Nem találtak mérget a halottban

Sem vegyi, sem radioaktív anyag nyomaira nem bukkant a Scotland Yard abban a dél-angliai házban, amelyben szombaton elhunyt Borisz Berezovszkij. Nincs jel rá, hogy a kilencvenes évek Oroszországának legbefolyásosabb politikus-üzletembere gyilkosság áldozata lett volna. Halálának oka hivatalosan nem ismert, bár egyik ügyvédje szerint az anyagi nehézségekkel és depresszióval küszködő milliárdos öngyilkos lett.

Más források szerint az utóbbi hetekben szívpanaszai voltak a 67 éves Berezovszkijnak. A gyilkosság gondolata a brit hatóságokban elsősorban azért merült fel, mert Berezovszkij szoros kapcsolatban állt a vele együtt Londonban szintén politikai menedékjogot szerzett Alekszandr Litvinyenkóval. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egykori alezredesével – aki állami terrorak ciók végrehajtásával vádolta Vlagyimir Putyint – teába csempészett polónium végzett a brit fővárosban. A 2006-os akciót a londoni gyanú szerint az FSZB hajtotta végre.

A matematikus végzettségű Berezovszkij – aki az Orosz Tudományos Akadémia levelező tagja is volt – 2000 óta élt a brit fővárosban. Ő volt Putyin rendszerének legismertebb kritikusa. Igaz, az orosz demokráciát féltő nyilatkozatait erősen árnyalta, hogy az 1990-es évek Oroszországában maga is az átláthatatlan viszonyoknak, növekvő befolyásának köszönhette vagyonát, és 1996-ban hozzájárult Borisz Jelcin vitatható tisztaságú elnökválasztási győzelméhez. Szolgálataiért Jelcin 1996-ban az orosz Nemzetbiztonsági Tanács helyettes vezetőjévé és a Független Államok Közösségének végrehajtó titkárává nevezte ki.

Nemcsak az egyik legismertebb milliárdos, Roman Abramovics bújt elő a köpönyegéből, de szerepet játszott Vlagyimir Putyin hatalomra juttatásában is. (Az általa gründolt médiabirodalom Putyint támogatta Borisz Jelcin – a nyilvánosság számára – váratlan 1999. szilveszteri lemondása után. Berezovszkij később előszeretettel nevezte Putyint a legnagyobb tévedésének.) Berezovszkij nagy titkok tudója lehetett, ismerhette a jelcini éra intrikáit, de az elmúlt bő tíz évben már aligha volt érdemi hatása az orosz nagypolitikára. Kortársai politikai kalandornak nevezték, aki áruvá tette a politikát, és hozzájárult a posztszovjet Oroszország „eloligarchizálódásához”.

„Mi azért gazdagodtunk meg, mert mindenkinél előbb ismertük fel, hogy változnak az idők” – idézte fel Berezovszkij egy nyilatkozatát az egykor tulajdonában levő Kommerszant. Az orosz napilap emlékeztetett Putyin egyik megnyilatkozására is: „Ha Berezovszkij rámutat valamely hibánkra, azért csak hálásak lehetünk, hisz módot ad a korrekcióra. Nem buta ember, biztosan talál is majd valami hibát.” A jelcini korszak emblematikus figurája halála kapcsán azonban mindeddig nem szólalt meg az államfő. Csupán szóvivője közölte: ha Berezovszkij családja kéri, akkor megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy Oroszországban helyezzék őt végső nyugalomra. Dmitrij Peszkov szerint Berezovszkij néhány hónapja levelet írt Putyinnak, arra kérve az elnököt, bocsásson meg neki az elkövetett hibákért, és tegye lehetővé hazatérését.

Ha ez igaz, akkor meglepő, hogy a levélről eddig nem tett említést a Kreml, hiszen Oroszországban több sikkasztási ügyben ítélték tíz évnél hosszabb börtönre Berezovszkijt – a LogoVazhoz, az Aeroflothoz és az ORT állami televíziós társasághoz kapcsolódóan –, ám London nem adta ki a politikai üldöztetésére hivatkozó menekültet. A levél valódiságának valószínűségét azonban növeli az a Forbesban publikált interjú, amely halála előtt néhány órával készült Berezovszkijjal. Az egykori politikus ebben elismeri: elvesztette élete értelmét, nem tudja, mihez kezdjen, hiba volt elhagyni Oroszországot, és nem akar mást, mint visszatérni.

A Kreml egykori szürke eminenciása Londonba ugyan jelentős vagyonnal érkezett – 2008-ban a Forbes 1,3 milliárd dollárra becsülte az összeget –, az utóbbi időben azonban súlyos anyagi gondokkal küszködött. Válása 350 millió dollárt emészthetett fel, további 150-et tavaly bukott el, miután sikertelenül indított pert Abramovics ellen, akitől ötmilliárd dollárt követelt. Arra hivatkozott, hogy egykori üzlettársa nyomott áron erőszakolta ki tőle részesedései eladását a Ruszal és a Szibnyefty társaságokban. Gondjait jelezte, hogy ingó és ingatlan vagyonának eladogatásába kezdett az elmúlt időszakban.

„Oroszországban csak oroszból lehet politikus. Aki nem orosz, annak vagy a pénztárca kezelése jut, vagy a szürke eminenciás szerepe” – mondta egyszer magáról Berezovszkij, utalva zsidó származására. (Igaz, az egy időben izraeli állampolgársággal rendelkező Berezovszkij pravoszlávnak vallotta magát.) A néhai mágnással szemben jelenleg is több vizsgálat zajlik Oroszországban. A nyomozati hatóság szóvivője, Vlagyimir Markin szerint ezeket a vizsgálatokat lezárják, hazájában zárolt vagyonát felszabadítják. De folytathatják is az eljárásokat, ha a családja ezt kéri, annak reményében, hogy rehabilitálják Berezovszkijt.

Rendőr őrzi a házkutatás alatt Borisz Berezovszkij Ascot közeli házát
Rendőr őrzi a házkutatás alatt Borisz Berezovszkij Ascot közeli házát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.