„Magas árat fizettünk”

– Nem hiszem, hogy a trojka újabb megszorításokat kérne Görögországtól. Nagy drámára már nem számítok – mondta lapunknak Dimitrisz Kurkulasz görög külügyminiszter-helyettes (képünkön) annak kapcsán, hogy a trojkaként emlegetett nemzetközi hitelezők (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, Nemzetközi Valutaalap) a jövő héten térnek vissza Athénba tárgyalni. A görög vezetés egyenesen arra számít, hogy a pénzügyi mentőcsomag újabb, több milliárd eurós részletét a következő hónapokban átutalják.

Figyelemre méltó eredményeket ért el Görögország Kurkulasz szerint, jelentősen csökkent például a rekordmagasságú költségvetési hiány. – Ezért persze magas árat kellett fizetnünk: a gazdaság az idén a recesszió hatodik évébe lépett, és a munkanélküliség sosem látott szintet ért el – ismerte el a görög politikus, aki Budapesten Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkárral és Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkárral tárgyalt szerdán. Egyre több görög és külföldi szakértő hangsúlyozza, hogy a túl sok és túl gyorsan bevezetett megszorítás tönkreteheti a gazdaságot. Ennek kapcsán Dimitrisz Kurkulasz megjegyezte: – Bármiben is állapodunk meg, ígéreteinket be kell tartanunk. Arra viszont felhívjuk a trojka figyelmét, hogy a növekedést és a munkahelyteremtést támogató intézkedésekre is szükség lenne.

Már látszik a fény az alagút végén: 2014-ben remélhetőleg visszatér a gazdasági növekedés Görögországban. A kormány kiadásait máris drasztikusan lefaragták, és Kurkulasz szerint ezen az úton haladnak tovább. Nagyra törő privatizációs programot is indított Athén állami vállalatok, kikötők, repülőterek és értékes ingatlanok eladásával. Külön figyelmet szentelnek a fiatalok munkanélküliségének: mára a görög fiatalok hatvan százalékának nincs állása. Kezdenek megmutatkozni a strukturális reformok eredményei is.

– Nyugodtabb most a helyzet, mint az elmúlt hónapokban és években. Biztató jel, hogy már nem beszélnek Görögország kilépéséről az euróövezetből – magyarázta Dimitrisz Kurkulasz, akit a szocialista Paszok delegált a kormányba. Az efféle rossz híreknek rendkívül káros a hatásuk: az emberek tömegesen vették ki a pénzüket a bankokból, a külföldi befektetők pedig elmaradoztak. Ennek, úgy tűnik, vége, a dél-európai tagállam mintha visszanyerte volna a hitelességét.

Nem lesz kedvezőtlen hatása a ciprusi válságnak sem Görögországra: ebben bízik a külügyminiszterhelyettes, annak ellenére, hogy a két országot szoros politikai és gazdasági szálak fűzik össze. Mint mondta, a Cipruson történtek arra is emlékeztetnek, hogy Görögországban sikerült megőrizni a bankszektor stabilitását (Cipruson csütörtökön nyitnak újra a március közepe óta zárva tartó bankok, de a megtakarításokhoz való hozzájutást korlátozzák).

Javulni látszik a görögök megítélése is Európa-szerte. – Egyre kevesebb agresszív előítéletet látunk a médiában vagy a politikusok nyilatkozataiban – közölte Kurkulasz. Ugyanígy a görögországi közbeszédben is fogyatkoznak az északi tagországokkal szembeni sértő kijelentések. Mindennek várhatóan hatása lesz a turizmusra is, amely az egyik legfontosabb bevételi forrás. S noha a válság hatására sok német turistát elvesztett Görögország, az EU-n kívüli, gazdagabb térségekből (Kína, Oroszország, arab államok) sok új turista érkezik. – Bízunk a német utazók visszatérésében is. – A fő cél meg győzni őket, hogy Görögország biztonságos hely – fogalmazott a diplomata. A héten Angela Merkel német kancellár görögországi különmegbízottja, Hans-Joachim Fuchtel is arra biztatta honfitársait: utazzanak bátran Hellászba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.