Keresd a magyar nevű nőt!

Nyílt konfliktussá fajult Bukarestben a kormányzó Szociálliberális Unióban (USL) lappangó feszültség, miután Victor Ponta, az ideiglenesen az igazságügyi tárcát is vezető miniszterelnök Laura Codruta Kövesi volt legfőbb ügyészt javasolta a korrupcióellenes ügyosztály (DNA) élére.

A liberálisok korábban egyértelművé tették: nem értenek egyet a Traian Basescu államelnök emberének tartott Kövesi jelölésével, sőt az USL felbontását is kilátásba helyezték arra az esetre, ha ez mégis bekövetkezne. Kedd délután még úgy tűnt, a szociáldemokrata Ponta engedett a koalíciós partnerek nyomásának, majd szerda reggelre kiderült, már előző nap megtette javaslatait. A hírre a liberálisok válságtanácskozást hívtak össze. – Ez az első döntés az USL létrehozása óta, amiről a miniszterelnökkel nem egyeztettünk – mondta Crin Antonescu, az USL liberális társelnöke. Hozzátette: minden eszközzel megpróbálja megakadályozni Basescu és Ponta kompromisszumát.

Az ügyészségi vezetők kinevezése fél éve húzódik az USL és Basescu közötti vita miatt. A legfelső bírói tanácsnak szerdán, véleményezésre elküldött javaslat szerint az államfő által támogatott Kövesi vezetné a korrupcióellenes ügyosztályt, miközben Ponta ugyanazt a Tiberiu Nitut jelöli legfőbb ügyésznek, akinek a kinevezését Basescu januárban elutasította. (Az alkotmány szerint az ügyészségi vezetőket az elnök nevezi ki, a legfelsőbb bírói tanács véleményezése után.)

Megfigyelők szerint főleg a liberálisokkal szövetséges Konzervatív Párt (PC) számára van tétje a korrupcióellenes ügyész kinevezésének, hiszen az alakulat tiszteletbeli elnökének, Dan Voiculescu médiacézárnak több büntetőpere is folyamatban van. A feltevés mellett szól, hogy a PC holdudvarába tartozó Intact médiacsoport hevesen támadja a kormányfőt. A Voiculescu-tröszt kedvelt célpontjai közé tartozik Kövesi is. Ő 2006 és 2012 között volt legfőbb ügyész, korábban a Szeben megyei szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyosztályt irányította. Néhány éve az Intact televízióiban gyakorta vendégeskedő egykori ügyész, Ciprian Nastasiu azt terjesztette vele kapcsolatban, hogy a férje, Kövesi Eduárd a magyar titkosszolgálatok ügynöke. (A házasság 2010-ben felbomlott, de az asszony a válás után is megtartotta a Kövesi nevet.)

Az igazságügyi tárca vezetését ideiglenesen ellátó Ponta döntése azért is érzékenyen érintette a liberálisokat, mert éppen szerdán készültek kijelölni az új igazságügy-minisztert, akire az ügyészségi vezetők kijelölése hárult volna. (Az eddigi tárcavezető, Mona Pivniceru március végén lemondott, miután alkotmánybíróvá nevezték ki.) A kormányfő azzal indokolta a sietséget, hogy lejárt a legfőbb ügyészséget ideiglenesen vezető Daniel Morar megbízatása, amely kétszeri hosszabbítás után már nem újítható meg.

Ponta jelöltjei között egyébként nem Kövesi az egyetlen, aki az államfőhöz közelálló jobboldali kormányzat idején fontos tisztséget töltött be. A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyosztály élére javasolt Alina Bica igazságügyi államtitkár volt 2009-től a Ponta-kormány beiktatásáig. Ezzel indokolta egyébként pártja ellenkezését a liberális elnök: az USL arra kapott felhatalmazást a választóktól tavaly decemberben, hogy „kisöpörje” Basescut és rezsimjét. – Ponta döntése megosztja az USL-t, de nem szakítja szét – fogalmazott Antonescu. Sajtótájékoztatóján a liberális társelnök többször hangsúlyozta, hogy a kormányfő által kötött kompromisszum elfogadhatatlan. De továbbra is támogatják Ponta kormányát.

Pontának több, az előző jobboldali jormányhoz kötődő jelöltje is van
Ponta, az éltanuló: a román miniszterelnök teljesítette az Európai Bizottság elnökének minden kérését
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.