Inog Rajoy kormányfő széke

Miután negyedik napja folytatódtak a Mariano Rajoy miniszterelnök lemondását követelő tüntetések Madridban, Barcelonában és más spanyol nagyvárosokban a kormányzó Néppárt székházai előtt, vasárnap az ellenzéki szocialisták vezetője is megszólalt. Alfredo Pérez Rubalcaba arra hivatkozva szólította fel Rajoyt a távozásra, hogy az országot éppen súlyos gazdasági helyzetben változtatta „kormányozhatatlanná”, és tette „hiteltelenné”.

Az El País írása szerint Rubalcaba azután állt ki a nyilvánosság elé vasárnap, hogy megtekintette a Néppárt volt pénztárnokának a kézírásával készült feljegyzéseket (amolyan párhuzamos titkos könyvelést), amelyek az illegális pártfinaszírozást bizonyíthatják két évtizedre visszamenőleg. Az ellenzék vezére felszólította Rajoyt, hogy „adja át a helyét más miniszterelnöknek, aki képes helyreállítani az ország hitelességét”.

Az El País napilap vasárnap közzétette a tizennégy oldalnyi, Luis Bárcenas volt pénztárnoknak tulajdonított, kézzel írott adatlistát, amelyben rögzítette az üzleti köröktől – így elsősorban építőipari cégek tulajdonosaitól – kapott készpénztámogatásokat, miként azt is, hogy ezekből miként részesedtek a Néppárt egyes vezetői. A jegyzetfüzet 1990-től 2008-ig (négy év hiányzik) tartalmazza az adatokat. A jelenlegi kormányfő 1997 óta szerepel a pénzt felvevők rubrikájában, hol M. R.-ként, hol M. Rajoyként, kezdetben 2,1 millió pesetával, majd negyedévenként 6500 euróval.

Ugyancsak szerepel a kiadási rovatban olyan tétel, hogy ruha, nyakkendő stb. M. R-nek. Luis Bárcenas pénztárnoktól a Néppárt utóbb azért volt kénytelen megválni, mert érintett lett az úgynevezett Gürtel-ügyben, amikor 2009-ben kirobbant a galíciai néppárti politikusok korrupciós botránya. A megindított vizsgálat során kiderült, hogy Bárcenas nevén egy svájci bankszámlán 22 millió euró volt. Nem világos, hogy saját zsebre dolgozott volna, vagy adóelkerülés céljával használta a Néppártnak juttatott pénzeket. Egy pártpénztárnok tartósan is időzített bomba lehet – írják most a spanyol kommentárok annak kapcsán, hogy a Néppárt és így Rajoy mégsem határolódott el eddig Bárcenastól.

Elsőként, immár vagy tíz napja az El Mundo adott hírt az állítólagos feljegyzésekről, amelyekből aztán múlt csütörtökön az El País mutatott be fénymásolatot. Mariano Rajoy szombaton tartott rendkívüli pártvezetőségi tanácskozást, amelynek végeztével televíziós nyilatkozatot tett, ám a média képviselői egy különteremben nézhették végig a beszédet, kérdések feltételére nem volt mód. „Ez hamis vád” – nyomatékosította a miniszterelnök. „Mindaz, amit rólam mondanak, és amit nekem tulajdonítanak, nem igaz. Sosem kaptam fekete (illegális) pénzt, sem ebben a pártban, sem másutt.”

Közölte, hogy nincs kifogása a párt elszámolásainak kivizsgálása ellen, sőt saját maga felteszi az internetre adóbevallásait, vagyonnyilatkozatait, bizonyítandó, hogy a jövedelmei esetén sosem kerülte meg az adóhatóságot. Erre szólította fel a párt vezetőségének többi tagját is. A tizenöt perces beszédben Rajoy kitért arra is, hogy összeesküvésről lehet szó, amellyel személyének és általában Spanyolországnak akarnak ártani. Egyúttal világossá tette, hogy nem áll szándékában lemondani.

Időközben a spanyol korrupcióellenes ügyészségi hivatal közölte, hogy vizsgálatot indítanak az állítólagos illegális pártfinanszírozási ügyben. Ha az ügyészség bűntény eshetőségére következtet, akkor a Legfelsőbb Bíróság dönt arról, hogy indítson-e bírósági eljárást. A spanyol pártfinanszírozási törvény 2007-ig nem tiltotta a névtelen adakozást, de azt esetenként évi 60 ezer euróban maximalizálta – értelemszerűen persze nem az adóhatóság megkerülésével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.