Vegyi fegyverek vagy rakéták voltak a célkeresztben

Az izraeli kormány hivatalosan hallgatásba burkolózik, és sem megerősíteni, sem cáfolni nem hajlandó a szerda pirkadatkor lezajlott légitámadás ügyét. A diplomáciai és katonai források egybehangzóan úgy ítélik meg, hogy izraeli F–16-os vadászbombázók semmisítettek meg egy szír katonai gépkocsioszlopot a szíriai–libanoni határvonal szír oldalán.

A teherautók a szélsőséges libanoni Hezbollah számára szállítottak állítólag rakétákat. Más források szerint a kamionokban vegyi fegyverek utaztak, ezt azonban a legtöbb forrás kizárja. Izraeli rádiók beszámolói szerint a harci gépek három hullámban támadták a konvojt, s teljesen elpusztították a járműveket és a rakétákat. Egy izraeli tévécsatorna tegnapi tudósítása szerint a szállítmány a libanoni síita szervezetnek szánt orosz SA–17 légvédelmi rakétákból állt. A szír katonai parancsnokság – amely szerda késő este elsőként számolt be az akcióról – viszont azt közölte, hogy az izraeli légitámadás egy Damaszkusz közelében fekvő katonai kutatóintézet ellen irányult. A szír hatóságok szerint a támadás során ketten haltak meg, és öt személy szenvedett sérüléseket. A hivatalos szír verziót független források eddig nem erősítették meg.

Ugyanakkor tegnap az egyik izraeli tévécsatornán Cahi Hanegbi, a parlament védelmi bizottságának volt elnöke világosan utalt rá, hogy a szír katonai konvoj elpusztítása izraeli akció eredménye. Mint kifejtette: Izrael nem fogadhatja el, hogy iráni, észak-koreai vagy orosz rakétafegyverzetek kerüljenek a Hezbollah terrorszervezethez.

– Izrael azt szeretné, hogy a nyugati országok ellenőrizzék a szíriai fegyverkészletet, de a külvilág láthatóan nem képes ilyen döntésre jutni. Ezért Izrael olyan dilemma elé kerül, hogy egyedül kell lépnie – mondta Hanegbi.

Dan Harel izraeli tartalékos tábornok arról beszélt a katonai rádióban, hogy az orosz SA–17 az egyik legkorszerűbb légvédelmi rakéta, és a Hezbollah kezében súlyos védelmi kockázat Izrael számára. Az izraeli média tegnap arról számolt be, hogy az ország északi körzeteiben a lakosság megrohamozta a gázálarcraktárakat, mert a helyiek Szíria és a Hezbollah megtorló akcióitól tartanak az előző napi légitámadás miatt.

Moszkva egyelőre azokat az információkat ellenőrzi, amelyek szerint a szíriai területen elkövetett légitámadás mögött valójában Izrael áll – jelentte ki csütörtökön Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő. Hozzátette: úgy tudni, hogy Tel-Aviv előre értesítette az akcióról Washingtont.

Lukasevics szerint ha beigazolódnak Moszkva sejtései, akkor ez azt jelentené, hogy egy szuverén állam – Szíria – területi épségének megsértésével Izrael az ENSZ alapokmányával ellentétesen cselekedett.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben kijelentette, hogy a szervezetnek „nincsenek részletes értesülései” az előző napi szíriai incidensről. Sajtótájékoztatóján Rasmussen úgy fogalmazott: abban a térségben nem tapasztalnak olyan tevékenység jeleit, amelyek bármilyen jelentőséggel bírhatnak a Törökországban telepített Patriot légvédelmi rakéták szempontjából. A NATO török területen az elmúlt hetekben össze sen hat Patriot légvédelmi üteget telepített Ankara kérésére a szír határ közelében.

 

Hazaviszik a gázálarcokat
Hazaviszik a gázálarcokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.