„Hetente ezren halnak meg”

Otthonosan érzi magát Budapesten a szír ellenzék, a Bassár el-Aszad elnökkel szemben álló Szíriai Nemzeti Koalíció (angol rövidítéssel SNC) a Károly körúton hamarosan megnyitja képviseleti irodáját.

 – Nagyra értékeljük a magyar kormány politikai és erkölcsi támogatását. Most éppen arról tárgyalunk a külügyi tárcával, hogyan juttassuk el a rászorulóknak a Mol segítségével összeállított, mintegy 200 ezer euró értékű, gyógyszereket és orvosi felszereléseket tartalmazó segélycsomagot – mondta lapunknak Walid al-Bunni. A 48 éves orr-fül-gégész szakorvos és ellenzéki február közepe óta a Szíriai Nemzeti Koalíció állandó képviselője, aki Magyarország mellett azon kelet-európai államokban is képviseli az SNC-t, amelyek a damaszkuszi rezsim helyett az utóbbit ismerik el a szíriai nép egyedüli jogos képviselőjének.

A magyarul kiválóan beszélő, a SOTE-n orvosi diplomát szerzett al-Bunni szerint hozzá hasonló állandó képviselője az SNC-nek Franciaországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Törökországban és Katarban van. A doktorból lett politikus továbbra is tagja az SNC Politikai Bizottságának, s megtartotta külügyi szóvivői posztját is. Miután sokat utazik, távollétében magyarországi helyettese, Dzsamal Alatras viszi az ügyeket. A Budapesti Műszaki Egyetemen végzett gépészmérnök szintén kiválóan beszél magyarul, 1981 óta él hazánkban.

Ahogy a hazai közvéleménynek, úgy al-Bunninak sincs információja arról a két magyarról, akiket még 2012 április végén raboltak el Deriz Zorból. Az állandó képviselő nem zárja ki, hogy az Aszad-rezsim áll az akció mögött, de az is lehetséges, hogy köztörvényes bűnözők az emberrablók. Az sajnos nem túl kedvező jel, hogy eddig nem tudni semmiféle váltságdíj-követelésről. Ami az ideiglenesen bezárt damaszkuszi magyar nagykövetséget illeti, egy helyi alkalmazott rendszeresen ránéz az épületre és tájékoztatja az egyelőre Bejrútban tartózkodó Budai János nagykövetet. A szír állami tulajdonú ingatlanokat – a budapesti nagykövetséget és a rezidenciát – a nagykövet és beosztottjai múlt decemberi távozása óta a magyar hatóságok őrzik. A szír ellenzék ezekre akkor tarthat csak igényt, ha az új szír rendszer nemzetközi elismerést kap.

Addig azonban még hosszú az út. Al-Bunni – érezhető csalódottsággal a hangjában – arról beszélt, hogy a nemzetközi közösség láthatóan nem akar katonailag beavatkozni a szíriai polgárháborúba. – Hetente ezren halnak meg, ez tarthatatlan – tette hozzá. A Szabad Szíriai Hadseregnek ugyanakkor fegyverekre lenne szüksége, a többi között légvédelmi, illetve az orosz gyártmányú T–80-as és T–92-es harckocsik ellen hatásos eszközökre. Nagy várakozással tekintenek az Európai Unió külügyminiszteri tanácskozása elé, ahol téma a szíriai fegyverembargó feloldása. Ez utóbbit brit és francia részről sürgetik, al-Bunni szerint készek tárgyalni az EU-val arról: miként lehetne biztosítani, hogy a fegyverek ne kerüljenek illetéktelen kezekbe. Vagyis a Szíriában is aktív al-kaidásokhoz.

Al-Bunni megerősítette, Aszadék szabadon távozhatnak a közel-keleti országból, ha önként átadják a hatalmat. Akik kezéhez vér tapad, azokkal a szír ellenzék nem kíván együttműködni, de mindenki mást – így az alavita és a keresztény kisebbséget, vagy az állampárt, a Baath „mezei tagjait” – szíriainak és „testvérnek” tekintenek.

Enyhítenek a fegyverembargón

Bár az EU külügyminisztereinek hétfői tanácskozásán a Szíriával szemben érvényes szankciók három hónapos meghosszabbításáról döntöttek, alapvetően módosítottak is rajtuk: az EU ezentúl kész a civil lakosság védelmére nem halálos fegyvereket juttatni a Bassár el-Aszad államfővel szemben két éve harcoló erőknek. A lépés brit nyomásra született, miután London egyértelműen a felkelők nyílt támogatását szorgalmazza.

Eközben Moszkva bejelentette, hogy 46 tonna humanitárius segélyt küld a szíriai Latakiába. A sátrak, generátorok és élelmiszerek kirakodása után a két géppel Oroszországba utazhatnak a Szíriát elhagyni kívánó orosz és FÁK-országbeli állampolgárok – közölte a Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma (MCSSZ). Becslések szerint több mint 30 ezer orosz él Szíriában, főként olyanok, akik házasság révén kerültek az arab országba. Januárban az MCSSZ 77 embert hozott haza Bejrúton keresztül.

Oroszország továbbra is küld fegyvereket Damaszkusznak. Ezt legálisan teheti, miután – orosz és kínai vétó miatt – az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem tudott ezt kizáró, általános érvényű szankciós határozatot hozni. A Kreml hangsúlyozza, nem az Aszad-rezsimet támogatja, elfogadja akár az elnök távozását is, ha arra tárgyalásos úton kerül sor. Elutasítja azonban, hogy a szíriai ellenzék a tárgyalások előfeltételeként jelölje meg Aszad lemondását. Két hónapja az orosz külügyminiszter-helyettes arra utalt: mivel az ellenzék előretört Szíriában, fel kell készülni Aszad bukására. (Reuters)

Fekete sereg. A felkelőkhöz csatlakozott női harcosok Aleppóban
Fekete sereg. A felkelőkhöz csatlakozott női harcosok Aleppóban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.