Támadják az uniós költségvetést

Ne csináljunk a költségvetési vitából „rossz” és „jó” európaiak, „felelős” és „ésszerűtlen” európaiak közti álvitát – figyelmeztette Herman Van Rompuy, az Európai Tanács állandó elnöke az Európai Parlamentet a képviselőcsoportok vezetőivel rendezett hétfői meghallgatáson. Az EP-képviselők Van Rompuy és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének beszámolóját hallgatták meg az EU következő hétéves költségvetéséről, és az abban egyezséget elérő minapi Európai Tanácsról. Az Európai Parlament meghatározó képviselőcsoportjai, és legutóbb a Financial Times hétfői számában maga Martin Schulz, az EP elnöke is jelezte, számukra elfogadhatatlan, hogy a kialkudott EU-büdzsé kisebb, mint az előző hétéves költségvetés, hogy a kötelezettségvállalások és a kifizetések összege közti különbség miatt deficites lehet a büdzsé, és hogy a terv nem ösztönzi eléggé az európai növekedést.

Az Európai Parlamentnek abszolút többséggel kell elfogadnia a tagállamok vezetői által kialkudott büdzsét ahhoz, hogy életbe léphessen. Van Rompuy a veszélyekre figyelmeztette a képviselőket: ha leszavazzák a hétéves tervet, az éves költségvetések rendszerében minden európai veszít és tervezhetetlenné válik a rendszer. Az Európai Tanács állandó elnöke visszautasította azokat a képviselői vádakat, melyek szerint a mostani hétéves büdzsé egyszerűen az előző másolata, és nem fordít nagyobb forrásokat a növekedésre, az innovációra és szociális problémákra. Martin Callanan, a konzervatív blokk vezetője erre mondta példaként bírálva az egyik „hagyományos” EU-politikát, a mezőgazdaság támogatását: Francois Hollande francia államfőt a költségvetés tárgyalásakor nem az európai növekedés, hanem a francia tehenek növekedése izgatta leginkább.

Van Rompuy elmondta, nagyobb költségvetést szeretne látni, de az európai GDP egy százalékát kitevő összeggel nem lehet megoldani minden problémát. Kiemelte, a foglalkoztatást segítő és a növekedést serkentő politikákra 37 százalékkal többet fordít ez a keret, mint az előző. Az EP április–májusban szavazhat a költségvetésről. (Brüsszeli tudósítónktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.