Nő az elnöki testőrség élén

Több mint másfél évszázados történetében először nő állhat az amerikai elnök védelmét ellátó szervezet, a Secret Service élére. Az 53 éves Julia Pierson három évtizede dolgozik az elnököt és a legfőbb közjogi méltóságokat védő testőrségben. 2008 óta az előző igazgató, az egy hónapja leköszönt Mark J. Sullivan kabinetfőnöke volt.

Pierson egyik első fontos feladata az lesz, hogy visszaállítsa az elnöki testőrség megtépázott tekintélyét. Hatalmas visszhangot váltott ki tavaly, amikor kiderült: a Barack Obama kolumbiai útját a helyszínen előkészítő ügynökök este prostituáltakat vittek fel a szobájukba. – Nagyon sok munka áll Pierson asszony előtt, hogy olyan kultúrát teremtsen a szervezetben, amely tiszteli a fontos feladatot, amellyel megbízták. Remélem, sikerrel jár, és visszaállítja a szolgálat hitelét – idézte a The New York Times (NYT) Charles E. Grassley republikánus szenátort. A botrány nyomán hat ügynököt elbocsátottak vagy áthelyeztek, valamint új szabályokat vezettek be a külföldi utakon az alkoholfogyasztással és az éjjeli kimaradással kapcsolatban – írja a The Washington Post.

Julia Pierson Floridában született, ott is diplomázott, majd három évig rendőr volt. A titkosszolgálathoz 1983-ban csatlakozott; öt évvel később került az elnök védelmét ellátó egységhez. Folyamatosan haladt felfelé a ranglétrán – néhány évig vezette a szervezet drogügyekkel foglalkozó részlegét, majd Tampában dolgozott, ahol létrehozott egy, a kiberbűnözésre szakosodott munkacsoportot.

A The Washington Postnak egy névtelenül nyilatkozó ügynök szerint Pierson „gyenge” jelölt volt, mert alapvetően irodai munkát végzett, nem volt kint eleget a „lövészárkokban”. Támogatói szerint ez azonban nem igaz, Pierson tagja volt az idősebb George Busht védő csapatnak 1988 és 1992 között. Egykori kollégái és sajtóközleményében Obama is az új igazgató elkötelezettségét, megbízhatóságát és felkészültségét hangsúlyozta.

Az Egyesült Államokban egyszerűen csak Secret Service-ként, azaz titkosszolgálatként nevezett szervezetet 1865-ben alapították. Akkor a feladata a hamis bankjegyek és pénzérmék elleni harc volt. 1901-ben, William McKinley elnök meggyilkolása után bízták rá az elnök védelmét. Fokozatosan terjedt ki a feladata az egykori elnökök, elnökjelöltek, alelnökök és családjuk védelmére. A munka része az elnök minden utazásának, útjának előkészítése: a helyszín alapos feltérképezése, majd biztosítása.

Az első nő 1970-ben lépett be a szervezetbe, egy évvel később öt nő teljes jogú ügynök lett – idézi fel a NYT. Ma a körülbelül 3500 különleges ügynöknek egytizede nő. Az elnököt és a Fehér Házat védő egyenruhások között magasabb az arányuk. A szervezet igazgatójaként Piersonnak évi másfél milliárd dolláros költségvetéssel rendelkező szervezetet kell irányítania.

– Ez megerősíti, hogy a nők igenis hozzájárulhatnak a rendvédelmi szervek munkájához – nyilatkozta Margaret Moore. A szövetségi rendvédelmi szervezetek nő tagjait tömörítő egyesület elnöke szerint Pierson kinevezése azt jelenti: a nők végre eljutottak abba a helyzetbe ezen a területen is, hogy ilyen magas pozíciókat foglalhatnak el.

Pierson leteszi az esküt Biden alelnök és Obama elnök előtt a Fehér Házban
Pierson leteszi az esküt Biden alelnök és Obama elnök előtt a Fehér Házban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.