Meglepetés a holland határon

Holland rendőrök a buszon, kamerák az autópályán: mit szólnak mindehhez Brüsszelben?

Meglepődnek az utasok, amikor a Németország vagy Belgium felől érkező buszokra-vonatokra felszállnak a holland rendőrök, és kérik az utasok papírjait. Ezt persze megtehetik, hiszen a határok nélküli – schengeni – Európában is engedélyezett a dokumentumok ellenőrzése, akár az országhatárokon, akár a tagállamok belsejében. Ám a hollandok ennél is továbbmennek: az autópályákon kamerákkal figyelik az országba belépő autókat, hogy kiszűrjék a drogkereskedelem, embercsempészet vagy éppen pénzmosás miatt körözött személyeket.

S bár mindezek az intézkedések nemtetszést váltottak ki, a holland rendőrség most olyan adatokat tett közzé, amelyek azt igazolják: a bűnözők nagyon is kihasználják a határellenőrzés nélküli Európa előnyeit. Csak tavaly 325 embernél kábítószert, 259-nél illegális fegyvereket találtak. 419-en hamis papírokkal utaztak, 141-en bevándorlók átcsempészésében, 110-en emberkereskedelemben bizonyultak bűnösnek. Ez utóbbiak főként kelet-európai nőket „szállítottak” hollandiai szexklubokba.

Megrökönyödést először a kamerák használata keltett, aztán pedig az, hogy erre az ellenőrzési módszerre az Európai Bizottság is rábólintott. Maga Cecilia Malmström belügyi EU-biztos jelentette be: a bizottság jogi szolgálatának elemzése arra jutott, hogy a schengeni szabályokat Hollandia nem sérti meg. Igaz, a brüsszeli testület – mivel fontos, hogy szisztematikus határellenőrzést ne lehessen kimutatni – havonta kilencven órában, és egyszerre legfeljebb hat órában korlátozta a mobil kamerák alkalmazását. Emiatt viszont Klaas Dijkhoff, a holland liberális párt (VVD) parlamenti képviselője háborgott. „Az európai korlátozás a bűnözők kezére játszik. Tudják, hogy az ellenőrzés csak hat órán át tart, ezért egyszerűen megvárják, amíg a határőrök távoznak” – idézte őt az Amsterdam Herald hírportál.

Az autó típusa és színe, a származási ország, a Hollandiába lépés helye és ideje: efféle információkat tárol és elemez a kamerákkal támogatott ellenőrző rendszer. A rendszámokat azonban nem tárolják – ígéri a rendőrség, amely további számokkal támasztja alá a szigor szükségességét. 1733 illegális bevándorlót is elfogtak tavaly, valamint 2409 olyan személyt, akikre a schengeni információs rendszer adott ki riasztást, például kifizetetlen gyorshajtási bírságok miatt. A fényes eredmények sem hatották meg ugyanakkor Frank Richtert, a német rendőrszakszervezet vezetőjét, aki közölte, hogy a hollandok akciója „minden utazót általános gyanúsításnak tesz ki”.

Vizsgálódnia más ügyekben is kellett az Európai Bizottságnak. Panasz érkezett amiatt, hogy a német rendőrség rendszeresen megállítja és átkutatja a Csehország felől érkező autóbuszokat. A Student Agency cseh busztársaság szóvivője, Ales Ondruj arról panaszkodott az EUobserver hírportálnak, hogy a rendőrök akár másfél óráig is feltartják az utasokat, akiknek egy része így lekési a vonat- vagy repülőcsatlakozást. A sors iróniája, hogy az uniós szabályok ilyenkor a busztársaságot kötelezik az ügyfelek kárpótlására. Azzal is próbálkoztak, hogy előre átadják az utasok listáját a német hatóságoknak – de a buszokat ugyanúgy átkutatták.

Holland rendőr ellenőrzi egy autó forgalmi engedélyét a német–holland határon
Holland rendőr ellenőrzi egy autó forgalmi engedélyét a német–holland határon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.