Csalt volna a csaláselleni hivatal?

Tovább dagadt a minap John Dalli, a tavaly távozni kényszerült egészségügyi EU-biztos botránya, miután a múlt héten vezető európai parlamenti képviselők lemondásra szólították fel az Európai Csaláselleni Hivatal, az OLAF vezetőjét, az olasz Giovanni Kesslert.

A máltai EU-biztos októberben kényszerült váratlanul lemondásra: az OLAF nyomozása szerint egy, Dallihoz közel álló üzletember, Silvio Zammit 60 millió eurót kért egy svéd dohánycég lobbistájától, Gayle Kimberley-től az uniós dohányszabályozás befolyásolásáért. A svéd cég szerette volna elérni, hogy Dalli oldja fel a snüssz dohány tilalmát az EU-ban.

Az ügy már ekkor is igen furcsa volt: Dalli azzal vádolta José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, hogy gyakorlatilag kirúgta, miközben Barroso azt állította, Dalli magától mondott le. A kettejük találkozóján a máltai politikus fél órát kapott Barrosótól, s nem tekinthetett bele az őt ért vádakat elvileg alátámasztó dokumentumokba, ügyvédjével sem konzultálhatott. Történt mindez annak ellenére, hogy az OLAF akkor is jelezte, a nyomozás nem talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy Dalli közvetlenül vesztegetésben vett volna részt. Kessler OLAF-főigazgató ugyanakkor korábban azt is közölte: a közvetett bizonyítékok egyértelműen alátámasztják, hogy Dalli tudta, mi történik a nevében.

Most azonban kiderült, hogy az OLAF hamis kijelentések megtételére vette rá a svéd cég, a Swedish Match egyik kommunikációs vezetőjét, amikor az Európai Parlament előtt számolt be az ügyről. Johann Gabrielsson ezt a múlt héten fedte fel az ilyesfajta lobbiérdekekre híresen fütyülő José Bové zöldpárti francia EP-képviselőnek, aki sajtótájékoztatón mutatta be a beszélgetésüket rögzítő hangfelvételt. Ezen Gabrielsson közölte: az OLAF azt kérte tőle, ne fedje fel, hogy nem került sor a második találkozóra Dalli, az üzletember és a lobbista között – amin elvileg a pénzt kérte az üzletember, miután Dalli távozott –, mert az bonyolítaná a máltai nyomozást. Az egyelőre rejtély, hogy Kimberley, a lobbista először miért hazudott a második találkozóról, illetve miért vallotta máshogy később. Az OLAF, bár átadta a nyomozás eredményeit és anyagát a máltai hatóságoknak, továbbra sem hajlandó érdemben nyilatkozni az ügyről.

Többek között ezért is szólította fel lemondásra Kesslert a német Inge Grassle, néppárti EP-képviselő, a költségvetési ellenőrző bizottság tagja. Ugyanakkor közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a Dalli-nyomozásról jelentést készített az OLAF felügyelőbizottsága. Ezt a jelentést mindhárom EU-intézmény vezetője, köztük Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is megkapta, de azóta sem hozták nyilvánosságra. Schulz állítólag a jelentésbe bepillantást engedett a frakciók vezetőinek, akiknek aláírásukkal kellett ígérni, nem kotyogják ki a tartalmát. – A frakcióvezetőknek nem szabad tovább takargatniuk a jogsértéseket, ideje, hogy minden az asztalra kerüljön – idézi a közlemény a CSU-s képviselőnőt.

Aggasztó az is, hogy a felügyelőbizottság egyik tagja szerint az OLAF törvényellenesen hallgatott le telefonokat, bár ezt a hivatal tagadja. Máltai sajtótalálgatások szerint belpolitikai motivációk is állhatnak Dalli elmozdítása mögött. Mivel sem az OLAF nyomozásról szóló jelentése, sem a nyomozást magát vizsgáló felügyelőbizottsági jelentés nem nyilvános, így elég nagy tér marad a találgatásokra. Dalli egyébként továbbra is Brüsszelben tartózkodik: nemrég hosszabbították meg annak az orvosi javaslatnak az időtartamát, mely szerint a máltai politikus betegség miatt nem tud viszszautazni hazájába. Újabb vizsgálatra március végén hivatalos az ex-biztos.

BRÜSSZEL

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.