynak a jobboldal örül

Váratlanul ismét felbukkant a lengyel közéletben a baloldal. Legalábbis a baloldalról szóló vita. Szinte már elfelejtették, amióta korrupciós ügyekkel kiütötte magát 2005-ben a baloldal kormányzó pártja (SLD). Azóta egymással civakodó csoportok és személyek okozta zűrzavar jellemzi, a hatalomért folyó vetélkedés pedig két középjobb tömörülés között dúl.

A nacionáljobboldali Jog és Igazságosság Párt (a Kaczynski ikrek pártja) rövid ideig kormányzott 2005 és 2007 között, azóta egykori fegyvertársaik, a középjobb, a némileg liberális Polgári Platform (PO) van kormányon, Donald Tusk vezetésével.

A jelek szerint azonban a lengyeleknek elegük van a pártból és vezéréből is. A TNS Polska közvéleménykutató legutóbbi eredményei szerint a megkérdezettek 73 százalékának rossz véleménye van Tusk kormányzásáról. A PO támogatottsága csökken, már csak a választók 34 százaléka szavazna rá, és csupán egy százalékkal marad le mögötte Jaroslaw Kaczynski PiS pártja. Ezzel együtt a baloldalnak azóta sem sikerült feljönnie. Az április 11-én készült felmérés szerint 13 százaléknyi hívük van csupán, s nyolc százalékot jósolnak Janusz Palikot középbal protesztpártjának (RP). 2014 júniusában a lengyelek is képviselőket küldenek az Európai Parlamentbe, s ezt mindenki egyfajta főpróbának tartja.

Aleksander Kwasniewski volt államfő lépett elsőként a baloldali térfélen. Bejelentette, hogy Europa plus névvel új választási pártot szervez híveiből, s ebbe bevonja Palikot pártját is. Kwasniewskihez csatlakozott az SLD egyik legnépszerűbb politikusa Ryszard Kalisz, akit ezért sietve ki is zártak pártjából. Az SLD halvány népszerűsége dacára ragaszkodik ahhoz, hogy egyedül ő képviseli a baloldalt.

A párt vezetője, Leszek Miller volt kormányfő júniusra összehívta a Társadalmi Baloldal kongresszusát Varsóba. A civakodás most azon folyik, kit hívjanak meg erre a gyűlésre. Kwasniewski, aki továbbra is népszerű személyiség, a meghívottak között van, ahogy Lech Walesa és Wojciech Jaruzelski tábornok is. Miller meghívta a szakszervezeteket, de a jobboldalhoz kötődő Szolidaritás nem megy el oda, ahol Jaruzelski megjelenik. Miller eközben hevesen kikelt Palikot szereplése ellen, a politikus ugyanis szerinte méltatlanul szólt a három éve a szmolenszki repülőgép-katasztrófában meghalt Lech Kaczynski akkori köztársasági elnökről. A viták tehát mintha csak arra szolgálnának, hogy témát adjanak a politikai bulvárnak, pedig Lengyelországban többről van szó.

A PO kifáradt a kormányzásban. Konzervatívjai nem akarják vállalni a liberálisabb társadalmi kérdések (abortusztörvény, lombikbébiprogram, élettársi viszony, melegek helyzete) megoldását. Megosztottsága miatt a párt nem nyúl a nagy elosztó rendszerek reformjához, amelyet oly sokszor ígért. Gyenge a bankrendszer is. Mindez a válság lehetőségét hordozza.

A PiS-nek sincsenek programjai, de az ő nacionalista (oroszellenes, németellenes, EU-ellenes) jelszavaik, bármikor előhúzható összeesküvés-elméleteik stabil közönséget vonzanak. Az elemzők szerint a lengyel társadalom szinte vágyik arra, hogy megbízhatónak látszó programmal, megbízható arc jelenjen meg, alternatívát kínálva. Ez lehetne Aleksander Kwasniewski. Leszek Miller sem akar lemondani a baloldal vezérének szerepéről. Donald Tusk pedig jól tudja, hogy Kwasniewski képes elvinni tőle eddigi balliberális híveit. Ennek az állapotnak pedig egyetlen haszonélvezője van: a nacionalista jobboldal.

Lengyel elnökök egymás közt: Wojciech Jaruzelski, Aleksander Kwasniewski, és Lech Walesa 2010-ben
Poland's former presidents Wojciech Jaruzelski (L), Aleksander Kwasniewski (2nd L) and Lech Walesa take part in a sitting of the National Security Council at the Presidential Palace in Warsaw November 24, 2010. The National Security Council held the meeting to discuss Russia's President Dmitry Medvedev's visit to Poland on December 6.REUTERS/Kacper Pempel (POLAND - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.