Két év múlva Kína lehagyja Amerikát

Újra magasabb sebességbe kapcsolhat Kína gazdasága, és tartani is tudja a tempót, ha az ötéves tervhez és a kommunista párt novemberi kongresszusán elfogadott reformokhoz tartja magát – tömören ezt tartalmazza az OECD új országjelentése.

Kína már most megelőzte az eurózónát, és a legjobb úton halad afelé, hogy 2016 táján a világgazdaság legnagyobb gazdaságává váljon, az árkülönbségek figyelembevételével. Az életszínvonal is gyors ütemben javulhat. A gazdaság bővülését már most is inkább a fogyasztás mozdítja elő, mint a beruházás és az export.

A legfejlettebb ipari államokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) pénteken Pekingben hozta nyilvánosságra új elemzését a kínai gazdaságról. A nemzetközi szervezetnek Kína nem tagja, hanem partnere, és az OECD már 2010-ben is készített hasonló tanulmányt. A mostani 160 oldalas jelentés elismeri, hogy például a pénzügyi szektorban a piaci erők mind nagyobb szerepet kapnak, rugalmasabb az árfolyam-politika, és a tőkemozgások korlátozása is fokozatosan enyhül.

A verseny a gazdaság más ágazataiban is erősödik, és javul a termelékenység, de az állami jelenlétet jelentős mértékben csökkenteni kellene, miközben a szellemi tulajdon – legyen az helybélieké vagy külföldieké – nagyobb védelemre szorul. Vidékről a városokba továbbra is tömegek vándorolnak, ezért a városok terjeszkedését elő kellene mozdítani, elkerülendő az ingatlanpiacok túlfűtését.

A központi irányítást gyengíteni, a helyi kormányzatok jogosítványait növelni kellene. S végül a levegő és a víz rossz minősége miatt sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani a környezetvédelemre, emelni az üzemanyagok jövedelmi adóját, s a háztartási energia árát jobban közelíteni a költségekhez. Általánosságban a gazdaság zöldítése a növekedés újabb forrása lehet. A globálisnak nevezett pénzügyi válság legkeményebb éveiben, 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben a kínai gazdaság átlagos növekedési üteme kilenc százalék felett alakult, alig maradt el a megelőző évtized gyors növekedési iramától. Az OECD-t alkotó gazdaságokról ugyanakkor ez nem mondható el.

A múlt évben ugyan 7,8 százalékra lassult az ütem a gazdaságpolitikai kiigazítások és a kedvezőtlen külső környezet miatt, de idén és jövőre újra élénkül a gazdaság, az előrejelzés szerint 2013-ban 8,5, 2014-ben 8,9 százalékos bővülés várható a nemzeti össztermékben. Az infláció üteme a visszafogottabb növekedési környezetben három százalék alá süllyedt, az OECD egyelőre nem számít érdemi gyorsulásra. A belső viszonyok változását jól érzékelteti, hogy az egészségügyi, társadalombiztosítási és egyéb szociális jellegű kiadások 2008 és 2012 között évente 24 százalékkal emelkedtek az egészségügyi és nyugellátás új formáinak kialakítása nyomán. A fiskális egyensúlyt ugyanakkor a központi kormányzat megfelelően ellenőrzése alatt tartja.

Miután Kína 2001-ben csatlakozott a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO), világpiaci részesedése hét esztendőn át évente egy százalékponttal bővült, de az iram a válság miatt is érdemben visszaesett, s az export ma lassabban bővül, mint a nemzeti össztermék. A kínai gazdaság jelenleg a képességei alatt teljesít: a városokban a munkanélküliek aránya elérte a hét százalékot, s a fiatalok körében a ráta még magasabb. Az egyre szorosabb kereskedelmi kapcsolatok miatt a kínai gazdaság múlt évi lassulása kedvezőtlenül hatott például Ausztráliára, Indonéziára és Brazíliára, hiszen a mérséklődő kereslet nyomán esett a nyersanyagok ára. Az ázsiai országokban a Kínába irányuló export a GDP öt százalékát teszi ki, vagyis ha Kína importigénye csökken, annak tovagyűrűző hatásai keletkeznek. S ha Kína beruházásai egy százalékkal csökkennek, akkor például a német nemzeti össztermék 0,1 százalékkal zsugorodhat.

Ezt érzékelve Kína újra élénkíteni kezdte a gazdaságát 2012 közepétől, s az OECD szerint van még tere a monetáris és fiskális lazításnak. Az újra gyorssá váló növekedési ütem középtávon is fenntarthatónak ígérkezik a nemzetközi szervezet szakértői szerint. A vásárlóerő összehasonlítása alapján Kína gazdasága ugyanakkora lehet, mint az Egyesült Államoké 2016 környékén, de az egy főre eső jövedelem tekintetében csak az amerikai negyedét éri el. Ám 2020-ra Kína a magas jövedelmű országok csoportjába kerülhet, ha a Világbank meghatározását tekintjük irányadónak, azaz 2011-es árakon az egy főre jutó jövedelem elérheti az évi 12 500 dollárt.

Összeszerelés a Peugeot-Citroën wuhani gyárában. Egyre emelkedik a hatékonyság
Összeszerelés a Peugeot-Citroën wuhani gyárában. Egyre emelkedik a hatékonyság
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.