Szíria az első kihívás Kerrynek

Tizenegy nap, kilenc ország, de csak egyetlen központi téma – így lehet összegezni az új amerikai külügyminiszter „bemutatkozó” külföldi útját. John Kerry hétfőn Londonban kezdte meg utazását. Tegnap már Berlinben volt, ahol találkozott Angela Merkel német kancellárral, Guido Westervelle külügyminiszterrel és délután orosz kollégájával, Szergej Lavrovval is – jelentette a Reuters. A szokásos diplomáciai udvariasságok mellett egy dolog érdekelt mindenkit a találkozók során: Szíria.

Kerry most mutatkozik be a világpolitika színpadán, mint az amerikai diplomácia vezetője. Az útitervben London és Berlin után Párizs, Róma, Ankara, Kairó, Rijád, Abu-Dzabi és Doha szerepel. A sajtóval azt közölte, hogy elsősorban „hallgatni” szeretne. Pedig tárgyalópartnerei épp hogy az ő véleményére kíváncsiak olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint az említett Szíria, az iráni nukleáris törekvések vagy az izraeli–palesztin konfliktus. A Brookings Intézet elemzője a Reutersnek elmondta: a szaúdi király, Abdullah például biztosan inkább hallgatná Kerryt a fenti témákról, mint hogy ő beszéljen. Igaz, Bruce Riedel azt is hozzá tette: a szaúdiak sem várnak hatalmas áttörést, de kíváncsiak az új arcra és hangra, amely mostantól az ismert amerikai politikát közvetíti. Kerry csapata is igyekezett lehűteni a kedélyeket: nevük elhallgatását kérő munkatársai elmondták, a Lavrovval folytatott tárgyalásokon sem vártak áttörést. (Moszkva és Washington között az utóbbi hónapokban számos téma okozott feszültséget – gondolhatunk itt például az orosz árvák amerikai örökbefogadásának tiltására.)

Kerry egyébként valóban változást hoz az amerikai külpolitikában: Hillary Clinton kinevezésének egyik oka az volt négy évvel ezelőtt, hogy Barack Obama azt akarta, hogy egy ismert arc képviselje az országot a világban. Egy „sztár”, aki képes javítani az Egyesült Államok megítélésén. Kerry lehet, hogy Clintonnal ellentétben nem fog rajongótömegeket vonzani, ám szakmai tapasztalata annál nagyobb. A egykori demokrata elnökjelölt Obama bizalmi embere, a szenátus külügyi bizottságának volt elnöke. A CIA- és a Pentagon-vezetők továbbra is akadozó kinevezési folyamatával ellentétben ellene a republikánusoknak sem volt egyetlen szava sem. Elismerték a 69 éves politikus szakmai múltját és alkalmasságát, így nagyon hamar megkapta a szenátus jóváhagyását.

A bemutatkozó utazás lényegi kérdése a szíriai konfliktus. Lavrovval is ez volt a legfontosabb kérdés, amelyet megbeszéltek. Az orosz külügyminiszter korábbi nyilatkozata szerint arról próbálta meggyőzni amerikai kollégáját: vegye rá a szír ellenzéket, hogy Aszad távozása ne legyen előfeltételük a tárgyalások megkezdéséhez. Mindeközben Moszkvában a szír külügyminiszter a konfliktus során először arra utalt: az Aszad-kormány hajlandó lenne tárgyalóasztalhoz ülni az ellenzékkel.

Kerry a témában egyébként tegnap máris nagy győzelmet aratott: diplomáciai háttérmunkával elérte, hogy a bojkottal fenyegetőző szíriai ellenzék mégis részt vegyen a témában a héten Rómában megrendezett konferencián. (Ez a győzelem azt is gyorsan feledtette, hogy Kerry hétfőn egy nyelvbotlással egy új országot is kreált: „Kirzaksztánról” beszélt.) Persze a sikerhez az is hozzájárult, hogy az utóbbi napokban Kerry jelezte, hogy az amerikai kormány nyitott lenne több segítséget nyújtani a szír ellenzéknek a Bassár el-Aszad csapatai ellen folytatott harcban. Az USA kormánya eddig ragaszkodott hozzá, hogy csak olyan eszközöket juttasson el a felkelőkhöz, amelyek nem alkalmasak gyilkolásra. Kerry sem közölt részleteket az új típusú segítségről, ám Londonban hétfőn úgy nyilatkozott: „nem hagyjuk, hogy a szíriai ellenzék csak lógjon a levegőben, és azt kérdezze magától, milyen segítséget kap, ha egyáltalán hozzájut”. A The New York Times szerint hozzátette: az amerikai kormány elhatározta, hogy megváltoztatja Aszad helyzetét Szíriában.

Hagel lehet miniszter

Elhárult az akadály, hogy az amerikai szenátus szavazzon Barack Obama védelmiminiszter-jelöltjéről. Két héttel ezelőtt a republikánus honatyák obstrukcióval akadályozták, hogy a testület szavazzon Chuck Hagel jelöléséről. Ha szavazásra bocsátották volna, akkor egyszerű többséggel zöld utat kap, és a Pentagon új vezetője lesz. A republikánusok évtizedes hallgatólagos megállapodást rúgtak fel azzal, hogy akadályozták a szavazást az elnök jelöltjéről a védelmi miniszteri posztra. (NYT)

Külügyminiszterek egymás közt: Szergej Lavrov és John Kerry
Külügyminiszterek egymás közt: Szergej Lavrov és John Kerry
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.