Egyes szülő, kettes szülő, zéró alkalmazás

Elszabadultak az indulatok az elmúlt napokban Párizsban és Franciaország más városaiban azután, hogy a parlament a jövő héten végszavazást tart a melegházasság és az egynemű párok örökbefogadási lehetőségének törvénybe iktatásáról. Mégpedig a tervezetthez képest felpörgetve. A nemzetgyűlés már szerdától újabb, második olvasatban tárgyalja a törvényhozás mindkét házát megjárt javaslatot; eredetileg május második feléről volt csak szó.

A Le Parisien hasábjain megjelent közvélemény-kutatás szerint a franciák 55 százaléka ellenzi a fent említett melegjogokat. Az ország megosztottsága nemcsak a parlamenti ülésteremben, de az utcán is érvényesül. Miközben mindkét oldal monstre tüntetésekkel készül az elkövetkező napokra, hétfőre virradóra hetven melegellenes aktivistát vettek őrizetbe a hatóságok a nemzetgyűlésnél, ahol sátrakat akartak felverni. Mégpedig a Kemping mindenkinek jelszavával; ez a melegjogokat ellenző Tüntetés mindenkinek demonstrációsorozatra, az pedig a Házasság mindenkinek néven emlegetett törvényjavaslatra utal.

A melegházasság ellen tüntető keresztény fundamentalista Párizsban, a szenátusnál
A melegházasság ellen tüntető keresztény fundamentalista Párizsban, a szenátusnál

Mindkét oldal nyílt fizikai erőszakkal is megvádolta a másikat, és a melegjogi aktivisták legalábbis nem alaptalanul. Nantes-ban több száz ellentüntető „Náci Hollande!” jelszóval támadta meg a Le Nouvel Observateur hetilap hétvégi rendezvényét, a francia köztársasági elnökre utalva. Majd szabályosan üldözőbe vettek egy, a melegjogokkal szimpatizáló újságírónőt, és feltartóztatták a vonatot, amelyre felszállt. A Tüntetés mindenkinek aktivistái viszont azt hozták fel, hogy a párizsi metrón többször is hátba szúrták egy társukat; ám a rendőrség szerint ennek nincsen köze a fiatalembernek az egynemű párok házasságát ellenző tevékenységéhez.

– E körül kristályosodik ki ma a konzervatív jobboldal. Erőszakosak, az én autómat is megrongálták, antiszemita sértésekkel vettek célba, mivel zsidó vagyok – mondta lapunknak Esther Benbassa kormány- és melegjogpárti szenátor, a felsőház jogi bizottságának alelnöke. Szerinte egyáltalán nem erőltetett menetben tárgyalja a kérdést a parlament, az indulatok lecsillapodnak majd, ha elfogadják az Ayrault-kormány igazságügy-miniszteréről elnevezett Taubira-törvényt.

A többek között az özvegyi nyugdíjakat is érintő melegházasság eddig is százezreket vitt az utcára. A hatalmon lévő baloldal reményei szerint már a nyáron megköttethetnek az első ilyen frigyek, ahogy az például az északi és déli szomszédoknál, a belgáknál és a spanyoloknál is gyakorlat. Igaz, arra lehet számítani, hogy a jobboldal megtámadja a Taubira-törvényt az Alkotmánytanácsnál. A jobbközép UMP (Unió egy Népi Mozgalomért) hétfőn hétszáz módosító indítványt adott be a második olvasatra. Az elején még több mint ötezerrel indítottak, de a legfontosabbnak tartott első paragrafuson, amelyet a nemzetgyűlés és a szenátus is egyformán elfogadott, nem tudnak már változtatni. Ez mondja ki a melegek és leszbikusok házasodási és örökbefogadási jogát. Most arról folyik például a vita, hogyan lehet majd definiálni az „apa” és az „anya” fogalmát. De az már korábban világossá vált, a korábban felhördülést keltett „egyes szülő” és „kettes szülő” nem válik gyakorlattá.

Progresszív döntés az ír konventben

Megszavazta, mégpedig 79:18 arányban az ír alkotmányozó konvent, hogy a melegházasságoknak teret adva módosítsák a hagyományosan katolikus ország alkotmányát. A konvent kétharmadát egyszerű polgárok, egyharmadát politikusok alkották. Ha a kormány elfogadja a javaslatot, népszavazást írhatnak ki. (BBC)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.