Füstöl az egész parlament

Európában mindenki másként harcol a dohányzás ellen. Körkép a svéd szigortól a görög lazaságig.

Néha egyetlen négyzetméter sincs a parlamentben, ahol ne szegnék meg a dohányzásellenes törvényt – jelentették fel a saját kollégáikat görög képviselők, akik levélben panaszkodtak az athéni törvényhozás elnökénél, Evangelosz Meimarakisznál. Nyolcvannyolc jobb- és baloldali politikus füstölgött a napokban amiatt, hogy képviselőtársaik nemcsak semmibe veszik a jogszabályokat, amelyeket ők maguk szavaztak meg, hanem nyíltan cigarettáznak is az egész épületben. „Nincsenek figyelemmel azokra az egészségügyi veszélyekre sem, amelyek a nemdohányzókra leselkednek” – rótták fel.

Így lett Görögország nem csupán az EU gazdasági, hanem nikotinügyi fekete báránya is. Pedig az Európai Bizottság éppen a múlt héten tett közzé győzelmi jelentést, amely szerint érdemes volt elterjeszteni a dohányzási tilalmat a tagállamokban: 2009-ben még az uniós polgárok 46 százaléka volt kitéve a bárokban mások dohányfüstjének, 2012-re azonban ez az arány 28 százalékra csökkent. Igaz, a brüsszeli felmérésből is kiderül, hogy a legtöbben a görögöknél (71 százalék) és a bolgároknál (69 százalék) számoltak be arról: amikor az elmúlt fél évben „italt árusító létesítményben” jártak, kénytelenek voltak mások cigarettafüstjét belélegezni.

Az örvendezéshez így mindjárt sürgetés is társul. Tonio Borg egészségügyi EU-biztos a jelentés bemutatásakor azt sulykolta: „A polgárok dohányzásnak való kitettsége uniószerte továbbra is igen eltérő, és hosszú út áll még előttünk a valóban füstmentes Európa megteremtéséig. Arra buzdítom ezért a tagországokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a jogszabályok érvényre juttatása terén.” Miután a brüsszeli bizottság összehasonlította a huszonhét tagállam törvénykezését, azonnal lebukott például Szlovákia és Csehország: az egész EU-ban már csak itt nem tilos rágyújtani a bárokban, sőt a cseheknél az éttermekben sem.

Bár a legszigorúbban mindenütt az oktatási és az egészségügyi intézményekben, valamint a tömegközlekedésben tiltják a dohányzást, kivételek azért akadnak: a finnek, a lettek és a dánok megengedik, hogy a személyszállító hajókon, hosszabb utaknál – erre kijelölt helyen – csillapítani lehessen a nikotinéhséget. Van, ahol az iskolákban is külön helyiséget alakítanak ki a cigarettázóknak (Magyarországon teljes a tilalom). Szinte mindenhol biztosítanak külön szállodai szobákat a dohányosoknak, csak Bulgáriában és Cipruson döntöttek a teljes kitiltás mellett.

S persze nem elég kőkemény szabályokat hozni, ezeket be is kell tartatni. Miközben a görögöknél és a bolgároknál a többség fittyet hány a bárokban bevezetett cigitilalomra, Svédországban, Nagy-Britanniában és Írországban alig találni olyanokat, akiknek a szórakozóhelyeken mostanában az arcukba fújták a füstöt (három, hat, illetve nyolc százalék). Elhatározás kérdése is ez, hiszen Svédországban – noha a törvény megengedné – nagyon kevés vendéglátóhelyen létesítettek külön dohányzóhelyiséget.

Kimondottan szomorúak a néhány hónapos szigor tapasztalatai Bulgáriában. Tavaly nyáron száműzték ugyan a cigarettát az éttermekből és a szórakozóhelyekről, ám a tulajdonosok – derítette ki két tévécsatorna oknyomozása – nem szólnak rá a vendégekre, inkább kifizetik a pénzbüntetéseket. A legtöbb szabálysértés a hideg téli hónapokban történt. A riportereknek feltűnt, hogy amikor éjjeli mulatókba látogattak el, az embereket a kamerák jelenléte sem feszélyezte: háborítatlanul füstöltek tovább.

