Boriszov most balra tart

Már jó előre tudott volt, hogy Bulgária nem jut be márciusban a schengeni övezetbe. Pedig ez volt a három hete lemondott kormányzat egyik fő ígérete.

– Már csak egy hajszál választ el minket Schengentől – biztatta híveit Bojko Boriszov, a lemondott kormány feje azzal, hogy technikai feltételeknek kell eleget tenni. De Cecilia Malmström EU-biztos épp most mondta ki: a bolgár állami tisztviselők a legkorruptabbak az unióban. Az elmúlt hetek bulgáriai eseményei is megerősíthették a nemmel szavazó országokat igazukról. A magas közműárak miatti erőszakos tüntetések, a várnai politikai indíttatású önégetés és a maffiajelenlét bizonyítékai eléggé elrettentők.

A bolgár politikai szféra vitathatlan főszereplője Roszen Plevneliev lett. A köztársasági elnök, akit sikeres vállalkozóból a most lemondott miniszterelnök jelölt államfővé, függetlenítette magát korábbi közegétől. Egyébként sem volt tagja Boriszov pártjának a jobbközép GERB-nek (Polgárok az Európai Bulgáriáért), most viszont határozottan bírálja a viszonyokat, amelyeket a politikai elitek – beleértve Boriszov pártját – létrehoztak. Miután Boriszov váratlanul lemondott, nem jelentkezett egyetlen párt(szövetség) sem kormányalakításra. A GERB új választásokat akar; ez már valóban elkerülhetetlen. De előtte az elnöknek még ki kell neveznie egy ügyvezető (szakértői) kormányt a következő parlamenti választásig. Az egyik kormányfőjelölt a szocialista exelnök volt gazdasági tanácsadója. A választások időpontját május 12-re jelzik előre.

Túl sok változást ettől a kormánytól senki nem várhat. Amíg hatalomban van, némi osztogatásba kezdett, egyelőre a közműszolgáltatások árának nyolcszázalékos csökkentését akarja végrehajtani. Az, hogy visszavegye a külföldi tulajdonosoktól az áramszolgáltató vállalatokat, már nem merül fel. Túl erős volt a tiltakozás például a csehek részéről. A GERB most baloldali fordulatra készül – jelentette be Boriszov a héten. Némileg elkésve ugyan, de felismerte, hogy a bérek és a nyugdíjak befagyasztása volt az oka a kormányát elsöprő népharagnak. – A foglalkoztatás javítását és a jövedelmek emelését akarjuk. Ez igenis balra vezet. Ilyen az élet! – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: a munkanélkülieknek nem fog tetszeni semmilyen új létesítmény, szép városi közpark.

A tiltakozó mozgalom egyelőre csak a létező pártok, elitek elutasításában egységes. A mai parlamentáris rendszer teljes lecserélését akarja elérni. A választott testületek fölé civilekből álló társadalmi tanácsokat állítana, alkotmányozó nemzetgyűlést, választási reformot követel. A létező pártok megpróbálnak ugyan felülni erre a hullámra, de nagyon azért nem erőlködnek. Az interneten szervezett tiltakozó mozgalom kifulladt. A pártok feltehetően magukévá teszik majd a tiltakozók néhány követelését, s tovább szolgálják az oligarchákat és a szervezett bűnözőket – vélekednek elemzők. A kormányváltásra sok jelentkező van, de Boriszov jobboldali ellenzéke képtelen összefogva programot alkotni. A szélsőjobboldali Ataka is kifáradt.

Az egyetlen stabil ellenzéki mozgalom a korábbi kormánypárt. A Bolgár Szocialista Párt az ellenzékben eltöltött több mint három évben megőrizte befolyását. Folyamatosan kritizálta a GERB politikáját, Boriszov kormányzási stílusát. Egyelőre úgy látszik, hogy a Szergej Sztanisev volt miniszterelnök által irányított párt elfogadható a szövetségesek számára is. Nehéz elképzelni azonban, hogy mivel áll a választók elé. Az ország gazdasága stagnál, növekedésre nincs kilátás, továbbra is Bulgária az unió legszegényebb tagországa. A gazdagok épp most jelezték, hogy még vendégmunkásként sem tartanak igényt a bolgárokra.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.