Cameron csatát nyert, de háborút veszthet

A brit parlament alsóháza jelentős többséggel támogatta az azonos neműek házasságát lehetővé tévő előterjesztést. Ám a kormányfőt épp saját Konzervatív Pártja hagyta cserben a szavazáson.

Első ránézésre a modernizáló arcát mutató David Cameron jelentős sikert ért el, hiszen 400 képviselő szavazott igennel, és csupán 175 nemmel. A voksok alaposabb elemzése azonban fejfájást okozhat a kormányfőnek mint a Konzervatív Párt vezetőjének. Még azt a maga kitűzte célt sem sikerült teljesítenie, hogy 303 fős frakciójának, de legalábbis a jelen levőknek a fele támogassa az előterjesztést. Miután az ügy kényessége miatt a képviselőket nem kötötte a frakciófegyelem, 136 tory helyezkedett szembe a melegházasságot támogató Cameronnal, aki az egyenlőség és a társadalom erősítése érdekében azt tartja helyesnek, hogy azonos neműek is házasságot köthessenek. Az ellentáborhoz tartozott a tágabban értelmezett kormány tizenkét tagja, sőt a pártfegyelemről gondoskodó hat úgynevezett whip is. A konzervatívok közül összesen 127-en értettek egyet a melegházasság legalizálásával, és negyvenen tartózkodtak. A The Times című napilap az igen-nem listák gondos tanulmányozása után arra a következtetésre jutott, hogy a kormányfő erősen támaszkodott fizetett alkalmazottaira.

Az igennel szavazók több mint egyharmada miniszter vagy államtitkár. A szavazás kimenetele, mint az várható volt, a Konzervatív Párt alapos megosztottságára utalt. A házasságról szóló törvénynek ez a módosítása most a bizottságokhoz, majd a Lordok Háza elé kerül. Ha a felsőház jóváhagyja is az előterjesztést, 2015 előtt aligha lép életbe. A kedd esti voks előtt a westminsteri képviselők hat órán át vitatkoztak egymással, párthovatartozástól függetlenül. A kultúra, a média és a sport mellett a nő- és egyenlőségi politikáért, azaz a melegházasság engedélyezéséért is felelős miniszter asszony, Maria Miller arra hivatkozott, hogy „a házasság a legfontosabb intézmény, mely összeköti a társadalmat és a családot, egyben építőelemként erősíti a stabilitást”. Több konzervatív képviselő fejtette ki azonban, különböző megfogalmazásban, hogy „a házasság férfi és nő között jön létre”. Bob Blackman és más „mezei” honatyák pedig arról számoltak be, hogy milyen bírálatok, sőt fizikai fenyegetések érték őket maradinak nevezett nézeteik miatt, miközben a választópolgárok túlnyomó többsége osztja aggályaikat. A Tisztelt Házra mélyebb benyomást tevő hozzászólások közé tartozott Mike Freeré, aki elmondta, „életének legbüszkébb pillanata volt, amikor hivatalosan bejegyeztette meleg partneri viszonyát, családjuk és barátaik előtt jelezve, kik is ők, kit szeretnek, kivel akarják együtt tölteni hátralévő éveiket”. A konzervatív politikus nem érti, „miért kellene egy másik sorba állnia, amikor a házasságról esik szó, miközben parlamenti bizottságokban, az ülésteremben, a teázóban, a szavazóhelyiségekben együtt ül képviselőtársaival. Ha az alsóházban egyenlőséget élvez, más területeken is egyenlőnek kell lennie.”

A kormány az anglikán egyházat jó előre felmentette a templomi szertartások kötelezettsége alól. Ha egy-egy vallási intézmény ragaszkodik meleg esküvők megrendezéséhez, hivatalosan engedélyt kell térnie. Az anglikán unió, ahogy ez legutóbb éppen hétfőn, az új canterburyi érsek, Justin Welby kinevezésének hivatalos megerősítése keretében elhangzott, határozottan elutasítja a meleg házasságot. A római katolikus egyház szintén tiltakozik az ellen, hogy a kormány az egyenlőségre hivatkozva „újra akarja definiálni a házasság intézményét, ami századokon át egy férfi és egy nő közötti, egy életre szóló kötelezettségvállalás volt egymás, gyermekek nemzése és nevelése iránt”.

LONDON

127

A KONZERVATÍVOK közül 127-en értettek egyet a melegházasság legalizálásával, és negyvenen tartózkodtak

 

Elizabeth Maddison megkéri élettársa, Hannah Pearson kezét a londoni partlament épülete előtt
Elizabeth Maddison megkéri élettársa, Hannah Pearson kezét a londoni partlament épülete előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.