Elmaradt a D-nap

Sajnálatát fejezte ki az EU azután, hogy Belgrád kedden hivatalosan is visszautasította az EU által kialkudott megegyezési javaslatot az észak-koszovói szerb területek irányításáról, amiről múlt héten tizenkét órán át tárgyalt Catherine Ashton, uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő, Hashim Thaci koszovói és Ivica Dacsics szerb kormányfő. Ezzel a – hétfőn már előrevetített – döntéssel Szerbia veszélybe sodorta azt, hogy még idén megkezdődjenek az EU-csatlakozás tárgyalásai, s így jelentős felzárkóztatási pénzektől is eleshet.

Brüsszel keddig adott határidőt Belgrádnak és Pristinának, jelezzenek vissza, hogyan döntöttek a megállapodásról. Utóbbi elfogadta a javaslatot, amelyet azonban Tomiszlav Nikolics szerb elnök egyszerűen brüsszeli ultimátumnak nevezett. Bár a tárgyalásokról meglehetősen keveset tudni, a megegyezés részleteiről pedig még kevesebb információ szivárgott ki, Dacsics közleményében tudatta, nem tudják elfogadni az ajánlatot,mert az nem garantálja megfelelően a szerbek biztonságát és emberi jogait Koszovóban.

„Nem ez a D-nap Szerbia számára” – idézte a VajdaságMA hírportálja Jelko Kacsint, az EU előtt Szerbiát képviselő diplomatát. A vitatott területek a Szerbiától öt éve egyoldalúan elszakadt Koszovó északi részén terülnek el: az ország többi részétől az Ibar folyóval elválasztott Észak-Koszovóban, és a szintén kettéosztott Koszovszka-Mitrovica északi felén a szerbek élnek többségben – a közösség mintegy ötvenezer fős –, s az elmúlt években párhuzamos önkormányzati és rendőri szerveket építettek ki a koszovóiak mellé. Az Európai Tanács decemberi döntése szerint ezeket a párhuzamos intézményeket kell felszámolnia Szerbiának, hiszen azok fenyegetik a több mint kilencven százalékban albánok lakta, 1,8 milliós Koszovó területi egységét. Belgrád ugyanakkor széles körű autonómiát követel a koszovói szerbek közösségeinek. (Koszovó-szerte további 70 ezer szerb él kisebb enklávékban.) Elsősorban a rendőrség és a bíróságok felállítása, személyi összetétele, jogkörei kérdésesek. – Nem akarunk Koszovón belül egy újabb miniállamot, mint amilyen Bosznia-Hercegovinában a Szerb Köztársaság – idézett a Tanjug hírügynökség a Dacsics által a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújából. A kormányfő szerint Észak-Koszovónak a Koszovót alkotó régiók egyikévé kellene válnia, összhangban a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájával, amely így feloldaná a „párhuzamos intézmények” Brüsszel által is kifogásolt problémáját.

A múlt héten Ashton nyolcadszorra ült le hat hónap alatt a két kormányfővel. A brit EU-biztos akkor még erősködött – növelve a nyomást a tárgyalófeleken: ez lesz az utolsó találkozó, mielőtt az Európai Bizottság elkészíti jelentését a tárgyalások menetéről. Több forrás szerint a tárgyalás kiabálásba, veszekedésbe torkollott, hol a szerb, hol a koszovói delegáció akarta elhagyni a tárgyalószobát, Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnök-helyettes pedig lemondással fenyegetőzött. Ezt a tárgyalást írta le később Ashton egyik szóvivője úgy, hogy a két fél közti szakadék „keskeny, de mély”.

A bizottsági jelentésben javasolhatja a testület a szerb csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját. Koszovót a csatlakozás előszobájának tekintett stabilizációs és társulási egyezménnyel kecsegtetik.

A jövő hét kedden esedékes jelentésig még van idő, de kérdéses, hogy sikerül-e olyan fordulatot felmutatnia Belgrádnak, ami elég ahhoz, hogy a szöveg támogassa a szerb csatlakozási tárgyalások megkezdését. A jelentés két hét múlva az uniós külügyminiszterek elé kerül, és elvileg az volt az elképzelés, hogy a júniusi Európai Tanácson az állam- és kormányfők akár rá is bólinthatnak. Most ez a lendület tört meg.

Dacsics jelezte: Belgrád folytatná a tárgyalásokat, s nyitottnak mutatkozott Thaci is. A korábban a folytatást kizáró Ashton pedig ezúttal nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy a következő pár napban mégis legyen találkozó, amennyiben a szerbek részletesen közlik, mit is akarnak pontosan. Az uniós biztos szerint a megállapodás minden eleme a tárgyalóasztalon van. Arra szólította fel a szerb kormányt, hogy tegyenek egy utolsó erőfeszítést a megállapodás érdekében. A tárgyalásokat közelről figyelő brüsszeli források a párbeszéd eredménytelenségét Ashton hibájaként értékelik. Mindez persze egészen más megvilágításba kerül, ha esetleg a következő napokban a két fél mégiscsak megegyezik Észak-Koszovó autonómiájának részleteiben.

Dacsics ma a Szerbiát a nemzetközi porondon támogató – és Koszovó elismerését szintén elutasító – Oroszország vezetőivel tárgyal. A kormányfő Dmitrij Medvegyev miniszterelnökkel és Vlagyimir Putyin elnökkel is találkozik. Moszkvában hangsúlyozták, hogy a vizitről korábban született megállapodás, és nincs összefüggésben a Pristina és Belgrád közötti tárgyalásokon kialakult helyzettel.

EU-ellenes tüntetők zárják el Belgrád egyik utcáját. Szerbia nem fogadja el az ajánlatot
EU-ellenes tüntetők zárják el Belgrád egyik utcáját. Szerbia nem fogadja el az ajánlatot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.