Elrettentés, selejtezésre ítélve

Scrap Trident, vagyis „szabdaljátok darabokra” a háromágú szigonyról elnevezett brit rakétarendszert – a szigetország nukleáris elrettentő erejét adó rakéták leszerelését sürgették a hét végén Glasgow-ban, ahol több ezer ember gyűlt össze, hogy követelje a Clyde folyón kiépített tengerészeti bázisról, Faslane-ből működő „hidegháborús relikvia” kiselejtezését.

A Scrap Trident mozgalom szerint felháborító, hogy miközben a konzervatív-liberális demokrata koalíció megszorító intézkedéseket vezetett be a közszférában, és folyamatosan faragja le a közkiadásokat, az adófizetők pénzét nukleáris fegyverkezésre pazarolja. Brian Larkin, az edinburgh-i Béke és Igazság Központ munkatársa szerint a Trident egyáltalán nem garantálja a szigetország biztonságát. David Cameron kormányfő persze mindezt másként látja. Közel két hete járt utoljára Skóciában, ellensúlyozandó a skót elszakadási törekvéseket. A konzervatív miniszterelnök és tory pártelnök nem győzte eléggé és elégszer hangoztatni, hogy milyen kulcsfontosságú szerepet játszanak skóciai vállalatok a brit fegyveres erők működtetésében.

Felkereste a Királyi Haditengerészet egyik Vanguard osztályú, fedélzetén nukleáris rakétákat hordozó tengeralattjáróját, a Victorioust. Cameron azzal próbált nyomást gyakorolni a skót autonóm parlament legerősebb pártjára, a Skót Nemzeti Pártra és annak vezetőjére, Alex Salmond tartományi kormány főre, hogy az észak-koreai nukleáris fenyegetés is a brit elrettentő erő megőrzését követeli meg. Az SNP védelmi szóvivője, Angus Robertson ugyanakkor „százmilliárd fontos szemérmetlen pénzkidobásnak” minősítette a Tridentet.

Salmond többször is figyelmeztette már Cameront, tévúton jár, ha a Tridenttel próbál érvelni a brit unió egysége mellett. A 2014. szeptemberi népszavazás előtt a függetlenséget zászlajára tűző SNP különbséget tesz Trident-ellenes politikája és egy esetleg független Skócia NATO-tagsága között. A nacionalista politikus az Egyesült Államokban járva úgy nyilatkozott: reményei szerint a transzatlanti szövetség tagállamai támogatnak majd egy a nukleáris fegyvereket elutasító független, de a NATO iránt elkötelezett Skóciát.

A nukleáris rakétákat hordozó Victorious tengeralattjáró
A nukleáris rakétákat hordozó Victorious tengeralattjáró
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.