Rakéta lehet a tűzijáték

Az Egyesült Államok „teljes mértékben elkötelezett” Japán és Dél-Korea mellett, két szövetségesét megvédi Észak-Korea bármilyen provokációjával szemben – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap Tokióban, térségbeli körútjának utolsó állomásán. Kerry ugyanakkor utalt arra is, Washington békés megoldásra törekszik a feszültség csökkentése érdekében.

Japán kollégájával, Kisida Fumióval folytatott találkozóját követően Kerry azt fejtegette: szerencsétlen volt, hogy a médiában és másutt is a háború eshetőségére helyezték a hangsúlyt, miközben a béke lehetőségéről kellene inkább beszélni. – Tárgyalóasztalhoz kell ülni, s ott kell megtalálni a térség békéjéhez vezető utat –idézte a Reuters Kerryt. Az amerikai külügyminiszter Szöulban kezdte körútját, amit Észak-Korea hetek óta tartó fenyegetései indokoltak. Phenjan felmondta az 1953 óta tartó tűzszüneti egyezményt, hadiállapotot hirdetett Dél-Koreával szemben, s atomcsapást helyezett kilátásba.

Majd bejelentette a Dél-Koreával közösen működtetett keszongi ipari park leállítását. Ez volt a reakció arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat léptetett életbe a februári föld alatti atomrobbantás miatt, illetve, hogy márciusban dél-koreai–amerikai hadgyakorlat kezdődött. A ma nőver április végéig tart Dél-Korea partjainál. Megfigyelők szerint addig nem várható, hogy Észak-Korea feladja fenyegető „sündisznóállását”. Pekingben Kerry először találkozott az új kínai állami vezetőkkel. Fogadta őt Xi Jinping elnök és Li Keqiang kormányfő is.

Az amerikai diplomácia vezetője Kínát kulcsszereplőnek nevezte a Koreai-félszigeten kialakult válsághelyzet, így „az atommentesítés békés megoldásában”. Peking kifogásolta Észak-Korea rakétakísérletét, majd az ENSZ BT-ben támogatta a Phenjant sújtó szankciókat. A kínai sajtó szerint Li Keqiang arra hívta fel a figyelmet, hogy „minden érintett felelősséget visel a régió békéjéért, azaz számolnia kell a következményekkel”. A China Daily által megszólaltatott Shi Yinhong, a pekingi Renmin University professzora ezt úgy értelmezte: Kína nemcsak Phenjantól kér visszafogottságot, de reméli, Washington sem fenyegeti tovább Észak-Koreát.

Hírügynökségek szerint Pekingben azt tanácsolták, az USA mérlegelje a közvetlen tárgyalásokat, ami a KNDK legfőbb vágya, hiszen a kommunista rezsim elismerését jelentené. Közben a világ azt figyeli, hogy Phenjan hogyan emlékezik meg az államalapító Kim Ir Szen – a jelenlegi vezető, Kim Dzsong Un nagyapja – 101. születésnapjáról. Nem kizárt, hogy rakétakilövéssel fognak ünnepelni. Hírszerzési információk szerint napok óta mozgás tapasztalható az egyik rakétabázison. Kim Jun Nam, az észak-koreai parlament elnöke Kim Ir Szent köszöntve megismételte:

„Növeljük nukleáris képességeinket, mert ez az egyesítendő Korea kincse. Erről nem mondunk le semmi kincsért.” A KCNA észak-korai hírügynökség „trükknek” minősítve elutasította a dél-koreai elnök, Pak Gun Hje hétvégi ajánlatát. Szöul a demarkációs vonal északi részén lévő keszongi ipari park „bizalomépítő” újraindításáról tárgyalna. Keszongban több mint 120 dél-koreai cég közel 54 ezer északit foglalkoztat, ők azonban kedd óta nem jelentek meg az üzemekben.

Észak-koreaiak a Nagy Vezér, Kim Ir Szen (balra) és fia, a Kedves Vezető, Kim Dzsong Il szobra előtt
Észak-koreaiak a Nagy Vezér, Kim Ir Szen (balra) és fia, a Kedves Vezető, Kim Dzsong Il szobra előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.