A szatíra fegyverétől retteg az elnök

Letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték a hét vége folyamán az egyik legismertebb egyiptomi humoristát. Basszem Jusszefet a hatóságok azzal vádolják, hogy szatirikus műsorában megsérti az iszlámot és Mohamed Murszi államfőt. Jusszef a vezető egyiptomi szatirikus televíziós show, az el-Bernameg (A program) műsorvezetője.

Az eredetileg orvos Jusszef tavalyelőtt tett szert országos hírnévre, amikor a Hoszni Mubarak elnököt és rezsimjét elsöprő forradalom alatt rengeteg közéleti személyiséget figurázott ki az internetre feltett videóiban. Ezekből az improvizációkból született meg az egyik független kereskedelmi csatornán hetente háromszor sugárzott tévéműsora is. Ez a Muzulmán Testvériség pártja, a Szabadság és Igazság (FJP), illetve Murszi hatalomra kerülése után kezdte el szúrni egy iszlamistákhoz közel álló jogász szemét, aki feljelentette. Ennek nyomán indult el a vizsgálat Jusszef ellen.

Az említett műsor időről időre valóban maró gúnnyal veszi célba az elnököt és a mögötte álló iszlamistákat: Murszi szerepelt már benne fáraóként, körülrajongott párnahuzatillusztrációként, amely előtt a műsorvezető az elnök kedvenc szavát, a „szeretetet” turbékolta. De volt már az elnök szuperhős is, azután, hogy tavaly egy rendeletben minden törvényhozói és végrehajtói hatalmat magához ragadott. A műsort szokták az amerikai humorista, Jon Stewart műsorához, a The Daily Show-hoz hasonlítani.

Hogy egy szatirikus műsor elég indok-e egy elfogatóparancshoz, azt Egyiptomban is sokan vitatják. Juszszef kihallgatása egyébként csak a legutóbbi epizód abban az offenzívában, amelyet a szólás- és a sajtószabadság jogvédői szerint az iszlamisták a független hangok ellen indítottak. A hét elején Talaat Abdallah főügyész öt ellenzéki politikai aktivista – köztük egy vezető blogger – letartóztatását rendelte el arra hivatkozva, hogy agresszióra szólítanak fel a Muzulmán Testvériség ellen. Szombaton pedig Alexandriában kilenc ellenzéki aktivistát és négy jogászt vettek őrizetbe azzal a váddal, hogy tiltakozó akciókra buzdítottak a kormányzat ellen.

A hatalomnak Egyiptomban nincs sok humorérzéke: annak ellenére, hogy amit előad, nyilvánvaló szatíra, Basszem Jusszefet nemcsak azzal vádolják, hogy megsérti az iszlámot és Murszit, hanem azzal is, hogy műsorában a közrend megzavarásának céljával „hamis információkat” terjeszt. Jusszef egyébként nem hazudtolta meg magát: vasárnap hatalmas, groteszk kalapban érkezett az ügyészségre, ahhoz hasonlóban, amilyet Murszi viselt, amikor Pakisztánban nemrég díszdoktorrá avatták. Mindeközben a Twitter mikroblogon azzal viccelődött, hogy csak beugrott a kihallgatásra, mert az ügyészek egy közös fényképet szeretnének készíteni vele. Ezt, és más hasonló üzeneteit a bíró később kitöröltette vele – írta a BBC.

Az el-Bernameg hétről hétre 30 millió nézőt ültet a televízióképernyők elé szerte a Közel-Keleten. Jusszef korábban több feljelentést is megúszott már. Ez az első eset, hogy letartóztatták. „Senki nem akadályozhatja meg a feljelentéseket. A fordulópont az lesz, amikor a főügyész helyt ad ezeknek” – mondta erről Jusszef a brit The Guardiannek korábban, március elején adott interjúban. Az egyiptomi ellenzék több tekintélyes alakja nem veszi ilyen könnyedén a vádakat. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség egykori igazgatója, a Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei vasárnap arról beszélt, hogy csak egy „fasiszta rezsim” művel olyasmit, amit Mursziék csinálnak. „Ezek szánalmas kísérletek a hatalométól eltérő vélemények elfojtására és a média megfélemlítésére, egy olyasfajta bunkermentalitás jeleként, amely csak egy ingatag lábakon álló rezsimet jellemezhet” – tette hozzá Baradei.

Basszem Jusszef a bíróság előtt
Basszem Jusszef a bíróság előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.