Csehország: a vendég dönt

Ismét megpróbálkozik a dohányzást tiltó törvény szigorításával Leos Heger cseh egészségügyi miniszter. Tavaly – főleg a cigarettagyártók és a vendéglátósok lobbizása miatt – az elfogadott jogszabály meglehetősen hézagosra sikeredett. Azóta az éttermek üzemeltetőitől függ, hogy mikor és hol lehet cigarettára gyújtani. A legtöbb éjszakai szórakozóhelyen pedig a vendég dönti el, hogy rágyújt-e. Az említett lobbi képviselői azzal érveltek, hogy ott, ahol megtiltották a dohányzást, megcsappant a hazai és főleg a külföldi vendégek száma, s emiatt munkahelyek szűntek meg.

A legújabb statisztikai adatok azonban határozott lépésre késztették a prágai tárcavezetőt. Csehországban immár két és fél milliónyian dohányoznak rendszeresen, tíz dohányos közül nyolcan 15-16 évesen váltak e szenvedély rabjaivá. Aggasztóan növekszik a passzív dohányzás miatt elhunytak, illetve súlyos betegségben szenvedők száma is. Leos Heger néhány napja a prágai kabinetnek törvénymódosító tervezetet nyújtott be, amely teljesen megtiltaná a dohányzást a vendéglátóhelyeken. (Sz. J. P.)

Szlovákia: ki a plázákból!

Északi szomszédunknál három éve hatályos a törvény, amely minden vendéglátóhelyen kötelezővé teszi a dohányzó- és nemdohányzórészleg kialakítását és elkülönítését. Azóta tilos cigarettára gyújtani az autóbusz-pályaudvarokon, a vasútállomásokon és a tömegközlekedési eszközök megállóhelyein is. A jogszabály megsértőit egy ideig csak figyelmeztették, újabban már bírságolják is, egyelőre nem nagy összegekkel. Kassán például az ellenőrök tavaly 739 esetben állapítottak meg törvénysértést, és ezért összesen 9733 euró büntetést szabtak ki. A következetes ellenőrzéseknek és a felvilágosítókampányoknak köszönhetően csökkent a szlovákiai dohányosok száma, ma már a szlovákiai felnőtt lakosság 62 százaléka nem gyújt rá cigarettára. Rossz hír viszont, hogy lényegesen emelkedett a fiatalkorú dohányosok száma. Emiatt – továbbá a brüsszeli ajánlások alapján – az idén júliustól tilos lesz cigarettázni a bevásárlóközpontokban, az ottani éttermekben, kávéházakban és cukrászdákban is. A törvény annyit enged meg csupán, hogy az egész létesítményben kialakíthatnak egyetlen helyiséget a dohányosoknak. Tilos lesz cigarettára gyújtani a szabadtéri sport- és kulturális rendezvényeken is.

– Nem a szenvedélyes cigarettázókat üldözzük, hanem a polgáraink egészségét igyekszünk még hatékonyabban védeni – érvelt Zuzana Zvolenská egészségügyi miniszter asszony. Bejelentette azt is, hogy lényegesen szigorítják az ellenőrzéseket, megemelik a pénzbírságokat is, amelyek nyártól 500-tól 15 ezer euróig terjedhetnek, és a cigarettásdobozokon az eddigiekhez képest még hatásosabb eszközökkel kívánják felhívni a figyelmet a dohányzás súlyos következményeire. (Pozsonyi tudósítónktól)

Cigarettaszünet Athén belvárosában. A képviselők sem mutatnak nekik példát
Cigarettaszünet Athén belvárosában. A képviselők sem mutatnak nekik példát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.