Visszanyerte a hatalmat a Kenyatta család

Az „uhuru” ugyan szabadságot jelent szuahéli nyelven, de kérdéses egyelőre, mit is hoztak a kenyaiaknak Kelet-Afrika egyik kulcsországa egy héttel ezelőtti választásai. A szombaton közölt, némileg váratlan, ugyanakkor előre borítékolhatóan vitatott eredmények szerint Uhuru Kenyatta miniszterelnök-helyettes már az első fordulóban megszerezte a győzelmet az elnökválasztáson, miután, ha nyolcezer szavazattal is, de besöpörte a voksok több mint 50 százalékát.

Fő ellenfele, Raila Odinga kormányfő – akinek posztja a jövőben megszűnik – 43,31 százalékot ért el, és máris bejelentette: nem ismeri el vereségét, hanem megóvja az eredményt a nairobi legfelsőbb bíróságon. A vitatott eredmények nyomán szabadult el a pokol öt évvel ezelőtt: az akkori erőszakhullámban mintegy 1300-an vesztették életüket, és mintegy 600 ezren váltak otthontalanná.

Bár most is feljegyeztek erőszakos cselekményeket és áldozatokat, az Afrika-szakértő mégsem számít a fél évtizeddel ezelőtt történtek megismétlődésére.

 – Akkor nagyon más volt a kiindulópont, egészen durván elcsalták a választásokat. A kenyai társadalmat gleichschaltolták, a választási bizottság elnöke Mwai Kibaki elnök barátja volt. Az ellenzék és Odinga számára, aki akkor is veszített, élet-halál kérdése volt a tiltakozás. Most viszont van jogorvoslati lehetőség, miközben Kenyatta fölénye egyértelmű – mondta lapunknak BúrGábor, azELTE docense. Uhuru Kenyatta, az országalapító Jomo Kenyatta 51 éves fiának győzelme a szakértő szerint részben annak tudható be, hogy maga mögött tudta a kikujuk, az etnikailag sokszínű Kenya legnagyobb népcsoportjának támogatását. Ahogyan apja 1964 és 1978 közötti elnökségével kapcsolatban is inkább a szépre emlékeznek ma már az emberek a múlt távlatából.

Az idősebb Kenyatta után évtizedekre a „njajo”, azaz „utód”, Daniel arap Moi következett, majd 2002-ben, Uhuruval a család megkísérelte a visszatérést a hatalomba. Ám az elnökfiú nagyon kikapott a 2007-ben újrázó Kibakitól. Ezzel együtt Kenyatta elnöksége komoly kérdéseket vet fel Kelet-Afrika az etnikai megosztottságon túl a népességrobbanással is küszködő országában, amelyet a vitatott választásokat követően Barack Obama amerikai elnök is elkerült, annak dacára, hogy apai ágon ő is kenyai származású. Inkább a fekete-afrikai bezzegországnak számító Ghánába ment.

Kenyattát, ahogy William Ruto megválasztott elnökhelyettest, is meggyanúsították a Nemzetközi Büntetőbíróságon az öt évvel ezelőtti, a választásokat követő erőszakcselekményekre való felbujtással. Noha Kenyatta jelezte, államfőként is együttműködik a törvényszékkel, bár az állításokat nem ismeri el, az USA és az egykori gyarmattartó, Nagy-Britannia értésre adta: következményei lesznek, ha ő ülhet az államfői székbe.

Búr Gábor a jövőben inkább pragmatikus hozzáállásra számít a nagyhatalmak részéről. – Az érdekük az, hogy jóban legyenek a Nairobiban regnáló hatalommal. Ennél sokkal nagyobb békákat is lenyeltek már. Nem akarnak úgy járni, mint Líbiában, ahol a „rossz” után a „még rosszabb” következett. Kenya a segélyezés kulcsországa „Afrika szarván”, vele együtt Dél-Szudán, Szomália is megkérdőjeleződne – mondta.

Uhuru Kenyatta győztesként integet
Uhuru Kenyatta győztesként integet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.