Gáza blokádja még útban van

Kinek az érdeme a pénteki nyilvános izraeli–török kiegyezés? – kérdezik a világsajtóban a térség elemzői. Sokak azt feltételezték, hogy Barack Obama személyesen bírta rá Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt, hogy a repülőtér betonjáról telefonáljon Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnöknek.

Mint emlékezetes, Netanjahu bocsánatot kért a három évvel ezelőtti Mavi Marmara-incidensért, amelyben kilenc török állampolgárt öltek meg izraeli kommandósok. A törökök egy segélyflotta részeként Gázába tartottak, hogy megtörjék az izraeli blokádot. Nem engedelmeskedtek az izraeli felszólításnak, mire megszállták a fedélzetet a kommandósok. Az aktivisták ellenálltak, verekedés tört ki, s a katonák ekkor lőttek. A konfliktus alaposan megkavarta az addigi állapotokat.

Izraeli katonai a Gázai övezet határánál, egy tank előtt
Izraeli katonai a Gázai övezet határánál, egy tank előtt

Izrael és Törökország hosszabb ideje közeli szövetségeseknek számítottak, Törökország volt az izraeli védelmi ipar egyik fő vásárlója és az izraeli turisták legkedveltebb pihenőhelye. A viszony alaposan megromlott. Erdogan a maga neooszmán politikája megvalósításának jegyében az arabok és főleg a palesztinok fő védelmezőjeként lépett fel. Az arab tavasz kezdetén ez még hasznosnak látszott, ám az elmúlt évek egyre inkább jelezték: Erdogan nem tölti be a megváltozott Közel-Kelet vezetőjének szerepét. A kezdeti nagyszabású fogadtatás után értésére adta a hatalomra került Muzulmán Testvériség (Egyiptom, Tunézia), hogy nem kér a török modellből.

A palesztinok is inkább az adakozóbb Iránhoz fordultak. A szíriai polgárháború pedig valóságos csődje volt a korábban meghirdetett neooszmán külpolitikának. Ankara semmit sem tudott elérni az Aszad-rezsimnél, s a felkelőket sem képes teljes befolyása alatt tartani. A polgárháború pedig már azzal fenyeget, hogy török területet érhet akár vegyi csapás is. A szíriai fejlemények (és az amerikai nyomás) késztethették Netanjahut is a kényelmetlen bocsánatkérésre. (Ezt szövetségese, Avigdor Lieberman, a külügyminiszteri poszt várományosa azonnal visszautasította, Benny Gantz altábornagy vezérkari főnök pedig tételesen cáfolta, hogy katonái hibát követtek volna el.)

Izraelnek a szíriai fejlemények és az iráni atomprogram miatt rendezett kapcsolatokra van szüksége Ankarával. Washingtonnak is elege volt két térség beli szövetségese viszályából. Erdogan nehezebb helyzetben van. A látványos kiegyezést követően a Hamasz vezetője, Khaled Masal sietve jelentette be, hogy a török vezető néhány hét múlva Gázába utazik. Erdogan azt is közölte, hogy a teljes rendezés feltétele Gáza blokádjának megszüntetése. Erre aligha számíthat. A török politikus nehéz játékba keveredett: Szíria polgárháborúja a Nyugat oldalára állította, ott viszont azt követelték tőle, állítsa helyre a kapcsolatokat Izraellel. Ez most részben megtörtént.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.