Fájó búcsú La Roblától

Ma véget érhet a Spanyolországban rekedt magyar bányászok kálváriája. Mint arról korábban beszámoltunk, 130 magyar bányász várja, hogy megoldódjon végre a helyzetük a spanyolországi La Roblában: az őket alkalmazó magyar 2M Mecsek Marketing Kft. december óta nem tudott fizetni nekik. Sokan komoly anyagi nehézséggel küzdenek, hiszen a lakbért, a rezsit és családjaik megélhetését ezalatt is valamiből ki kellett gazdálkodni.

A pécsi székhelyű cég a Huella Vasco Leonesa spanyol bányatársaság alvállalkozójaként foglalkoztatta a magyar bányászokat. Amíg a spanyoloknak jól ment, addig futott a szekér, ám az utóbbi időben egyre több volt a döccenő. A Spanyolországba tíz éve magyar bányászokat kiközvetítő 2M az utolsó hónapban már a bányászok tb-járulékát sem tudta átutalni, ekkor a cégtulajdonos, Várbíró Zsolt figyelmeztette a munkásokat, legyenek óvatosak „odalenn”.

A bányászok február közepe óta várnak a felmondási papírjaikra, ennek hiányában még munkanélküli-segélyt sem kérhettek. A dokumentumokat várhatóan ma kapják kézhez – mondta lapunknak egyikük, neve elhallgatását kérve. Ezt követően még két-három hétig mindenképpen kint kell maradniuk, amíg a munkaügyi hivatal postázza a határozatokat, hogy igényelhessék a munkanélküli-segélyt.

– Várbíró úr két hete azt nyilatkozta, a pénz március 7-én a számlánkon lesz, de már akkor tudta, ez lehetetlen – tette hozzá egyikük keserűen.

A magyar bányászok közül sokan már több mint tíz éve élnek Spanyolországban – most hazakészülnek. Ha minden jól megy, áprilistól megkaphatják a munkanélküli-segélyt, ami a spanyol törvények értelmében két évig jár. Az utolsó háromhavi fizetésre azonban keresztet vethetnek, a végkielégítésért pedig perelniük kell, ezt képviseletükben a spanyol szakszervezet teszi majd meg, persze nem ingyen: a behajtott pénz tíz százalékát kéri. (Ezt várhatóan a spanyol FOGASA nevű segélyalapból fizetik majd ki.)

– Szerencsére van hova hazajönni, már körülnéztem, hol találnék állást – mondta a lapunknak nyilatkozó bányász. Arra nem lát esélyt, hogy kint kapjanak munkát, Spanyolország is súlyos válságban van, a bányákat egy EU-direktíva értelmében hamarosan be kell zárni. León tartományban 50 ezer a regisztrált munkanélküli, Spanyolországban pedig már hatmilliónál több. Ám a magyarok nehéz szívvel jönnek haza, mert úgy érezték, jól beilleszkedtek odakint. Amikor a városkában elterjedt, hogy hetek óta nem kaptak fizetést, a helyiek jókora élelmiszercsomagokat állítottak össze nekik. – Idegenek jöttek segíteni, egészen hihetetlen volt – fogalmazott forrásunk.

A bányászokat képviselő spanyol Comisiones Obreras (Munkástanácsok) szakszervezet leóni képviselője lapunknak szintén megerősítette: a csődbe jutott magyar vállalattal nem jártak sikerrel a tárgyalások, de a bányászok ma megkapják végre a felmondásukat. Az okok között azonban nem a magyar alvállalkozó felelősségét, hanem a spanyol anyacég nehézségeit emeli ki. A Huella Vaso Leonesa nem kapta meg a spanyol kormánytól a beígért állami támogatást, ezért nehéz helyzetbe került, és így nem tudott fizetni a magyar alvállalkozónak sem. A magyarok bajaiért valójában a fő felelős a madridi konzervatív kormány – hangoztatta a szakszervezeti aktivista.

Várbíró: A 2M-et is lenullázták

Várbíró Zsolt, a 2M Kft. egyik tulajdonosa elmondta, cégük fizetésképtelenné vált, nekik sem fizet a bánya fővállalkozója. Az utóbbit lenullázta az, hogy 2012-ben a spanyol állam nem fizette a bányacégeknek a költségvetési támogatást. Ha a fővállalkozó mégis kiegyenlíti a 700 ezer eurós tartozását, abból kifizetik a magyar bányászok háromhavi elmaradt bérét. A végkielégítésre ebből már nem jut.

Egy hete leállt az utolsó spanyol mélyművelésű és magántulajdonú szénbánya, s immár csak egyetlen állami bánya üzemel. Jelenleg csaknem háromezer spanyol bányász él munkanélküli-ellátásból – mondta Várbíró.

(Pécsi tudósítónktól)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.