Van, ahol sikerül...

Egyelőre egyetlen megyében, a besztercebányaiban sikerült egyezségre jutnia a Híd és a Magyar Közösség Pártja (MKP) politikusainak az ősszel esedékes regionális voksolásokon való együttműködésről.

Hasonló megállapodást szorgalmaz a Bugár Béla vezette párt országos testülete, elsősorban az MKP-val, esetleg a Kereszténydemokrata Mozgalommal (KDH) és a Szlovák Kereszténydemokrata Unióval (SDKÚ) is.

Berényi József pártelnök viszont elmondta: az MKP inkább járási szintű együttműködést szorgalmaz a Híddal, de csak ott, ahol a magyarok kisebbségben élnek. Néhány helyen inkább az önálló megmérettetés hívei. Ezt a javaslatot a Híd elfogadhatatlannak tartja.

A két álláspont indoklására a párt elnökeit kértük, Ravasz Ábelt, a Publicus Slovensko vezető politikai elemzőjét pedig a vita okairól és a lehetséges kiútról kérdezte a Népszabadság pozsonyi tudósítója.

Eltérő álláspontok

Berényi József, az MKP elnöke: A Híd vezető testületének döntése váratlan és kellemetlen számunkra, ugyanis több helyen a megegyezés irányába haladtak a járási szintű egyeztetések. Nem egyszerű ez a párbeszéd, hiszen az előző négy, különböző szintű voksoláskor a két párt jelöltjei egymás ellen indultak. Emiatt a politikai lövészárkokat nem könnyű betemetni. Mi azért szorgalmazzuk a járási szintű együttműködést, mert ugyan novemberben megyei választásokat tartanak Szlovákiában, de a polgárok járási listákra voksolnak. Ezért ott szeretnénk együttműködni, ahol a magyarok kisebbségben vannak. Összefogva mégis bejuttathatnánk ottani képviselőinket a megyei önkormányzatokba. A magyar többségű csallóközi és más régiókban viszont nincs semmi kockázata az MKP és a Híd közötti versenyhelyzetnek.

Bugár Béla, a Híd elnöke: Megyei választások lesznek, tehát ezen a szinten kell egyezségre jutnunk, s utána az érintett járási vezetőségek ennek alapján cselekedhetnek. Mi ezt négy hónapja szorgalmazzuk, de az MKP makacskodása miatt alig jutottunk előre. Kivéve Besztercebánya megyét, ahol partnerünk kedvezően fogadta a javaslatunkat, s ennek köszönhetően már sikerült megállapodnunk. Máshol nem jutottunk előbbre, ezért tárgyalásokat kezdtünk az értékrendben hozzánk közel álló két szlovák párttal. Kassa megyében már dűlőre is jutottunk.

A szlovákiai magyar–magyar összefogásról

Bugár Béla: Ez csak az MKP magatartásán múlik. Ha nem óhajtanak koalíciót, akkor abban is megegyezhetünk, hogy mindkét párt egy-egy régióban a lehetségesnél kevesebb jelöltet indít, hogy ne gyengítsük egymást. Az említett két szlovák párt nem zárja ki azt a megoldást sem, hogy az MKP is belép a közös megyei koalícióba, hiszen így még erősebbek lennénk. Az idő viszont sürget, mert ugyan késő ősszel lesznek a voksolások, viszont a programalkotáshoz, a jelöltek kiválasztáshoz kellő időre van szükség.

Berényi József: Mi az önálló politizálás hívei vagyunk, szuverén közösségként keressük az együttműködés lehetőségét a szlovák pártokkal. A Híd szerintem ennek a gyakorlatnak a kereteit kívánja szétfeszíteni, s valójában a szlovák pártokkal szövetkezik az MKP kiszorítása érdekében. Megalázó vagy ultimátumszerű feltételeket semmiképpen sem fogadunk el. Ha nem lesznek olyan egyeztetések, amelyekben minden partner egyenrangúként vesz részt, akkor az MKP valószínűleg önállóan indul ezeken a megyei választásokon is.

Kétféle nyomás

Ravasz Ábel: A két politikai tömörülés vezetőire kétfajta nyomás nehezedik. A potenciális magyar választópolgárok döntő többsége mértékadó felméréseink alapján a közös fellépést, az összefogást szorgalmazza. Ugyanakkor az egyes régiókban, de az országos vezetők között is vannak, akik ellenzik az együttműködést, amelyet akár árulásnak minősítenének. Ilyen körülmények között kellene előbbre jutni, mert a magyar–magyar viszálykodással már egyre többen torkig vannak. Ezt igazolja az a tény is, hogy a tavalyi parlamenti választásokról elsősorban emiatt maradtak távol Dél-Szlovákiában. Ami pedig a mostani vitát illeti, nem tartom racionálisnak az MKP javaslatát, amely alapján előfordulhatna, hogy ahol a két párt választási szövetségre lépne, ott az együttműködés érdekében kampányolnának; a szomszédos járásban viszont egymás ellen, mert ott nem sikerült megállapodniuk. Ez a hangzavar és a homlokegyenest ellenkező érvelés mindkét párt esélyeit gyengítené, a regionális választásokon túlmutató következményekkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.