A képviselő is ember

Évi 25 ezer fontos (közel 8,5 millió forint) keretet állapított meg a képviselők számára lelki panaszaik kezelésére a brit parlament.

A döntésre azután került sor, hogy egyre többen ismerték be a nyilvánosság előtt: nehezen birkóznak meg a hivatásos politikusokra nehezedő nyomással, és professzionális segítségre szorulnak. A mentálhigiénés klinika westminsteri felállítását megelőzően a háznak el kellett fogadnia azt a javaslatot, amely törvényen kívül helyez egy korábbi diszkriminációt. Eszerint a képviselők elvesztették mandátumukat, ha több mint fél évig tartó pszichiátriai kezelésre kötelezték őket. Ugyanez a szabály vonatkozott a nagyvállalatok igazgatóira is – írta a The Times.

Joggal merülhet fel a kérdés, miért nem tudják a képviselők az ingyenes egészségbiztosítás, az NHS keretén belül, avagy egy magánrendelőben kezeltetni magukat. A törvénymódosítás előkészítése során meghallgatott honatyák ezzel kapcsolatban azt mondták, hogy sokkal nehezebben tudnak lelkiállapotukról beszélni a szakrendelői beutalást elvégző családorvosukkal, mint testi panaszaikról. A brit sajtóban meginterjúvolt képviselők közül az észak-angliai Durham North választókörzetet szolgáló munkáspárti Kevan Jones hangsúlyozta, hogy szó sincs kedvezményes bánásmódról.

Meg kell oldani, hogy a képviselőket a munkahelyükön, a Westminsterben kezeljék, és ott ugyanolyan szolgáltatásokban részesüljenek, mint a szavazópolgárok az ország minden pontján. Az egykor védelmi államtitkárként tevékenykedő Jones emlékezetes felszólalást tett az alsóházban 2012 júniusában, amikor beszámolt 1996-os súlyos depressziójáról, melyet még a családjának sem vallott be.

Attól tartott, hogy a „gyengeség jele megfosztja annak a lehetőségétől, hogy kormányzati tisztségeket töltsön be”. Egy korábbi parlamenti vita során két tory képviselőnő is elmondta, hogy a politikába visszatérve szülés utáni depresszióban szenvedett. Egy másik konzervatív politikus hosszabb szabadságot vett ki, miután idegösszeomlása öngyilkossági kísérletbe kergette. A koalíciós kormány vezető pártjához tartozik az a képviselő is, aki részletes tájékoztatást adott obszesszív-kompulzív szindrómájáról – kényszerbetegségéről –, ami abban nyilvánul meg, hogy mindent négyszer kell csinálnia, például négyszer mossa meg a kezét.

A westminsteri pszichiátriai kezelést lehetővé tévő belső költségvetési bizottság szóvivője, John Thurso úgy fogalmazott, hogy „képviselőnek lenni privilégium, de rengeteg stresszel, szorongással jár”. A parlamenti mentálhigiénés terápiára irányuló kezdeményezés azon alapul, hogy a jövőben minden munkaadó szeretne a mentális problémákkal küzdő dolgozói mellé állni, és ebben az első lépés a segítséghez való hozzájutás biztosítása.

Gondban David Cameron kormányfő
Gondban David Cameron kormányfő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.