Fát és fémet lopnak, fagyoskodnak

Sokkolták nemcsak a közvéleményt, hanem a politikusokat is az athéni ételosztás képei. Több százan tolakodtak, hogy megkaparintsák a teherautókról ledobált, paradicsommal és póréhagymával megtömött zsákokat. A váratlan ajándék a mezőgazdasági minisztérium előtt tiltakozó termelőktől jött: két óra alatt ötven tonna ingyen élelmet osztottak szét.

– „Feldühítenek ezek a képek. Dühös vagyok, hogy ennek a büszke népnek nincs ennivalója, és nem engedheti meg magának, hogy odahaza melegben éljen – háborgott Kosztasz Barkasz, a baloldali Sziriza párt parlamenti képviselője. Politikustársai (a jobb- és a baloldalon egyaránt) „a kétségbeesés határán álló emberekről” és „szomorú látványról” beszéltek a görög médiát bejáró képek kapcsán.

A fokozódó szegénységet mutatja a legújabb felmérés is, amely a GSE-VEE szakszervezeti szövetség megrendelésére készült. A görög háztartások döntő többségében 38 százalékkal esett vissza a jövedelem az adósságválság 2009-es kezdete óta. „A fogyasztók elérkeztek a pénzügyi határvonalhoz: további adóemeléseket vagy fizetéscsökkentéseket már nem tudnak elviselni” – kongatta meg a vészharangot a GSEVEE. A megkérdezettek fele csak úgy tudta átvészelni a tavalyi évet, hogy pénzt kért kölcsön a rokonaitól és a barátaitól. Szinte mindenkinek spórolnia kell a ruházkodáson, a közlekedésen, a fűtésen.

S bár az athéni kormány csak a csempészetet akarta visszaszorítani, a lakosság nagy részét rendkívül nehéz helyzetbe hozta a fűtőolaj adójának megemelésével. Emiatt negyven százalékkal megugrott a fűtőolaj ára, és egyre többen télikabátban, fűtetlen lakásban próbálják kihúzni a – Görögországban is hűvös – tél végéig. Szomorú képet mutatnak a Reuters által közölt adatok: 2012 utolsó három hónapjában hetven százalékkal kevesebb fűtőanyagot vett a lakosság, mint (ugyanebben az időszakban) egy évvel korábban.

Nem hatotta meg a lakosság fagyoskodása Janisz Szturnarasz pénzügyminisztert, aki kitartott az adóemelés szükségessége mellett. A fűtőolaj és a motorolaj adótartalmának egy szintre hozása a csempészet elleni harcot szolgálja – érvelt –, de jól jön persze a pluszbevétel is az államkaszszának. Csakhogy az árak növekedésével a szmog is megérkezett a nagyvárosokba: mind többen visszatérnek a fatüzelésű kályhákhoz, amelyek erősen szennyezik a levegőt. Ezzel párhuzamosan, emlékeztet a Katimerini című görög napilap, országszerte terjed az illegális fakitermelés.

A fatolvajok mellett egyre inkább a fémtolvajokkal is meggyűlik a rendőrök baja. Míg korábban alig néhány ilyen esettel találkoztak, most naponta többször is fémlopásról kapnak bejelentést. Elvisznek – és a feketepiacon eladnak – bármit, ami mozdítható: kábeleket, üzemek fémajtóit, utak szalagkorlátjait, öntözőrendszerek fém alkatrészeit. „A válság kitörése óta megsokszorozódott a fémlopások száma. Úgy tapasztaltuk, hogy az elkövetők nagy része korábban nem vett részt semmilyen bűncselekményben” – mondta az AP hírügynökségnek a szaloniki rendőrség vagyon elleni bűnözéssel foglalkozó munkatársa.

Sok jóra az idén sem számíthat a megszorítócsomagokat mind nehezebben viselő lakosság: a görög gazdaság a recesszió hatodik évébe lépett. S noha közgazdászok és politikusok ma már nyíltan beszélnek arról, hogy Görögországban a túl gyorsan bevezetett megszorításokkal nem a várt hatást érte el az EU–IMF-páros (a költségcsökkentések következményeit pedig alábecsülték), a szigor enyhítésében sem bízhatnak a hellének. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter azzal ábrándította ki nemrég az ellenzéki Sziriza vezérét, Alexisz Cipraszt: ha a görögök az euróövezetben akarnak maradni, a megszorító intézkedéseknek nincs alternatívájuk.

 

Tűzifát árulnak Athén külvárosában. Olcsóbb a fűtőolajnál
Tűzifát árulnak Athén külvárosában. Olcsóbb a fűtőolajnál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.