Brüsszel már nem Moszkva

A sajtótájékoztató után sem derült ki, hogy érdemben miről tárgyalt a szerdán Budapestre látogató Herman Van Rompuy a magyar kormányfővel. Ehelyett Orbán Viktor az Európai Tanács elnökének jelenlétében közölte: „Magyarország bejelentkezett az európai sikertörténet pozíciójáért.”

– Nagyon kevesen vannak az EU-ban olyanok, akik egyszerre lennének képesek csökkenteni az államadósságot, kontroll alatt tartani az éves költségvetést, és növekedési pályára állítani a gazdaságot – mondta Orbán. Hozzátette, hogy Magyarország a „számára fontos hat mutatóból ötben jobban teljesít, mint bármikor”. Az államadósság csökken, a költségvetési hiány három százalék alatt, „külkereskedelmi mérlegünk kiemelkedően pozitív, a folyó fizetési mérleg több mint stabil”.

Igaz, az Európai Bizottság előrejelzése szerint az államadósság az idén a GDP-hez viszonyítva 78,6-ról 78,7 százalékra nő, a költségvetési deficit pedig 3,4 százalékra ugorhat – ami akadálya lehet annak, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól. A gazdaság teljesítménye 0,1 százalékkal csökkenhet is az Európai Bizottság szerint. A kormányfő elmondta: reményei szerint ez a mutató jobb lesz a várakozásoknál. A foglalkoztatáspolitika azonban már most sikeres: – Harminc-egynéhány ezerrel többen dolgoznak, mint egy évvel ezelőtt – közölte. – Miután Magyarország nem része az eurózónának, és a magyar gazdaság éppen a kommunista múltja miatt bizonyos sajátosságokat is mutat, ezért legyen fogadókészség és megértés azok iránt a magyar gazdaságpolitikai lépések iránt, amelyek az eurózónához tartozó országok szempontjából szokatlanok, a magyar gazdaság szempontjából azonban létfontosságúak – szólalt fel az unortodoxia védelmében Orbán. A miniszterelnök abban bízik, hogy Magyarország olyan sikertörténet lesz, amely példaként szolgálhat az európaiaknak.

A Brüsszelt korábban Moszkvához hasonlító kormányfő kijelentette, hogy Magyarország mindenben támogatja az EU törekvéseit. „Megerősítettük a politikai barátságot, amely Magyarországot Brüsszelhez és az unióhoz köti” – közölte Orbán. Elismeréssel szólt Van Rompuy erőfeszítéseiről, amelyeket az uniós költségvetés elfogadásáért tett. – Minden olyan lépését támogatjuk az elnök úrnak, illetve minden euróövezeti tagországnak, amellyel helyreállítható az euró stabilitása és a belé vetett bizalom.

Az Európai Tanács elnöke válaszában (miután udvarias szavakkal emlékezett meg arról, ahogy Magyarország 2011-ben betöltötte az EU soros elnöki tisztét) elmondta: a találkozón szót ejtettek az eurózónán kívüli tagok aggodalmairól is, amelyeket Herman Van Rompuy jogosaknak nevezett. –Jeleztem, hogy szempontjaikat figyelembe vesszük a bankuniót illető jogalkotási folyamatban – mondta, hozzátéve, hogy a bankunió célja a gazdaság működtetéséhez szükséges megfelelő hitelezési feltételek biztosítása.

– 2012 fordulópont Európa számára, és a legrosszabb már mögöttünk van. De az EU és az euróövezet tagjainak folytatniuk kell a gazdaság megreformálását, a valódi gazdasági unió fokozatos megteremtését. Nincs visszaút – hangsúlyozta Van Rompuy. Az EU elnökének is tekintett politikus (aki Kövér László házelnökkel és Áder János államfővel is találkozott) a korábbiakhoz képest zsugorodó, hétéves EU-költségvetésről azt mondta: az unió és Magyarország számára is megfelelő kompromisszum született.

Herman Van Rompuy és Orbán Viktor a Parlamentben
Herman Van Rompuy és Orbán Viktor a Parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.