'Elég a kenőpénzekből és Silvio Berlusconiból!'

XVI. Benedek pápa lemondása és a Finmeccanica-botrány, Giuseppe Orsi, a konzorcium elnök-vezérigazgatójának keddi őrizetbe vétele váratlanul és alaposan beleszólt az olasz választási kampány hajrájába. A katolikus egyházfő hó végi távozásának hétfői bejelentése médiafelületet vett el a hátrányban lévő jobboldaltól; egy múlt pénteki felmérés szerint a Pier Luigi Bersani vezette balközép Demokrata Párt 5,7 százalékkal vezet. Ezzel jelentősen apadt a kampány elején mért tízszázalékos előnye.

– Nagyon nehéz megjósolni a választások eredményét, különösen, hogy Olaszországban két héttel a voksolás előtt már nem közölnek közvélemény-kutatási eredményeket – mondta lapunknak Molnár Anna Olaszország-szakértő. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója szerint az elmúlt hetekben az látszott, hogy jön föl és dolgozza le hátrányát a Silvio Berlusconi vezette Szabadság Népe (PdL). Nem világos tehát, hogyan lesz Itáliának működőképes kormánya, sok múlhat a szenátusi eredményeken, azokon belül is Lombardián. – Nehezen mérhető be a külföldről leadott szavazatok hatása is, és nem tudni azt sem, mit vet még be Berlusconi, a remek kommunikátor, aki nagyon ért hozzá, hogyan kell megszólítania az olaszokat – mondta Molnár Anna. Több millió, határon túl élő olasz jogosult a szavazásra; jelentős olasz közössége van például Argentínának, Németországnak vagy Uruguaynak.

Berlusconi, a többszörös ex-miniszterelnök „Lovag” – ahogy az olasz sajtónyelv nevezi – a bizonytalan szavazók meg-, illetve visszanyerésére játszott ígéreteivel: milliónyi új munkahely megteremtésével, az ingatlanadó eltörlésével vagy az adóamnesztiával. – Ugyanakkor az világosan látszik, hogy a kétpólusú olasz politika a múlté, megjelentek, kormányképes tényezők lehetnek a centristák, mint Monti, Casini, tiltakozó mozgalomnak pedig ott van Beppe Grillo Öt csillaga – mondta Molnár Anna, aki szerint Bersani a régi idők politikusait idézi, talán a szintén kommunista háttérből indult Massimo D’Alemához hasonlítható leginkább az olasz balközép exkormányfők közül. Érdekes jelenség Gianfranco Fini, a Berlusconi miniszterelnök-helyetteséből, külügyminiszteréből a Lovag bírálójává lett házelnök viszonylagos marginalizálódása. A Jövő és Szabadság Olaszországért (FLI) két évvel ezelőtti megalapítója már nem játszik olyan meghatározó szerepet a mai olasz politikában, mint korábban.

Ahogy Berlusconi korábban is bődületes nyilatkozataival tűnt fel (szexbotránya, céges ügyei mellett), hol Benito Mussolini fasiszta vezért mentegetve, hol pedig kilátásba helyezve, hogy Julius Caesarnak kereszteli át magát, nem volt ez most másképp a Finmeccanica-ügyben sem. Ezúttal is vihart kavart az olasz médiában, amikor a Rai 3 adásában szinte cinikus megértéssel nyilatkozott a korrupcióról.

– Létező jelenség ez, és felesleges tagadni, hogy szükséges feltétel, amennyiben a harmadik világ valamelyik rezsimjével, országával van dolgunk – mondta Berlusconi, „képmutató moralizálásnak” nevezve ennek kétségbe vonását. Ellenfele, Bersani erre úgy fogalmazott, „Elég a kenőpénzekből és elég Berlusconiból!”. Fini szerint az exkormányfő nyilatkozata beismerő vallomással ér fel, és csak részben védte meg Berlusconit Roberto Maroni, a PdL és az Északi Liga közös jelöltje Lombardia élére. Mint mondta, a vállalatoknak fel kell venniük a küzdelmet a kenőpénzek rendszerével; igaz, hozzátette, a Lovag csak a harmadik világról, nem pedig Olaszországról vagy a nyugati államokról beszélt a korrupcióval összefüggésben. Molnár Anna rámutatott: a korrupciós botrányok az elmúlt jó egy évben folyamatosan sújtják a pártokat Olaszországban.

A február 24–25-i voksolást követően felálló új kormánynak korántsem lesz könnyű dolga a gazdaság rendbetételével. A fő feladat a növekedés beindítása. Az euróövezet válsága közepette nagyon nehezen finanszírozható a magas olasz államadósság. Különösen nehéz dolga lesz a leendő kormányfőnek Mario Monti utódlásában; a professzort Európában és a tengerentúlon is elismerés övezte a válságkezelésben kifejtett erőfeszítéseiért.

 

 

Az Olasz álom című kiállításon Berlusconi viaszfigurája, háttérben az alkotókkal
Az Olasz álom című kiállításon Berlusconi viaszfigurája, háttérben az alkotókkal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.