Korrupció nyakra-főre

Teljes fordulatszámra kapcsoltak a héten a francia vizsgálóbírók, több ismert politikus ügyében érdemi fejleményeket hoztak a korrupciós ügyekben indított vizsgálatok. Az igazi politikai bomba azonban péntekre virradóra robbant: formálisan is vádakkal szembesítették Nicolas Sarkozy előző köztársasági elnököt egy régóta ismert kétes kampányfinanszírozási ügyben.

Az autója hátsó ülésén a bordeaux-i vizsgálóbírótól eljövőben riadt képet vágó borostás exállamfő fotója bejárta a francia sajtót. A lépés annak dacára komoly meglepetést keltett, hogy már novemberben felmerült: idővel tanúból vádlott is lehet. Ezzel együtt még nem biztos, hogy bíróság előtt kell felelnie.

Az ügy még Sarkozy 2007-es elnökválasztási kampányának finanszírozására vezethető vissza. A botrány évekkel ezelőtt tört ki, amikor is Liliane Bettencourt, a L’Oréal kozmetikai óriáscég 90 éves örökösnőjének, a világ egyik leggazdagabb asszonyának vagyonkezelője, Patrice de Maistre kitálalt: Bettencourt kontójára kivett a bankból és Sarkozy kampánykincstárnokának, későbbi miniszterének, Eric Woerthnek adott 150 ezer eurót.

Ez jóval több, mint a kampányfinanszírozási szabályok szerint megengedett pár ezres összeg. Kampányának szabálytalansága miatt Sarkozy ellen már korábban is eljárás indult, a számvevőszék nem is fogadta el a beszámolóját. Most az a fő új elem, hogy az idős asszony „gyengeségével való visszaélésért” kell felelnie; ha a bűncselekmény, amely nem is évül el, bebizonyosodik, Sarkozy akár három év börtönt is kockáztat.

Ez pedig keresztülhúzhatja számításait, ha valóban a nagypolitikába való visszatérésre készül Franciaország legismertebb, s még csak 58 éves nyugdíjasa. Lapunk is beszámolt arról, hogy az exelnök pártja, a jobbközép UMP súlyos belső válsággal küszködik. Elnökválasztása is vitatott eredménnyel, kvázi döntetlennel zárult a két fő politikai áramlat képviselői között. A gyógyírt talán a mindig energikus Sarkozy visszatérte jelentheti. Az UMP egy politikusa, Lionel Luca nyíltan pedzegette most, hogy Sarkozy tavalyi szocialista legyőzőjének érde kében állhatott az igazságszolgáltatás befolyásolása: „Francois Hollande egyetlen esélye 2017-re az, hogy minden eszközzel megakadályozza az egyetlen olyan ellenfele jelöltségét, aki legyőzheti”.

A Le Monde szombatra keltezett számában megjelent információk szerint mindenesetre a vizsgálóbíró három tényállást valószínűsítve dönthetett. Egyrészt tanúk szerint Sarkozy nemcsak egyszer, hanem többször is felkereste a Bettencourt házaspárt 2007-ben, továbbá magával az idős asszonnyal is, nemcsak időközben elhunyt férjével találkozott. Végül pedig tudomása volt a De Maistre és Woerth közötti pénzmozgásról; mindkettejük ellen szintén eljárás folyik.

Mindeközben tény: a felmérések szerint népszerűtlen baloldalnak (a franciák kétharmada elégedetlen Hollande-dal) kommunikációs szempontból igencsak kapóra jött a Sarkozyvel kapcsolatos hír. A hét első felét ugyanis az a botrány uralta a sajtóban, amelynek során lemondásra kényszerült Jérome Cahuzac szocialista költségvetési miniszter. Vele szemben adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt indult eljárás egy rejtélyes svájci, illetve szingapúri bankszámlával összefüggésben. Ő ártatlanságát hangoztatja, de helyzete tarthatatlanná vált, Hollande gyorsan el is fogadta a lemondását.

Nicolas Sarkozy. 2017-ben újra nekivág
Nicolas Sarkozy – megakadályozza visszatérését a korrupciós botrány?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.